Ingezonden persbericht
Persbericht
Klooster Rooi Harten na 120 jaar weer in de steigers
Op 4 februari start de grootschalige restauratie van het klooster Rooi Harten aan de Bredaseweg te Tilburg. De eigenaren, het samenwerkingverband Rooi Harten, zijn blij dat de vergunningen rond zijn en een start kan worden gemaakt. In samenspraak met het Rijksdienst voor Cultureel erfgoed is de totale renovatie aanbesteed en wordt gerealiseerd door een regionale aannemer, Bouwbedrijf Osdo uit Dongen, waardoor werkgelegenheid in de regio behouden blijft. De restauratiekosten in eerste aanleg belopen een bedrag van iets meer dan 1 miljoen. Voor dit bedrag krijgt het gehele klooster een nieuwe kap. Het bestaande leiwerk is veelvuldig gerepareerd en er zijn veel gebroken of zelfs ontbrekende leien. Het dak van het middenrisaliet is voorzien van leien met zogenaamde "lamme oren". De gevels zijn opgebouwd uit geornamenteerd metselwerk met horizontale natuurstenen waterlijsten en van decoratieve sierankers. Het middenrisaliet, dat uitspringt in de voorgevel, bevat een grote blank gelakte
Amerikaans grenen dubbele deur en een gebrandschilderd glas in lood roosvenster. Namens de eigenaren zegt Toine Naber: "Tilburgers zullen over een paar maanden een schitterend gebouw zien dat geheel in ere is hersteld. Een aanwinst voor Tilburg en we zijn ontzettend blij dat we dit zo kunnen en mogen renoveren". De renovatie is mogelijk gemaakt door een zogenaamde BRIM-subsidie grootschalig onderhoud van ¤ 650.000,= door het Rijk. Architect Louis de Jager van Forum architecten en bouwburo Vitruvius begeleiden de gehele renovatie.
Het in 2009 verlaten kloostercomplex, gebouwd in 1890, is het oude missiehuis van de Missionarissen van het Heilig Hart. De "Missionaires du Sacre Coeur" vinden hun oorsprong in het jaar 1854 in het stadje Issoudun te Frankrijk. Het hoofddoel van de congregatie was het opvoeden en opleiden van de jeugd tot zendelingen. Het Missiehuis is ontworpen in een menstijl van neogotiek en neorenaissance gecombineerd met dakdetails in chaletstijl. Het complex bestaat nu uit een hoofdgebouw, ingericht met studieruimten en slaapvertrekken en een kapel. Het Missiehuis wordt in de toekomst een verzamelkantoor voor diverse bedrijven, kunstgalerij/uitleen met horecafaciliteit alsmede wordt het oude gebruik hersteld door een studiehuis te creëren door studenten voor scholieren.