KNHS

Bustique, Chello III VDL en Zavall VDL winnaars GMB hengstencompetitie 4 februari 2011
Bustique - Michel Hendrix


s-HERTOGENBOSCH (KNHS/KWPN) - Op de donderdagavond van de KWPN Hengstenkeuring stonden onder meer de finales van de KNHS/KWPN GMB hengstencompetitie op het programma. Als eerste gingen de hengsten in de klasse L van start, waarbij de competitiewinst werd opgeëist door Bustique (Indoctro x Grannus, fokker H. van de Wijngaart, Prinsenbeek).

In de vijf hengsten sterke barrage werd de goed meewerkende bruine onder het zadel van Michel Hendrix tweede. De finale werd een prooi voor de zeer ijverige Brainpower (Contendro I x Guidam, fokker W.F.M. Gestel, Hooge Mierde). In de voorrondes van de competitie had Baltic VDL het meeste punten verzameld. Deze extra springende zoon van Quaprice Z (mv.Jus de Pomme, fokker E. van Ittersum, Giethoorn) liep vanavond echter tegen een weigering aan door een miscommunicatie met zijn ruiter Jur Vrieling. Dat bleek een kostbare fout want daarmee zakte Baltic VDL naar de vijfde plaats in de eindstand van de competitie.
Winnaar Bustique ging zeer safe door het basisparcours. In de barrage reed Rabo Talententeamlid Michel Hendrix zeer gecontroleerd en scherp naar de finish. Na Bustique verscheen Biscayo (Contendro I x Lux, fokker H. Alberts, Valthermond) nog in de ring, deze hengst stond op hetzelfde aantal punten in de tussenstand. Foutloos en een snellere tijd zouden hem dus de zege in de competitie brengen. Onder amazone Hester Klompmaker kwam Biscayo echter te dicht op de laatste hindernis waardoor een fout ontstond. De tijd van 35.73 seconde van Biscayo was wel de snelste, maar door de fout moest de hengst genoegen nemen met de vierde plaats in de wedstrijd en tevens vierde plaats in de competitie De foutloze ronde in 36.16 seconde van Bustique bleken daarmee goed voor de tweede plaats in de wedstrijd en de zege in de finale. Winnaar van de finale wedstrijd werd de fanatieke Brainpower. Onder het zadel van Dave Maarse had de bruine wel een hachelijk moment in de barrage, maar al de hindernissen bleven overeind en de snelle tijd van 36.00 seconde was dus genoeg voor de winst. Daarmee schoof Brainpower op naar de tweede plaats in de competitie.

Spannende ontknoping

Vervolgens was het de beurt aan de hengsten in de klasse M, en die strijd kende een spannende ontknoping. Het basisparcours bleek een flinke scherprechter. Vijf hengsten kwamen uiteindelijk terug voor de barrage. Astrello (Casantos x G.Ramiro Z, fokker D. Maarse, Wellerlooi) was de eerste die een poging waagde. Fokker, eigenaar en ruiter Dave Maarse leek iets op safe te gaan. Hun tijd van 32,72 was dan ook direct de langzaamste. De Indoctro-zoon Azteca (mv.Marlon, fokker VDL Stud) maakte in het basisparcours al een goede indruk. Super aan de hulpen van Jur Vrieling en in een mooi ritme ging hij rond. Zijn tijd 31.20 was scherp.
Michel Hendrix gaf met Applaus alles. Scherp draaiend en op maximale snelheid stuurde Hendrix de door H. Hoeve uit Koekange gefokte zoon van Unistar uit een Hugo-moeder rond. De klok stond stil op 31.45, tot dan de tweede tijd. Dennis van Tilburg moest alles op alles zetten om nog een kans te maken op de winst in de competitie. De Chin-Chin-zoon Arezzo VDL (mv.Heartbreaker, fokker fokker H. Mulder uit Blankenham) werkte goed mee en op hoge snelheid gingen ze richting de laatste hindernis, maar zijn tijd was niet goed genoeg, 31.97. Dat maakte dat Marcel de Boer, die met Chello III (Contender x Sandro, fokker D. Hansen uit Ottenbeutel) de competitie aanvoerde, eigenlijk maar één opdracht had. Foutloos blijven. In een iets op safe gereden barrage stuurde hij de sterk springende Chello III naar een tijd van 31,85. Derde in de dagwedstrijd, maar winnaar van de competitie. Azteca was de winnaar van de dag.

VDL succes

Zavall VDL (Casall x Emilion, fokker J.H.M. Evers uit Vlierden) boekte vervolgens het volgende succes voor de fokkerij van Van de Lageweg. Onder het zadel van Jur Vrieling sprong de zoon van Casall vanavond foutloos naar de tweede plaats in de Z-springrubriek en verdiende daarmee ruim voldoende punten om met afstand de competitie in de klasse Z op zijn naam te schrijven. De zege in de rubriek ging naar Zacharov TN onder Maikel van der Vleuten.
De bezoekers van de hengstenkeuring kregen vanavond geen grote Z-rubriek te zien maar van de zeven hengsten die aan de start verschenen wisten er vier de barrage te bereiken. Alle vier wisten zij daarin andermaal de lei schoon te houden. Campbell VDL (Cassini I x Carpaccio, fokker C.B. Nissen uit Wester Ohrste) als eerste in de ring. Onder Dennis van Tilburg spoedde hij zich in een tijd van 35.48 naar de finish. Een derde plaats in de wedstrijd en zesde positie in de competitie werd zijn deel.
Daarna verscheen BMC Eldorado van de Zeshoek TN (Clinton x Toulon, fokker P. Merckx uit Stekene) in de ring. Onder Jeroen Dubbeldam toonde de hengst zijn enorme springkwaliteiten. De hengst is in de rijderij nog niet zover dat hij al heel snel rond gereden kan worden en dat deed Dubbeldam dan ook niet. Met een tijd van 39.16 eindigde hij als vierde en werd daarmee ook vierde in de competitie.
Daarna kwam de volgende Clinton-zoon aan de start. Zacharov TN (vm.Lord Z, fokker M.M.A. Everse en G.W. ten Pas) werd gereden door Rabo Talent van het Jaar Maikel van der Vleuten. De schimmel liet zien dat hij al zeer snel kan en wil draaien en bleef daarbij zeer voorzichtig. De 31.44 seconde waren goed voor de zege en tweede plaats in de competitie.
Als laatste in de barrage was het Zavall VDL die met een fraai en snel rondje in 31.79 seconden de tweede tijd neerzette en daarmee de zege in de competitie veilig stelde. Jur Vrieling reed de hengst van de VDL Stud.
Vrieling reed ook VDL Zirocco Blue (Mr Blue x Voltaire, fokker F. & G. Paris, Couvains) maar kreeg daarmee een ruiterfout in het basisparcours waardoor de hengst van de tweede naar de derde plaats in de competitie zakte.

Meer info zie: www.kwpn.nl

Foto's door: www.melissen.net