Gemeente Maasgouw


Stop hondenpoep!

Hondenpoep

In juni 2010 heeft gemeente Maasgouw via een actie aandacht gevraagd voor het hondenprobleem dat ook hier speelt.

Overlast van hondenpoep staat nog steeds in de ergernis Top 3. In het Integraal Veiligheidsplan 2011-2014 staat de aanpak van hondenpoep weer hoog op de agenda.

Overlast van hondenpoep in het Integraal Veiligheidsplan? Waarom? Hondenpoep op de stoep is niet alleen vies; mensen hebben hierdoor het gevoel dat hun buurt verloedert. Uit de Veiligheidsmonitor 2009 blijkt dat mensen hondenpoep zelfs als grootste oorzaak van fysieke verloedering zien. Bij de meldlijn van de gemeente komen veel meldingen binnen over hondenpoepoverlast.
Verloedering van de buurt speelt vaak een rol bij de onveiligheidsgevoelens van inwoners. Daarom is de aanpak van hondenpoep in het Integraal Veiligheidsplan opgenomen. Het Integraal Veiligheidsplan is een instrument om de sociale en de fysieke veiligheid binnen Maasgouw te handhaven en daar waar nodig te verbeteren. We streven immers naar een veilige woon- en leefomgeving.

Wat doet de gemeente aan de aanpak van hondenpoep? De huidige aanpak van hondenpoep is gebaseerd op vier pijlers:
1. Voldoende en goed onderhouden voorzieningen. Minimaal 12 keer per jaar worden de uitlaatplaatsen en losloopgebieden gemaaid/gezogen. De afvalbakken worden leeggemaakt en onderhouden.


2. Duidelijke regelgeving: zie hiervoor Leven, Welzijn en Zorg.
3. Goede communicatie.

4. Adequate handhaving.

Wat kunt u als hondenbezitter doen?
In de gemeente zijn 24 voorzieningen ingericht voor het uitlaten van honden. Hier zorgt de gemeente Maasgouw voor het opruimen van de hondenpoep en voor ander onderhoud. In alle kernen zijn verder extra afvalbakken geplaatst. Als u een hond heeft, wordt in de rest van de bebouwde kom (dus buiten de door de gemeente ingerichte voorzieningen) van u verwacht dat u de poep van uw hond opruimt. U moet hiervoor zelf een ruimmiddel meenemen. Het afval kunt u in alle openbare afvalbakken gooien. Maar niet in de goot van de weg.

Handhaving
Per 18 oktober jl. is Ruud Heijmans aangesteld als BOA van de gemeente Maasgouw. Samen met Huub Verkennis zal Ruud ook gaan handhaven op het niet naleven van de regels van het hondenpoepbeleid. De boete bedraagt EUR 90,-. Opruimen van hondenpoep kost echter niets.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00