Rochdale


09 februari 2011
Rochdale vordert meer geld terug van Möllenkamp

Het bedrag dat Woningstichting Rochdale terugvordert van de heer Möllenkamp, voormalig bestuursvoorzitter, wordt aanzienlijk verhoogd. Aanleiding hiervoor zijn de uitkomsten van het onderzoek van het Openbaar Ministerie.

Naast onterechte beloningen, pensioenen en andere zichzelf toegekende financiële voordelen, worden hem nu ook het accepteren van aan hem verleende financiële gunsten en diensten alsmede benadeling van de woningcorporatie ten laste gelegd. Rochdale heeft vandaag een `akte vermeerdering eis' ingediend bij de rechtbank te Lelystad. Op 13 maart 2009 is door Rochdale aangifte gedaan tegen Möllenkamp om ruim 1 miljoen euro terug te vorderen. Rochdale heeft haar vordering nu vermeerderd met ruim 5 miljoen euro, zodat deze nu totaal 6 miljoen euro bedraagt.

Financiële gunsten
Naar aanleiding van de aangifte die Rochdale heeft gedaan medio 2009, is onder leiding van het Arrondissementsparket Amsterdam een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het handelen van Möllenkamp. Rochdale heeft van het Openbaar Ministerie afschriften van processtukken ontvangen die naar oordeel van Rochdale aantonen dat door een aantal zakelijke relaties van Rochdale financiële gunsten en diensten zijn verleend aan de ex-bestuurder. Deze gunsten bestaan hoofdzakelijk uit aan Möllenkamp verstrekte "leningen" of betaalde diensten zonder aanwijsbare tegenprestaties, betalingen ten behoeve van of aan Möllenkamp voor de inrichting van woningen en de aanschaf en gebruik van kostbare auto's door Möllenkamp en familieleden van Möllenkamp. Het totaal van deze voordelen is berekend op ruim 2 miljoen euro.

Benadeling van Rochdale
Voorts is vastgesteld dat Rochdale benadeeld is voor een bedrag van 3 miljoen euro als gevolg van onzakelijke vastgoedtransacties tussen een zakelijke relatie en Rochdale. Möllenkamp heeft zich in 2006, namens Rochdale, verplicht 2000 woningen te verkopen in Lelystad, waar Rochdale geen bezit heeft. Deze transactie was binnen de Rochdale-organisatie alsook bij de Raad van Commissarissen onbekend. Vanwege het niet nakomen van deze afspraak heeft Rochdale eind 2007, op initiatief van Möllenkamp, 3 miljoen euro afgeboekt van een vordering op betreffende relatie. Ook dit bedrag wil Rochdale verhalen op haar ex-bestuurder.

Vervolg
De rechter zal de akte van vermeerdering in het proces betrekken. De volgende stap is dat de heer Möllenkamp in de gelegenheid wordt gesteld om op deze aanvullende eis te reageren. Om het strafrechtelijk onderzoek van het OM niet te beïnvloeden, zal Rochdale geen namen van bedrijven noemen en ook niet verder ingaan op inhoudelijke details. Hiervoor wordt doorverwezen naar het OM.