Stadsdeel Amsterdam Zuidoost

Installatie 2e lichting jongerenbemiddelaars

---

Wegens succes verlengd: Installatie 2e lichting jongerenbemiddelaars

3 februari 2011

Op dinsdag 8 februari 2011 om 17.00 uur zullen stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose en Bente Thé, directeur Beterburen, 10 jongerenbemiddelaars installeren. Evenals de vorige lichting jongerenbemiddelaars hebben zij hun training met positief resultaat afgesloten en zijn gereed om te bemiddelen in conflicten tussen buurtbewoners, waarbij jongeren betrokken zijn. De installatie zal plaatsvinden in het Informatiecentrum van het stadsdeelkantoor, Anton de Komplein 150.

In februari 2010 werden de eerste jongeren in Zuidoost geïnstalleerd. Vorig jaar bemiddelden zij bij 19 zaken. Vanwege dit succes is de verwachting dat bewoners dit jaar vaker een beroep zullen doen op de jongerenbemiddelaars.

Jongerenbemiddeling
Jongerenbemiddeling is een methode waarbij jonge vrijwilligers tussen de 14 en 24 jaar bemiddelen bij conflicten waarbij jongeren zijn betrokken. Het doel is om vroegtijdige problemen tussen jongeren of tussen jongeren en ouderen aan te pakken. Bemiddeling zal alleen worden ingezet wanneer er geen sprake is van een strafbaar feit. Het gaat dan ook vooral om problemen als geluidsoverlast, problemen rondom hangplekken of het maken van rommel.

Stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose:"Veel burenruzies beginnen vaak klein. Een radio die hard staat of angst voor een groep jongeren die op straat staat. Vaak zijn jongeren bij deze conflicten betrokken. Door jongeren nu in te zetten als bemiddelaar lukt het om veel van dergelijke misverstanden snel op te lossen, voordat ze escaleren."

Werkwijze
De bemiddelaars hebben met beide partijen een intakegesprek. Daarna worden beide partijen uitgenodigd voor een bemiddelingsgesprek op een neutrale plek zoals een buurthuis. In dit gesprek worden de ruziënde partijen door de bemiddelaars begeleid om zelf te komen tot een aanvaardbare oplossing. Na een aantal weken nemen de bemiddelaars contact op met partijen om te horen of de situatie is verbeterd en de afspraken worden nageleefd.

Bente Thé, directeur Beterburen: "Sinds 2006 werken we in stadsdeel Zuidoost met burenbemiddeling door volwassenen. Veel dreigende conflicten tussen buurtbewoners hebben we zo vroegtijdig kunnen oplossen. Door de inzet van jongeren verwacht ik dat we de komende jaren veel vaker succesvol kunnen bemiddelen bij buurtruzies."
---