Radboud Universiteit Nijmegen
Sporen achterlaten op internet, dat heeft ook positieve kanten
Datum bericht: 2 februari 2011
Veilig internetten, zorgen dat niet iedereen zomaar bij je persoonlijke gegevens kan, dat is ook op Safer Internet Day, op 8 februari, de boodschap. Wessel Kraaij, hoogleraar Information filtering and aggregation aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is het ermee eens - maar hij bekijkt de zaak ook van een andere kant. Als we dan toch sporen achterlaten op computers en internet, kunnen we die misschien ook voor onszelf gebruiken.
'Als je achter je PC zit, gebruik je je muis, je toetsenbord, je doorzoekt internet, je opent allerlei documenten. En bij al die handelingen laat je sporen na. Wat doe je, hoe lang, wat zoek je, waar ben je mee bezig. Gebruik je die informatie als feedback, dan kun je daarmee je eigen digitale coach trainen. Koppel je daar zelfrapportage aan, waaruit duidelijk wordt wanneer je lekker aan het werk bent en wanneer niet, dan kan zo'n coach je helpen om effectiever en efficiënter te werken. We onderzoeken nu hoe we zo'n hulpmiddel, gericht op timemanagement voor kenniswerkers, kunnen ontwikkelen.'
Kraaij ziet meer mogelijkheden om digitale sporen goed werk te laten doen: 'Denk aan een automatische statusupdate die je bijvoorbeeld via een netwerk als Yammer met je collega's kunt delen: "Wessel is nu dat en dat aan het zoeken" - collega's die met hetzelfde project bezig zijn, kunnen je dan direct helpen. Natuurlijk zie ik ook haken, ogen en gevaren. Maar daardoor moeten we ons niet laten weerhouden om ook positieve toepassingen te bedenken.'
Wessel Kraaij is hoogleraar Information filtering and aggregation aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dat is een specialisatie op het grensvlak van de informatica en informatiekunde, gericht op het ontwikkelen van modellen en technieken voor de analyse van grote hoeveelheden ongestructureerde informatie. Het onderzoek kan onder andere leiden tot verbeterde software voor de uitvoering van literatuurstudies voor beleid of wetenschap, of ter ondersteuning van marktonderzoek of opsporing. Kraaij voert zijn onderzoek uit binnen het Institute for Computing and Information Sciences van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Eind 2010 heeft Kraaij subsidie gekregen voor een onderzoeksproject genaamd User Centric Reasoning for Well-working. Dat project, waarnaar hij in de tekst hierboven verwijst, maakt deel uit van een groter programma, Commit, gericht op innovaties in de ICT. Dit programma is met 50 miljoen euro gefinancierd uit de FES-gelden voor innovatief onderzoek (die momenteel, zie Regeerakkoord, op de tocht staan).