Universiteit Twente

Studium Generale: Proost!

08 februari 2011

Een opmerkelijke combinatie: pubers en alcohol. Nog even, en woorden als `indrinken' en `comazuipen' staan in de Van Dale. Studenten lusten `m ook wel. Zo wordt het succes van de introductieperiode op de UT afgemeten aan het aantal liters bier. Deze cyclus staat stil bij het alcoholgebruik onder jongeren. Welke rol spelen reclame, drankprijs, industrielobby, overheid en ouders? Ook is er aandacht voor het brein dat bedwelmd raakt door de drank. Hoe werkt dat precies? En hoeveel hersenschade levert drinken op?

Programma:
Dinsdagavond 8 februari - Jongeren en alcohol
Dr. Joris van Hoof is communicatiewetenschapper en promoveerde recent op een studie naar het alcoholgebruik onder jongeren: Sweet sixteen and never been drunk?(2010).

Ir. Wim van Dalen is directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP); hij maakt zich sterk voor een alcoholvrije opvoeding, de introductie van de leeftijdsgrens van 18 jaar en de beperking van alcoholreclame. Hij leidde de campagne Drank maakt meer kapot dan je lief is.

Dinsdagavond 15 februari - Alcohol en het brein Prof. dr. Guus Smit is hoogleraar neurobiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de plasticiteit van het brein en signaaloverdracht bij synapsen.

Vrijhof/Amphitheater, 19.30 - 21.00 uur.

Ga voor meer informatie en het complete overzicht van aankomende activiteiten naar de website van het Studium Generale: www.utwente.nl/sg.