Provincie Noord-Holland

Provinciale Milieuverordening ter inzage gelegd

09 februari 2011 -

De provincie Noord-Holland is van plan de Provinciale Milieuverordening te wijzigen. Deze is vandaag ter inzage gelegd.

In deze Provinciale Milieuverordening (PMV) staan specifieke milieuregels. Deze regels gaan o.a. over waterwin- en grondwaterbeschermingsgebieden, stiltegebieden en aardkundige monumenten, bodemsanering en industrieterreinen van regionaal belang ten behoeve van geluidzonebeheer. Op basis van deze regels vindt ontheffingverlening en handhaving plaats. Alle wijzigingen zijn erop gericht de vergunningverlening efficiënter en helderder te maken.

Wijziging regels met het oog op waterwinning
In Noord-Holland mogen drie waterleidingbedrijven drinkwater winnen: PWN, Waternet en Vitens. Om veilig drinkwater tegen zo min mogelijk kosten te garanderen, beschermt de provincie de bodem waaruit het drinkwater gewonnen wordt. Via de milieuverordening wordt gestuurd op welke activiteiten wel/niet zijn toegestaan en onder welke voorwaarden.

De belangrijkste wijziging in de grondwaterbescherming met het oog op de waterwinning is dat het vestigen van bepaalde bedrijven of het aanleggen van wegen niet meer verboden is. Het verbod richt zich nu op het niet mogen gebruiken van bepaalde stoffen of er moet gegarandeerd kunnen worden dat ze niet in het grondwater terecht kunnen komen. Een voorbeeld hiervan is de verbreding van de A1, die door een grondwaterbeschermingsgebied loopt. De verbreding mag wel, maar er worden gelijktijdig technische maatregelen genomen om de afstroom van schadelijke stoffen vanaf de weg te voorkomen. In de ontheffing wordt hierop gestuurd.

Bescherming aardkundige monumenten verhelderd
Noord-Holland telt 17 aardkundige monumenten die in een ver of nabij verleden door landijs, zee, rivieren of wind zijn gevormd. In de loop van de tijd is nogal wat van deze aardkundige monumenten verdwenen door ophogen, afgraven of bebouwen. Met wat nog rest moet zuinig worden omgegaan, want elke aantasting is onomkeerbaar.

Belangrijkste wijziging hierbij is dat er nu een helder onderscheid gemaakt is in handelingen die wel of niet tot een wezenlijke aantasting van deze monumenten leiden. Zo zijn aanpassingen aan bestaande bebouwing, particuliere tuinaanleg op een bebouwd perceel, onderhoud aan infrastructuur en agrarische werkzaamheden voortaan toegestaan. Er wordt vanuit gegaan dat op deze locaties door handelingen in het verleden al sprake is van aantasting en dat deze handelingen geen extra aantasting zullen veroorzaken. Tegelijk zijn nu concrete handelingen opgenomen die echt verboden zijn. Een voorbeeld is dat er geen windmolens in aardkundige monumenten (bijvoorbeeld de duinen) mogen worden geplaatst. Reden daarvoor is dat voor het graven van een fundering voor deze windmolens altijd karakteristieke bodemprofielen zullen worden aangetast en er alternatieve locaties voor windmolens mogelijk zijn.

Terinzagelegging
De tekst van de ontwerpwijziging met de bijbehorende toelichting en kaarten is in te zien op in het digitaal loket en op alle gemeentehuizen in Noord-Holland. De tekst ligt tot 23 maart 2011 ter inzage.

---