Ingezonden persbericht
persbericht
PERSBERICHT
Deventer, 1 februari 2011
Grootste veenexperiment ter wereld in achtertuin van Amsterdam
Komend voorjaar gaan Witteveen+Bos en Tauw in ACV-verband samen met het Centre for Wetland Ecology (CWE) aan de slag met een onderzoek naar veenontwikkeling. Hiertoe is door genoemde partijen een onderzoeksplan uitgewerkt. Het CWE is een groot samenwerkings-verband tussen Nederlandse en Belgische onderzoeksinstituten en aan dit project doen de universiteiten van Amsterdam, Nijmegen en Utrecht mee. ACV staat voor Adviescombinatie Volgermeer en is een bestaand samenwerkingsverband tussen Tauw en Witteveen+Bos. Het onderzoek naar veenontwikkeling is hard nodig omdat veel veengebieden in de wereld sterk onder druk staan. Veenafbraak leidt niet alleen tot verlies aan natuurwaarden maar draagt ook sterk bij aan klimaatverandering. ACV heeft reeds in 2009 opdracht van Gemeente Amsterdam (Projectbureau Bodem) gekregen om dit onderzoek met het CWE op de kaart te zetten. Het onderzoek gaat officieel van start in april 2011. Wereldwijd werd niet eerder een experimenteel onderzoek naar veenon
twikkeling op deze schaal uitgevoerd.
Voor de uitvoering van het onderzoek naar veenontwikkeling worden drie junioronderzoekers vanuit de verschillende universiteiten aangesteld. ACV begeleidt het onderzoek en waarborgt dat de resultaten worden vertaald in praktische beheermaatregelen voor de Volgermeerpolder en daarbuiten. De inspanning van de universiteiten wordt gedekt door subsidie vanuit de Stichting voor de Technische Wetenschappen (STW) en Gemeente Amsterdam.
Het onderzoek naar veenontwikkeling is onderdeel van het door ACV ontwikkelde 'natural cap' als innovatief saneringsconcept. 'Natural cap' komt er in het kort op neer, dat door actieve stimulering van veenontwikkeling, de functie van de kunststofafdichting op termijn wordt vervangen door een organische laag. Hiermee wordt voorkomen dat de bovenafdichting op termijn moet worden vervangen. Met vervanging zijn niet alleen grote investeringen gemoeid, maar wordt ook de reeds ontwikkelde natuur onnodig verstoord. Rond het ontwikkelen en in stand houden van een goed functionerende veenlaag bestaan echter nog veel vragen. De ontwikkeling van veen op een minerale bodem - dus vanuit het niets - heeft sinds de laatste ijstijd in West-Nederland vrijwel niet meer plaatsgevonden,
Het onderzoek naar veenontwikkeling richt zich op vragen die bestaan rond de mogelijkheden voor natuurlijke afdichting van stortplaatsen, het (weer) op gang brengen van veenontwikkeling, veenherstel en het daarvoor benodigde waterbeheer. Daarnaast heeft het onderzoek raakvlakken met klimaatverandering (veenafbraak versus opbouw, CO2, methaan emissies e.d.). Verwacht wordt dat de resultaten een brede toepassing zullen kennen. Niet alleen voor de Volgermeerpolder zelf, maar ook voor stortplaatsen elders (in Nederland en daarbuiten) en met betrekking tot het Nederlandse water- en natuurbeheer. De betrokkenen hopen, dat het onderzoek meer en breder inzicht oplevert in de wijze waarop het waterbeheer zou kunnen worden aangepast om de kansen voor veenontwikkeling te verbeteren.
Piet-Jan Westendorp, ecoloog bij Witteveen+Bos: 'Het is een enorme beloning voor de inspanning die vanaf 2009 is geleverd. Zowel qua opstellen van het onderzoeksplan als het inrichten van circa 10 hectare aan onderzoekssawa's. Zonder het enthousiasme en de inzet van Gemeente Amsterdam was dit onderzoek niet van de grond gekomen. Ik verheug me zeer op de uitvoering. De officiële start van het project zal waarschijnlijk samenvallen met de opening van de Volgermeerpolder in april van dit jaar.' Piet-Jan Westendorp is projectleider van het ecologisch beheer en monitoring en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het onderzoeksplan en de inrichting van de onderzoekssawa's. Westendorp zal namens Gemeente Amsterdam het onderzoek begeleiden.
-------------------------
Ingezonden persbericht