Gemeente Berkelland


Verwisselde haan weer thuis op kerktoren in Eibergen

Vorige week dinsdag durfde wethouder Jan Markink het aan om samen met medewerkers van Leidekkersbedrijf Koenders de juiste haan weer terug te plaatsen op de kerktoren van de Oude Mattheüs in Eibergen.

haantje op toren

Wethouder Jan Markink laat trots de gouden haan zien. Daarna mocht hij onder grote belangstelling het beeld samen met medewerkers van Leidekkersbedrijf op de kerktoren plaatsen.

Eibergen dacht even de kip met de gouden eieren te hebben, maar de kern is nu weer blij met zijn vertrouwde goudhaantje. Vorige week dinsdag durfde wethouder Jan Markink het aan om samen met medewerkers van Leidekkersbedrijf Koenders de juiste haan weer terug te plaatsen op de kerktoren van de Oude Mattheüs in Eibergen. De heer Harrie te Lintelo van het leidekkersbedrijf had kort daarvoor de opnieuw vergulde haan officieel overhandigd aan burgemeester Hein Bloemen.

In opslag

Diet van Beinum van de protestantse kerk bracht het balletje vorig jaar aan het rollen. Voor een tentoonstelling in de kerk werd de haan van de toren uit de opslag gehaald bij Leidekkersbedrijf Koenders. De toren was met de storm van juni 2008 ernstig beschadigd en wachtte op reparatie. Het kruis en de haan lagen daarom tijdelijk in de opslag.

Wist u dat ...?

De haan draait met alle winden mee, dat wist u natuurlijk. Maar waaróp draait de haan? Nou, gewoon op glazen knikkers!

Meer kip dan haan

Vergelijkingen van oude foto's van het haantje toonden opmerkelijke verschillen met het exemplaar dat uit de opslag bij het leidekkersbedrijf was gehaald. Deze haan leek meer op een kip dan op een haan. Een verwisseling werd gesuggereerd. Van een verwisseling kon in eerste instantie volgens het bedrijf geen sprake zijn. Het is erg onwaarschijnlijk dat een haan op een verkeerde onderconstructie past.

Verrassende logeerpartij

Naspeuring bracht een verrassende logeerpartij van de haan aan het licht. Na een restauratie van de toren in 1998 is niet de haan van Eibergen teruggeplaatst, maar de haan van een kerk uit Haaksbergen. En omgekeerd heeft de Eibergse haan ruim 11 jaar victorie gekraaid op een Haaksbergse kerktoren.

Gouden haan

Wat door het leidekkersbedrijf voor onmogelijk was gehouden is toch gebeurd. Leidekkersbedrijf Koenders heeft het vergis ruimschoots goedgemaakt door op haar kosten de haan te voorzien van een goudlaagje. De haan blinkt weer op de vertrouwde Eibergse toren. Goudhaantje, welkom thuis!