Gemeente Helden


Dorpsoverleg Maasbree, Sociëteit 't Hofje, Bewonerscommissie In den Clockenslagh en gemeente Peel en Maas

Groene hart van Maasbree

CLOCKENSLAGHPLEIN ALS PARKACHTIGE KLOOSTERTUIN

`Een parkachtige kloostertuin als groene hart van Maasbree', bleek begin deze week de wens tijdens een informatieavond over de nieuwe inrichting van het Clockenslaghplein in de gemeente Peel en Maas. Zo'n veertig personen, geïnteresseerde bewoners uit Maasbree, bewoners van het wooncomplex In den Clockenslagh, onderwijs, Dorpsoverleg Maasbree, Sociëteit 't Hofje, vertegenwoordigers van verenigingsleven en jongeren, waren hierbij aanwezig. Zij omarmden beide gepresenteerde ontwerpen van twee lokale ondernemers: een parkachtige tuin en een kloostertuin. De ontwerpers, Herman Vaessen Hoveniersbedrijf en Van den Broek Hoveniersbedrijf, gaan gezamenlijk aan de slag met de diverse wensen en ideeën uit deze avond. Het aangepaste ontwerp wordt naar verwachting in maart dan wel april 2011 in breder verband gepresenteerd. De realisatie van dit nieuwe groene hart van Maasbree, een plek voor ontspanning, is volgens planning najaar 2011.

Het huidige Clockenslaghplein is een stenige ruimte, zonder groen en het nodigt niet uit om te verblijven dan wel te ontmoeten. En daar liggen juist wel de wensen vanuit Maasbree. Deze komen ook terug in de vastgestelde centrumvisie Hart voor Maasbree (november 2010). De kaders in de centrumvisie vormden het vertrekpunt voor de ontwerpers. Naast het oog voor de bereikbaarheid voor hulpdiensten en een nieuwe inrichting voor dit plein die samen met de betrokkenen tot stand komt.

Plein voor heel Maasbree

De ontwerpers hadden volop oog voor de behoefte om op bankjes te kunnen verpozen, in de schaduw dan wel zon en een goed zichtbare en aangelichte plek voor het gedenkteken. Ook de verschillende looproutes en aankleding ervan kwamen goed terug in de ontwerpen. Denk daarbij aan de routes naar de Sociëteit 't Hofje, de ingang van het wooncomplex In den Clockenslagh, de kerk en via de steeg De aanwezigen complimenteerden beide hoveniersbedrijven met de gepresenteerde ontwerpen om te komen tot `een plein voor heel Maasbree'. Een plein waaraan omwonenden rustig en vredig kunnen wonen en andere inwoners ook als passant uitgenodigd worden aangenaam in deze omgeving te vertoeven.

Wensen en ideeen

De aanwezigen pleitten ervoor geen moestuin op te nemen in het uiteindelijke plan. Ook de kiosk bleek een onderwerp van gesprek, met als uitkomst: creeer een ruimte voor uitvoeringen op het Clockenslaghplein, maar maak er geen permanente invulling van met een kiosk. Bij de keuze (soort en hoogte) en plaatsing van de bomen, die mede bijdragen aan de uitstraling van deze parkachtige kloostertuin, is ook aandacht voor het uitzicht van de bewoners van het wooncomplex In den Clockenslagh.

Vervolg

Alle suggesties samen leiden uiteindelijk tot de gewenste plek voor rust en ontspanning met een groene en intiemere sfeer. Met de input van deze avond gaan Herman Vaessen Hoveniersbedrijf en Van den Broek Hoveniersbedrijf gezamenlijk aan de slag. Een kleiner comité met vertegenwoordigers van diverse belanghebbenden (o.a. bewoners van in den Clockenslagh en verenigingsleven) buigt zich vervolgens over het aangepaste ontwerp. Dit ontwerp wordt naar verwachting in maart dan wel april 2011 in breder verband gepresenteerd. De realisatie van dit nieuwe groene hart van Maasbree, een plek voor ontspanning, is volgens planning najaar 2011.

Hart voor Maasbree

De nieuwe inrichting van het Clockenslaghplein maakt onderdeel uit van Hart voor Maasbree. Een bijzonder project in het hart van Maasbree. Plek voor ontmoeting, ontwikkeling en ontspanning. Met onder andere een brede school met alle voorzieningen voor kinderen van nul tot twaalf jaar. Verpleeghuiszorg in eigen kern. En een bruisend Kennedyplein (hart) als ontwikkelings- en ontmoetingsplek voor jong en oud en als spil van hechte verenigingsactiviteiten. En een Clockenslaghplein als plek voor ontspanning. Plannen en wensen vanuit het dorp die nauw met elkaar verweven zijn, elkaar versterken en als geheel de kern een flinke injectie geven. Maasbreenaren hebben nu de kans om het dorpshart van Maasbree mee in te vullen zoals zij graag zouden willen voor de komende vijftig jaar. Zodat ook een volgende generatie er optimaal van kan genieten.

Panningen, 4 februari 2011