Gemeente Ten Boer

V
PERSBERICHT

Kick off `De Groninger Verzoamelstee' in het bijzijn van gedeputeerde P.M. de Bruijne

Op vrijdag 4 februari 2011 vanaf 10.30 uur zal in het dorpshuis van Thesinge de kick off bijeenkomst plaatsvinden van het project `De Groninger Verzoamelstee' in aanwezigheid van gedeputeerde De Bruijne

Het doel van "De Groninger Verzoamelstee" is om de leefbaarheid en de levendigheid in een dorp te behouden. In veel dorpen zijn de voorzieningen verdwenen, maar is nog wel een dorpshuis aanwezig. Door ontmoetingsactiviteiten en dienstverlening in "De Groninger Verzoamelstee" (het dorpshuis) te organiseren met behulp van ICT-middelen (computers) worden voorzieningen weer teruggebracht en hopelijk behouden op het platteland van Groningen. Dorpsbewoners kunnen deelnemen aan activiteiten in het dorpshuis.
Achterliggend idee is, dat over pakweg tien jaar alle ouderen gebruik zullen maken van allerlei digitale voorzieningen vanuit hun huis. Voor veel ouderen van nu is dat vaak nog net een stap te ver. De verwachting is dat het project "De Groninger Verzoamelstee" hier een voorloper op is.
Dit project richt zich in eerste instantie op de dorpshuizen in Adorp (Winsum), Thesinge (Ten Boer) en Onderdendam (Bedum). In deze dorpen worden ICT-voorzieningen in het dorpshuis geplaatst en worden activiteiten georganiseerd om bewoners hier kennis mee te laten maken en hiermee vertrouwd te maken. Daarnaast wordt in ieder dorp bij tien hulpbehoevende burgers (mensen die niet meer zelfstandig naar het dorpshuis kunnen gaan) voorzieningen thuis geplaatst. Naast de besturen van de dorpshuizen, zijn ook de verenigingen van dorpsbelangen bij het project betrokken.
"De Groninger Verzoamelstee" is een project van drie jaar, waarin gedurende die periode onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen (Faculteit Economie en Bedrijfskunde, het project 12Care) en het UMCG zal worden uitgevoerd. De klik tussen de wensen en de mogelijkheden van de toekomstige gebruikers op ICT-gebied zullen worden onderzocht, waarbij de wensen van de dorpsbewoners leidend zullen zijn. Ook wordt het welzijn van de gebruikers van nieuwe voorzieningen in kaart gebracht.

Het project is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de provincie Groningen, Menzis, de Regio Groningen-Assen, ZonMw, Rijksuniversiteit Groningen, UMCG.
04-02-2011 10:29