Gemeente Almelo

Raad stemt in met Plan van Aanpak nieuw Stadhuis

9 februari 2011 - De gemeenteraad heeft dinsdagavond 8 februari ingestemd met het Plan van Aanpak voor het nieuwe Stadhuis op de locatie Haven Noordzijde - Egbert Gorterstraat. De raad benadrukte dat het budget van EUR56.9 miljoen absoluut niet overschreden mag worden.

Plan van Aanpak
In het Plan van Aanpak worden de verschillende stappen om te komen tot een nieuw Stadhuis nader toegelicht. Het plan gaat onder meer in op het Programma van Eisen, de organisatie en beheer van het project en de procedure voor de architectenselectie. Bouwkosten voor het nieuwe Stadhuis zijn EUR25 miljoen. Daar komen de kosten voor onder meer grond en de boekwaarde van het huidige Stadhuis bij. Net als in het vorige plan aan de Markt, en de plannen voor renovatie en groot onderhoud, zijn de kosten voor parkeervoorziening niet in het taakstellende budget van EUR56.9 miljoen opgenomen. Daarvoor ontvangt de raad in maart nog een apart voorstel.

locatie nieuwe Stadhuis
De locatie voor het nieuw te bouwen Stadhuis op de hoek Haven Noordzijde - Egbert Gorterstraat

Architectenselectie
De raad heeft besloten tot een zogenaamde niet openbare aanbesteding. Deze procedure bestaat uit twee fases: Fase 1 - inschrijven
beoordelen van alle inschrijvingen van architectenbureaus. Daarbij wordt onder meer gekeken naar duurzaamheid en de ervaring van de bureaus met ontwerpen voor publieke organisaties, hun ervaring met binnenstadsontwikkeling, werkplekconcepten en
duurzaamheidsvraagstukken.
Fase 2 - visiepresentatie door architecten
minimaal vijf en maximaal zeven architectenbureaus presenteren hun visie op de ontwerpopgave. Er wordt geen concreet ontwerp voorgelegd. Architecten mogen wel referentiebeelden laten zien.

Architecten kunnen zich vanaf deze week inschrijven voor deelname.

Eén ontwerp
Het college en directie kiezen naar aanleiding van de presentaties van de vijf tot zeven bureaus uiteindelijk één winnaar. Deze architect maakt een voorlopig ontwerp en werkt dit vervolgens uit tot een definitief ontwerp. Daarbij worden raad en inwoners betrokken. De procedure verschilt met de vorige keer. Toen waren er meerdere ontwerpen. In deze architectenselectie is er maar één bureau dat een ontwerp maakt. Door deze procedure te volgen kan er sneller gebouwd worden.

Huisvesting raad en griffie
De raad stemde unaniem in met het amendement, een wijzigingsvoorstel, over de huisvesting van raad en griffie. Vanwege de dynamiek van het gemeentebestuur, en de raad in het bijzonder, is het flexibel kantoorconcept hier niet gewenst. De zichtbaarheid en bereikbaarheid van het gemeentebestuur vereisen huisvesting op een vaste plek. Er moet voldoende ruimte zijn voor geplande en ongeplande overlegmomenten in wisselende samenstellingen. Ruimtes waar bovendien de privacy gewaarborgd moet zijn en 24 uur per dag toegankelijk.