Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS
Industriemonitor, dinsdag 8 februari 2011 9:30
Industriebeeld: opnieuw toename omzet en productie
De ondernemers in de industrie behaalden in december 15 procent meer omzet dan in december 2009. Deze toename is iets kleiner dan in november, toen de omzetgroei 16 procent bedroeg. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in december 5 procent hoger dan in december 2009. Deze productietoename is nagenoeg even groot als die in oktober en november. Hoewel de productie in 2010 elke maand groter was dan in de overeenkomende maand van 2009, lag deze nog wel altijd onder het niveau van voor de economische crisis.
De stemming onder ondernemers in de industrie is in januari een fractie verbeterd. Het producentenvertrouwen kwam uit op 2,7 tegen 2,5 in december 2010.
In het derde kwartaal van 2010 groeide de Nederlandse economie met 1,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Dit is iets minder dan in het tweede kwartaal, toen de economie met 2,2 procent groeide.
Productiegroei en producentenvertrouwen
In alle branches meer omzet
December had in 2010 een ander werkdag- en vakantiepatroon dan in 2009. Het positieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op ongeveer anderhalf procent. De door de industrie verkochte producten waren bijna 11 procent duurder dan een jaar eerder.
Met 24 procent nam de omzet bij de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie het meest toe. Deze omzetgroei was echter bijna geheel toe te schrijven aan hogere prijzen. De ondernemers in de basismetaal- en metaalproductenindustrie (+20 procent), de transportmiddelenindustrie (+19 procent) en de elektrotechnische- en machine-industrie (+18 procent) realiseerden fors hogere omzetten, die ver uitgingen boven de prijsontwikkeling. De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie lag weliswaar 7 procent boven het niveau van december 2009, maar 2 procent onder de prijsontwikkeling.
De omzet op de exportmarkt was in december 25 procent hoger dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt was de toename een stuk minder groot. Hier werd 4 procent meer omzet gerealiseerd.
Transportmiddelenindustrie heeft grootste productietoename
Met 32 procent was de productietoename het grootst in de transportmiddelenindustrie. De elektrotechnische en machine-industrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie leverden ook aanzienlijk meer productie dan in december 2009. In deze branches bedroeg de toename 15 respectievelijk 13 procent. In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie lag de productie slechts 1 procent boven het niveau van december 2009, in de voedings- en genotmiddelenindustrie 3 procent er onder.
Lichte verbetering oordeel over orderpositie
Zowel het oordeel over de orderpositie als dat over de voorraden gereed product verbeterde iets. Over de productie in de komende drie maanden waren de ondernemers daarentegen iets pessimistischer dan in december.
De ondernemers in de industrie zagen de waarde van de orderontvangst in de afgelopen drie maanden toenemen en verwachtten dat de verkoopprijzen in de komende drie maanden zullen stijgen. Met 102,7 was de index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) ongeveer even hoog als voorgaande maand. Over de toekomstige personeelssterkte dachten de ondernemers vrijwel hetzelfde als in december. Het aantal ondernemers dat een toename van hun personeelsomvang verwachtte was ongeveer even groot als het aantal dat een afname voorzag.
Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in januari zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt iets verbeterd ten opzichte van oktober 2010. Onvoldoende vraag werd door 22 procent van de ondernemers genoemd als een productiebelemmering. Dit percentage is iets lager dan in oktober, maar historisch bezien nog steeds zeer hoog.
De bezettingsgraad daalde van 80,6 procent in oktober naar 79,9 procent in januari. Daarmee bleef de bezettingsgraad zeer laag. Het aantal ondernemers dat hun productiecapaciteit te groot vond was in januari iets groter dan het aantal dat hun productiecapaciteit als te klein beoordeelde.
Krimp voorraden houdt aan
De ondernemers in de industrie hielden in november bijna 2 procent minder voorraad gereed product aan dan in november 2009. De krimp was nagenoeg hetzelfde als in oktober. De voorraden eindproduct zijn al bijna twee jaar lang onafgebroken lager dan een jaar eerder. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam in november uit op 98,6. Dit is ruim 1 punt hoger dan in oktober.
Bruto toegevoegde waarde industrie groeit flink
In het derde kwartaal van 2010 groeide de Nederlandse economie met 1,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Dit is iets minder dan in het tweede kwartaal, toen de economie met 2,2 procent groeide.
Vergeleken met het voorgaande kwartaal groeide het bruto binnenlands product (bbp) in het derde kwartaal niet. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. In de vier kwartalen daarvoor groeide de economie telkens van kwartaal-op-kwartaal.
De goederenproducenten leverden 2,7 procent meer productie dan een jaar eerder. Hier deed vooral de industrie het goed met een groei van 7,8 procent. De productie van de bouwnijverheid lag daarentegen nog steeds ver onder het niveau van een jaar eerder.
Met 11,0 procent groeide de uitvoer in het derde kwartaal van 2010 krachtig, maar minder hard dan in het tweede kwartaal. Het volume van de consumptie door huishoudens was 0,6 procent groter dan een jaar eerder. De overheidsconsumptie nam 1,8 procent toe. Er werd nog wel minder geïnvesteerd in vaste activa. Met 3,6 procent was de krimp echter minder groot dan in de voorgaande kwartalen.