Ingezonden persbericht
Persbericht Warme Truiendag: Warme trui aan en winkeldeuren dicht
Persbericht: Apeldoorn, dinsdag 1 februari 2011
Warme trui aan en winkeldeuren dicht
Op vrijdag 4 februari 2011 vijfde editie van de jaarlijkse Warme Truiendag
Naast honderden overheden, bedrijven en tienduizenden particulieren in heel Nederland, vieren ruim 100 basisscholen in Zuid-Holland, met bijna 15.000 leerlingen, op vrijdag 4 februari 2011 Warme Truiendag. Hiermee vragen zij aandacht voor het klimaatprobleem en de voordelen van energiebesparing.
Ook dit jaar is er weer een bijzondere actie gekoppeld aan Warme Truiendag. Leerlingen van de deelnemende Zuid-Hollandse scholen gaan namelijk samen de langste Warme Truiendagsjaal ooit maken. Basisschool De Kromme Draai in Ammerstol staat centraal en gaat aan de slag samen met milieu-gedeputeerde Erik van Heijningen en -wethouder Jan Vente van gemeente Bergambacht.
Ook scholen in de gehele regio IJmond en Zuid-Kennemerland trekken deze dag een warme trui aan en zetten de kachel een graadje lager.
Gemeenten, waaronder Haarlem, Zaltbommel, Ouderkerk, Enschede en Arnhem organiseren activiteiten waarmee scholen, bedrijven en huishoudens laten zien dat energiebesparing naast het overstappen op nieuwe technieken en producten essentieel is tegen klimaatverandering.
In Amsterdam, Nijmegen en Eindhoven belonen wethouders samen met delegaties van de StoereVrouwen winkeliers die in de winter de warmte in de winkel houden en de kou buiten. Tot groot genoegen van het personeel, de klanten en de eigen portemonnee.
Warme Truiendag steeds actueler
Het idee van Warme Truiendag is simpel: zet op 4 februari de verwarming een graad lager, trek een trui aan en bespaar 7% energie. De Zuid-Hollandse scholen besparen zo samen op deze ene dag 8 ton broeikasgas. Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van een auto die 1 keer om de wereld rijdt. Basisscholen in de hele provincie organiseren op Warme Truiendag allerlei activiteiten en bijzondere lessen over energie en klimaat.
Energie besparen is nog steeds onverminderd actueel. De stijgende energieprijzen en de innovatieve besparingstechnieken, maken de terugverdientijd steeds korter. Er zijn maar weinig maatregelen thuis en op kantoor die zo snel zoveel geld opleveren en de kwaliteit van het leven verbeteren. In een recente studie van onderzoeker Julian Allwood van de Universiteit van Cambridge dat 26 januari jl. werd gepubliceerd in de New Scientist, blijkt dat dat mensen door energiebesparing en het gebruik van reeds bestaande energiebesparende technieken en kennis maar liefst 73 % van het wereldwijde energiegebruik kunnen terugdringen. Uit andere studies blijkt dat we op dit moment de grens hebben bereikt tussen het ontdekken van nieuwe olievoorraden en de stijging van de vraag naar energie, de zogenaamde Peak
-Oil.
Winkeldeuren-actie dit stookseizoen in twintig gemeenten opgepakt
De open winkeldeuren zijn al jarenlang Warme Truiendag ergernis nummer 1! Daarom is Het Klimaatverbond, de organisator van de Warme Truiendag, de actie Houd de warmte binnen www.houddewarmtebinnen.nl gestart, samen met StoereVrouwen en gemeenten.
Iedereen die zich ergert in Nederland aan de energieverspilling door open winkeldeuren tijdens het stookseizoen kan een actiepakket aanvragen en in navolging van de StoereVrouwen de winkeliers te attenderen op het belang van warm winkelen voor het klimaat. Inmiddels hebben ruim twintig gemeenten verklaard achter dit project te staan en aan te willen sluiten. Zie ook www.twitter.com/warmwinkelen.
Winkelmetingen in 's Hertogenbosch
Vier Studenten aan de afdeling Bouwkunde & Architectuur van de Koning Willem 1 Academie, gaan in het centrum van Den Bosch bij winkelpanden het warmteverlies berekenen en de warmtestromingen meten. Ook alle locaties van deze middelbare beroepsopleiding doen mee met de Warme Truiendag, de thermostaten gaat 2 graden omlaag.
Het Klimaatverbond
De Warme Truiendag en de winkeldeurenactie: Houd de warmte binnen, zijn een initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland, ondersteunt door de Natuur- en Milieu- Educatiecentra en gemeenten en de milieudiensten. Het Klimaatverbond is een dynamisch netwerk van meer dan 145 gemeenten, elf provincies en twee waterschappen, dat samenwerkt aan projecten, kennis uitwisselt en belangen behartigt om een effectief lokaal klimaatbeleid te verankeren, uit te voeren en zichtbaar te maken.