Gemeente Maastricht

Hoge score Maastricht bij onderzoek naar functioneren sociale diensten

Uitkeringsgerechtigden en werkzoekenden zijn tevreden over de dienstverlening van de Sociale Dienst van de gemeente Maastricht. In een onderzoek van benchmarkorganisatie SGBO scoort Maastricht bovengemiddeld hoog. De cliënten geven de dienst over 2010 als algeheel rapportcijfer een 7,5. Dit betekent een verbetering ten opzichte van 2009 toen een 7,1 werd gehaald. Aan het klanttevredenheidsonderzoek hebben 15 gemeenten van vergelijkbare grootte deelgenomen. Maastricht scoort hoger dan het gemiddelde resultaat (7,3) van het totale onderzoek. Algemeen wordt in vergelijkbare klanttevredenheidsonderzoeken niet veel hoger dan een 7 gegeven. Er kan dan ook worden geconcludeerd dat het huidige cijfer van 7,5 een heel goed cijfer is.

Uit het rapport blijkt dat de Maastrichtse klanten heel tevreden zijn over de stiptheid van betaling. Eveneens is de waardering over de wachttijden voor de balie, het gebouw, de wachttijden voor een afspraak (met een re-integratieconsulent) en de duidelijkheid van de formulieren gestegen. Daar tegenover staat dat de klant wat minder tevreden is over bijvoorbeeld de informatievoorziening via internet.

Verder kwam naar voren dat de waardering van klanten ten opzichte van 2009 op geen enkel aspect is verminderd. Bovendien scoort Maastricht op de meeste onderdelen net boven het gemiddelde van alle deelnemende Sociale Diensten.

Verbeterpunten In het rapport worden wel nog enkele verbeterpunten opgevoerd. Zo is er inmiddels een begin gemaakt met het verbeteren van de telefonische bereikbaarheid. Verder is reeds gekeken naar mogelijke aanpassingen van de internetsite, die echter wel moeten passen binnen het gemeentebreed geldend stramien.

Voorts wordt geprobeerd wisselingen van casemanagers zoveel mogelijk te voorkomen. Maar die ambitie zal deels beïnvloed worden door het personeelsverloop en de noodzakelijke gemeentelijke bezuinigingen.

Verwachtingspatroon Wat betreft het aandachtspunt "de mate waarin klanten het idee hebben dat er rekening wordt gehouden met hun persoonlijke situatie" zal nog meer dan voorheen door de medewerkers aan klanten worden duidelijk gemaakt wat de (on)mogelijkheden zijn. Dat wil zeggen wat onder andere het gevolg is van de landelijke bezuinigingen en nieuwe regelgeving. Op die manier ontstaat een realistischer verwachtingspatroon bij de klant. De door de Sociale Dienst uit te voeren wetten en regels zijn namelijk vrij strikt.

Wethouder André Willems van Sociale Zaken reageert verheugd op het goede resultaat. "Het is belangrijk dat we stadsgenoten die afhankelijk zijn van sociale hulp goed helpen. We kunnen ze natuurlijk niet altijd op hun wenken bedienen, maar ze hebben wel recht op een correcte afhandeling. Bovendien draagt het eraan bij om deze mensen weer zo snel mogelijk naar een baan te begeleiden. Ik vind dan ook dat onze medewerkers van de Sociale Dienst - mede in het licht van de forse bezuinigingen - met genoemde score een puike prestatie hebben neergezet," aldus wethouder Willems.