Nieuw-Vlaamse Alliantie




Taalkennis als voorwaarde voor beroepsuitoefening

Na een zoveelste incident met gebrekkige taalkennis van medisch personeel aan de grondslag, roepen N-VA-Kamerlid Ben Weyts en Senator en arts Louis Ide op tot een snelle bespreking van een structurele wettelijke oplossing. De N-VA dringt aan op taalkennis als voorwaarde voor de beroepsuitoefening en op taaltesten om de kennis te bewijzen.

"Het is een fundamenteel mensenrecht om in je taalgebied medische zorgen te krijgen in je eigen taal. Dat vinden ook de Nationale Orde der Geneesheren en de Raad van Europa", zeggen Weyts en Ide.

Weyts diende een wetsvoorstel in dat zorgt voor een structurele oplossing. Alle beloftes en aangekondigde maatregelen blijken nu amper effect te hebben. "De problemen dreigen zelfs nog groter te worden. Door de nieuwe dienstenrichtlijn (Bolkestein) dreigen taalproblemen te ontstaan omdat buitenlandse artsen die zich in Wallonië en Vlaanderen vestigen, niet de taal van het taalgebied kennen. De Nationale Orde van Geneesheren stelt dat dit nochtans essentieel is voor een goede geneeskunde. De kennis van één van de landstalen die vandaag vereist wordt, vindt de Orde niet voldoende."

Louis Ide stelde in de Senaat al vragen over de vestiging van buitenlandse zorgverstrekkers in Vlaanderen en Wallonië. Hij stelde vast dat minister Onkelinx niet warm loopt voor taaltests. Ide: "De minister steekt zich weg achter een Europese richtlijn. Vanuit de zorg voor kwalitatieve geneeskunde, vraag ik me af of de gemeenschappen deze tests niet moeten organiseren."

Taal als voorwaarde Weyts' voorstel bepleit de invoering van de kennis van de taal van het taalgebied waar men werkt als beroepsuitoefeningvoorwaarde. Zonder aantoonbare kennis van het Nederlands kan men niet als arts werken in Vlaanderen. In Wallonië moet men Frans kennen en in Brusselse beide landstalen. "Dit zal automatisch leiden tot de integratie van taalcursussen in de medische opleidingen. Nu is dat trouwens al het geval voor andere academische opleidingen. Anderzijds kunnen buitenlandse artsen en andere medische beroepen hun taalkennis ook bewijzen door een taaltest."

Weyts en Ide: "Het is al ver gekomen dat wij moeten oproepen om dit nu eens niet door een communautaire bril te zien. Wij raden iedereen aan om ook eens over de grens te kijken naar bijvoorbeeld de Franse regelgeving. Een Frans decreet van november 2009 legt aan sportmonitoren de kennis van het Frans op als beroepsuitoefeningvoorwaarde. Als dat kan voor sportmonitoren, dan lijkt ons dat zéker te moeten kunnen voor mensen die essentiële diensten verlenen zoals artsen".

Weyts benadrukt dat zijn wetsvoorstel niet te nemen of te laten is en dat hij bereid is om te praten over bijvoorbeeld de mate van taalkennis (zeer grondig, grondig of functioneel...) en over de medische beroepen die onder verplichting vallen. "Ik wil dat er iets verandert, dat we stappen vooruit zetten. Als je in je eigen hoofdstad of in je eigen gemeenschap geen medische zorgen kan krijgen in je eigen taal, dan is dat, zeker in de eenentwintigste eeuw, ronduit een schande." Auteur(s): Ben Weyts, Kamerlid Louis Ide, Senator Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be

Valerie Van Peel, Communicatieverantwoordelijke Senaatsfractie N-VA E-post: valerie vanpeel n-va be