Vlaamse Overheid
Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 4 februari 2011
Uitvoeringsbesluit uitgebreide winwinlening goedgekeurd
De aanpassingen aan het decreet op winwinlening zijn van toepassing sinds 1 januari 2011. Vandaag nam de Vlaamse Regering het uitvoeringsbesluit op deze wetgeving. Daarmee zijn ook alle praktische voorwaarden vervuld voor een ruimere toepassing van de Winwinlening. Volgens minister-president Kris PEETERS, die het ontwerp indiende, zullen kmo's nu gemakkelijker alternatieve financieringsbronnen kunnen aanboren. Dit zal de groei van deze ondernemingen ondersteunen en het economische herstel versnellen.
De Winwinlening, nu voor alle kmo's
De Winwinlening werd in september 2006 in het leven geroepen om particulieren aan te moedigen om geldmiddelen ter beschikking te stellen van startende ondernemingen, dat wil zeggen ondernemingen van maximaal drie jaar oud. Dit financieringsinstrument heeft haar nut bewezen: tussen 1 september 2006 en 30 november 2010 werden 1.442 Winwinleningen afgesloten. Hiermee werd 37.395.995,- euro aan investeringmiddelen in de economie gepompt of een gemiddelde van 25.933,- per lening.
Het financieringsinstrument zal ongetwijfeld ook voor een ruimere groep de toegang tot financiering vergemakkelijken. Daarom kiest de Vlaamse Regering ervoor om de Winwinlening niet meer enkel te beperken tot starters, maar uit te breiden naar alle Vlaamse kmo's. Alle kmo's die een economische activiteit verrichten, ongeacht of die de vorm van een nv, cvba, vzw, landbouwvennootschap, stichting, enz. hebben aangenomen, kunnen gebruik maken van dit financieringsinstrument. Dit Winwinlening is ook van toepassing voor ondernemingen binnen de sector van de sociale economie.
Grotere kredieten en betere aflossingsmogelijkheden
Waar vroeger het maximumbedrag in hoofdsom dat in het kader van één of meer Winwinleningen aan één of meerdere kredietnemers ter beschikking kan worden gesteld, beperkt bleef tot 50.000 euro, wordt met deze uitbreiding van de Winwinlening het bedrag opgetrokken tot 100.000 euro per kredietnemer. Per kredietgever blijft het maximumbedrag wel behouden op 50.000 euro. Door het maximumbedrag te verdubbelen wordt de Winwinlening een belangrijk complementair financieringsinstrument.
De rentevoet voor een Winwinlening is wettelijk beperkt. Kredietgevers bekomen van de Vlaamse overheid een fiscale tegemoetkoming van 2,5% op het uitstaande kapitaal. Ingeval van faillissement of andere omstandigheden waarin de lening niet kan worden terugbetaald heeft de kredietgever recht op een éénmalige belastingvermindering van 30% op het bedrag dat niet wordt terugbetaald.
De Winwinlening heeft een vaste looptijd van acht jaar, waarbij de hoofdsom tot nu toe in één keer moet worden terugbetaald op de vervaldatum. Ondernemingen waren meermaals vragende partij om de lening vervroegd te kunnen terugbetalen. Aan deze vraag wil de Vlaamse Regering tegemoetkomen en biedt de ondernemingen nu de mogelijkheid om éénmalig een vervroegde terugbetaling van de lening door te voeren en bovendien de mogelijkheid van tussentijdse kapitaalsaflossingen.
Meer info over de Winwinlening : www.winwinlening.be (http://www.winwinlening.be).