Gemeente Zwijndrecht

Publiekssamenvatting CONCEPT Ontwikkelstrategie Buitengebied

Een groen recreatief aantrekkelijk gebied
Ondanks een steeds grotere behoefte aan recreatie biedt ons Buitengebied te weinig mogelijkheden voor een korte wandeling, paardrijden, skeeleren, joggen enzovoort. Hierin wil de gemeente verbetering aanbrengen. Rommelige schuurtjes, de HSL en illegale paardenstallen hebben het gebied niet fraaier gemaakt. Ons buitengebied moet mooier en (be)leefbaarder worden.

Uitgangspunten bepalen latere keuzes
Grote vraag is natuurlijk hoe we dit gaan doen. Alles laten zoals het is, zien we niet als oplossing. De wereld om ons heen staat ook niet stil. In onze gemeente komen meer 50plussers met meer vrije tijd. De vraag om stadse functies ergens anders te kunnen ontwikkelen, zoals in het buitengebied, neemt toe. Kortom, blijven ontwikkelen moet om van dit gebied te kunnen blijven genieten. Wij vinden dat boeren een belangrijke rol kunnen blijven spelen. Niet alleen om hun boterham te verdienen als boer, maar ook als beheerder van het landschap. Wellicht kan dit betekenen, dat zij er andere functies naast gaan doen. Meer woningen en grotere bedrijven wordt echter lastig, tenzij deze een bijdrage leveren aan recreëren in het buitengebied.

Wat de gemeente in het buitengebied wil:
Een open landschap waar dat kan en besloten waar dat nodig is, bijvoorbeeld aan de randen van het gebied. Ook kunnen we functies die we niet zo mooi vinden, verbergen. Langs de Langeweg en de polders Lage Nesse en Buitenland mogen bomenrijen komen die als het ware een soort van kamers vormen. Dat maakt het spannender en mooier.



Landbouw koesteren en mogelijkheden geven om te ontwikkelen, het liefst in de richting van stadslandbouw, zodat we nog meer kunnen genieten van wat het buitengebied brengt. Bedrijven die niet perse in het buitengebied horen, geen verdere uitbreidingsmogelijkheden bieden. Geen glastuinbouw verspreid door het gebied. Als tegenprestatie bij sloop van kassen de mogelijkheid bieden om een of meerdere huizen te bouwen. Tuinders die verder willen, geven we een kans in een nieuw cluster bij Kijfhoek.

De verkeershinder moet verminderen. Dat willen we doen door maatregelen te nemen, zoals plaatsen van borden en alleen toelaten van bestemmingsverkeer. Ook willen we de toegankelijkheid verbeteren door routes toe te voegen. Meer recreatiemogelijkheden ontwikkelen en alleen in de Hoge Nesse intensieve recreatie toestaan, omdat dit deel goed bereikbaar is. Geen woningen erbij, tenzij deze bijdragen aan de groene recreatieve belevingsmogelijkheden van het gebied. Dus alleen als er iets tegenover staat, zoals het slopen van kassen of het ontwikkelen van een terrein in de vorm van een landgoed dat voor iedereen toegankelijk is. Bedrijfswoningen mogen niet zonder meer omgezet worden in burgerwoningen. Dit is afhankelijk van de situatie en of voldaan wordt aan randvoorwaarden. Natuur in dit gebied is nodig maar de nadruk ligt op toegankelijke natuur. Het buitengebied is bij uitstek een proef-, leer- en beleefgebied; voor kinderen maar ook voor volwassenen. Paarden houden is toegestaan, maar met inachtneming van regels die we daarvoor opstellen. Paardrijden is een populaire bezigheid in het buitengebied. Het is een sector van belang, maar de vele paardenbakken en ­opstallen geven een rommelig aanzicht. Daarom willen we geen uitbreiding van de bakken en stallen. Bovendien willen we dat paardenhouders meer aandacht hebben voor het inpassen van die voorzieningen in het landschap. De gemeente gaat daar op sturen door de regels op te nemen in het bestemmingsplan en illegale situaties aan te pakken. Het buitengebied is ook van de toekomstige generaties. Daarom vinden we dat we moeten zoeken naar mogelijkheden van duurzame energie. Niet in de vorm van grote windmolens, maar andere innovatieve vormen die passen bij het landschap.



Uitspraken voor deelgebieden
Wie door het buitengebied fietst, wandelt of rijdt, ervaart, dat het gebied aan de Langeweg een heel andere sfeer heeft dan de polders langs de Oude Maas. Zo zijn er wel meer (deel)gebieden te onderscheiden. De sfeer bepaalt wat wel en niet wordt toegestaan.

Niet alleen de gemeente heeft een rol
Het zal duidelijk zijn, dat het niet vanzelf zal gaan. We moeten afspraken maken, duidelijke regels stellen en daarop handhaven. Dit vraagt om een gemeente die bij andere overheden, zoals de provincie of het rijk deze wensen inbrengt en stimulerende maatregelen neemt voor bewoners en ondernemers. Maar ... daarmee zijn we er nog niet! Iedereen heeft een rol in de ontwikkeling van ons buitengebied. U kunt ­ als recreant ­ deze rol invullen door uw wensen aan te geven. Daarnaast kunnen de ondernemers, bewoners, paardenhouders, beheerders van betekenis zijn in het mooier maken van dit gebied. Samen moeten we onze schouders eronder zetten.

Februari 2011