Belgische Federale Overheid



Belgische wetenschappers nemen deel aan Expeditie Antarctica 2011

Datum: 07 februari 2011

Van 8 februari tot 20 april 2011 gaat een internationaal team, waaronder twee wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, op poolexpeditie. Deze nieuwe expeditie onderzoekt de gevolgen van klimaatverandering voor poolbiodiversiteit.

Smeltend poolijs verandert omstandigheden

Het smeltende poolijs is een van de meest in het oog springende gevolgen van de klimaatverandering. Op de Zuidpool is de Larsen-ijsplaat daar het ultieme voorbeeld van: op tien jaar tijd ging maar liefst 3 000 km² van deze ijsvlakte verloren.

Door het massale smelten zijn de omstandigheden totaal veranderd voor de gespecialiseerde fauna die onder de ijsplaat leefde. De soorten die er eens een thuis hadden, overleven deze veranderingen mogelijk niet. Bovendien nodigt de vrijgekomen leefplek uit tot herkolonisatie door nieuwe soorten.

Een internationaal team van onderzoekers wil tijdens een Zuidpoolexpeditie inzicht krijgen in de gevolgen hiervan voor de structuur en de dynamiek van het mariene leven.

Onderzoek naar kreeftachtigen

Ook het departement Invertebraten van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen stuurt haar onderzoekers uit. Henri Robert en Charlotte Havermans gaan ter plaatse en zijn gespecialiseerd in het onderzoek van amfipoden of vlokreeftjes. Cédric d'Udekem d'Acoz ondersteunt de expeditie vanaf het thuisfront in Brussel.

In de Zuidelijke IJszee komen meer dan 850 beschreven soorten van deze kleine kreeftachtigen voor. Ze drukken er dan ook een belangrijke stempel op de voedselketen. Het doel van de wetenschappers tijdens deze expeditie: een beter inzicht verwerven in de diversiteit, morfologie en verspreiding van deze schaaldiertjes en hun weerstand tegen verstoringen van het fragiele mariene ecosysteem in de Zuidelijke IJszee.

Meer informatie vindt u op de website van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen.