Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

8 februari 2011, 16.00 uur

Lynx helikopter voor de ondergaande zon. Archieffoto: ministerie van Defensie Reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn afgelopen periode meerdere malen ingezet. Afgelopen weekend heeft een Lynx helikopter een medische evacuatie uitgevoerd vanaf de tanker Sarpen, in het ankergebied `Maas Noord' net buiten Rotterdam. Een overzicht van Defensie-operaties tussen 31 januari en 6 februari.

De patiënt is voor verder onderzoek naar het Franciscus ziekenhuis in Rotterdam gebracht. Bijzonder aan deze inzet was het feit dat de bemanning ondanks de zware windstoten de evacuatie wist uit te voeren.

Operaties in het buitenland:

Laatste Nederlandse ISAF-militair verlaat Uruzgan. Foto: ministerie van Defensie

Laatste ISAF-militair
Sergeant 1 David Goede heeft zaterdag 5 februari als laatste Nederlandse ISAF-militair Kamp Holland verlaten. Daarmee komt na bijna 5 jaar een einde aan de aanwezigheid van de Nederlandse ISAF-militairen in Uruzgan, sinds de Deployment Task Force in maart 2006 het gebied betrad.

Raketaanvallen

Kandahar Airfield is afgelopen week eenmaal beschoten met een raket. Multinational Base Tarin Kowt is tweemaal het doelwit geweest van raketaanvallen. Op de International Zone in Bagdad zijn ook 2 raketten afgevuurd. Hierbij vielen aan Nederlandse zijde geen slachtoffers en was geen sprake van materiële schade.

F-16 ondersteunt ISAF-grondtroepen

Een F-16 heeft vorige week wapens ingezet ter ondersteuning van grondtroepen van ISAF-bondgenoten. De F-16's die normaal worden ingezet voor verkenningsvluchten kunnen in noodgevallen worden ingezet ter ondersteuning van grondtroepen in direct gevaar.

Militairen gerepatrieerd

Naar aanleiding van signalen over vermeend onrechtmatig handelen door een zevental militairen bij een Nederlandse eenheid in Afghanistan, heeft de contingentscommandant een huishoudelijk onderzoek ingesteld. De uitkomst hiervan gaf aanleiding de kwestie aan de Koninklijke Marechaussee over te dragen. De Marechaussee onderzoekt of er sprake is van strafrechtelijk handelen. Hangende dit onderzoek kan geen verdere informatie worden verstrekt. De betrokken militairen zijn gerepatrieerd.

Komende periode:

Hr. Ms. Rotterdam bij een eerder bezoek aan de West. Archieffoto: ministerie van Defensie

Hr. Ms. Rotterdam bindt strijd aan met drugs Het amfibische transportschip Hr. Ms. Rotterdam is vrijdag 31 januari vanuit Den Helder vertrokken naar het Caraïbisch Gebied. Daar bindt het 166 meter lange schip de komende 4 maanden de strijd aan met de illegale drugshandel over zee. Het is voor het eerst in de Nederlandse maritieme geschiedenis dat een amfibisch transportschip de taken van stationsschip in het Caraïbisch Gebied gaat vervullen. Naast maritieme aanwezigheid, bestaan de belangrijkste taken van het stationsschip uit het uitvoeren van counterdrugsoperaties en operaties voor de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caraïbisch Gebied.

Marine leidt NAVO-vlootverband

De Poolse commandant wenst KLTZ Lammers veel succes. Foto: ministerie van Defensie

Het komende half jaar geeft een Nederlandse commandant leiding aan een permanent NAVO-vlootverband voor mijnenbestrijding. Kapitein-luitenant-ter-zee Herman Lammers nam vrijdag 4 februari in Den Helder het commando over de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1) over van de Poolse commandant Krzysztof Jan Rybak. Voor het eerst heeft een gecombineerde staf van Admiraal Benelux (ABNL) het commando over een NAVO-groep. Deze organisatie bestaat uit een Belgisch-Nederlands samenwerkingsverband van beide operationele marinestaven. Hoofdtaak van de SNMCMG1 is het ruimen van zeemijnen en andere explosieven uit Eerste en Tweede Wereldoorlog op zee, kustwateren en havenmondingen. Het vlootverband wordt daarvoor standaard ingezet op de Noord- en Oostzee. Naast deze zogenoemde 'Historical Ordnance Disposal' operaties, bestrijdt de eenheid dit voorjaar tijdens operatie Active Endeavour het terrorisme op de Middellandse Zee. Deze missie van de NAVO richt zich op het afschrikken en verstoren van terroristische activiteiten en het verzamelen van inlichtingen.

Missiegebied uitgelicht:

Irak
Defensie levert 4 militairen voor de NATO Training Mission - Iraq (NTM-I). De in 2004 gestarte missie heeft de opbouw van een volwaardig en zelfstandig Iraaks veiligheidsapparaat tot doel. Majoor Joost Hexspoor regelt vanuit de International Zone in Bagdad, de voormalige Green Zone, de personeelszaken voor de ongeveer 200 leden van de missie.

Hexspoor: "We leiden Iraakse officieren, onderofficieren en federale agenten op. We proberen het Defensieapparaat naar een niveau te brengen waarbij ze de eigen landsverdediging weer ter hand kunnen nemen." Hiervoor worden op 3 bases Irakezen opgeleid door middel van theorie- en praktijklessen. "Aan de NTM-I nemen 14 landen deel en het is onder andere mijn verantwoordelijkheid dat de opleidingen telkens zijn voorzien van voldoende instructeurs en adviseurs met de juiste kwalificaties. Daarnaast ben ik met andere afdelingen verantwoordelijk voor de huisvesting en logistiek en moet de financiën kloppen."

Succesvolle missie

"Het niveau van de opleidingen verschilt wel behoorlijk. De kandidaten die de Irakezen voor de (senior) onderofficierenopleiding sturen zijn bijvoorbeeld matig gemotiveerd", vertelt Hexspoor. "Daar tegenover zijn de deelnemers aan de opleiding van de Iraqi Federal Police, een van onze grootste projecten, ontzettend gedreven. De Italiaanse Carabinieri die de opleiding verzorgd zijn ontzettend professioneel en de geslaagden hebben een hoog niveau. Met 45 instructeurs is de begeleiding intensief. Ze beschikken over eigen theorielokalen en schietbanen. Dit jaar wordt de 10.000ste geslaagde sinds 2006 verwacht. Al met al wordt de NTM-I beschouwd als de meest succesvolle missie uit de geschiedenis van de NAVO."

Eind dit jaar eindigt het mandaat van de missie. "Als het kabinet dan weer tot verlening besluit zal het sowieso op een andere manier gaan. Door de vorderingen die er zijn geboekt, zie je nu al dat onze rol verandert. Van opleider op de voorgrond worden we steeds meer adviseur op de achtergrond. Dit kan doordat we de goede leerlingen er uit pikken en opleiden tot trainer. Door deze zogenoemde train de trainer opleidingen zijn de Irakezen steeds beter in staat om het werk zelf te doen en hun eigen mensen op te leiden", legt majoor Hexspoor uit. Zowel de NAVO als Irak hebben op voorhand aangegeven op de ingeslagen weg verder te willen.