Ingezonden persbericht


Programma overzicht februari 2011
theater de tobbe
nadere informatie en foto's:

februari 2011

di. 1 feb.: lunchconcert: Dudok Kwartet, 2 violen, altviool, cello aanvang: 12.30 uur; toegang: ¤ 3,00 (inclusief koffie/thee) Het Dudok Kwartet bestaat uit Judith van Driel (viool), Marleen Wester (viool), Mark Mulder (altviool) en David Faber (cello). De leden leerden elkaar en elkaars liefde voor kamermuziek in de jaren voorafgaand aan de oprichting kennen bij o.m. het Nationaal Jeugdorkest, het Ricciotti Ensemble en het VU-orkest. Zij volgden masterclasses bij het Párkányi Quartet en het Takács Quartet. Sinds 2009 studeren zij bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Het kwartet gaf in 2005 de wereld- en Nederlandse première van het Concert voor Strijkkwartet en Orkest van Julius Röntgen. In 2009 gaven zij concerten in het kader van het Gergiev Festival en het Grachten Festival. Concerten in o.m. het Concertgebouw staan op de agenda.

za. 5 feb.: theaterlied: Beatrice van der Poel met 'Hard en Hoofd' aanvang: 20.30 uur; toegang: ¤ 15,00 / met korting ¤ 13,50 Beatrice van der Poel zingt ontroerend, ontluisterend en soms behekst. Lyrisch en recht voor z'n raap. Vol scherpe melancholie. Haar songs vol soul en blues gaan over keuzes maken, dubbellevens en de weg kwijt zijn, maar ook over het grote geluk, de razernij en vervoering. Auteur Thomas Verbogt schreef theaterteksten waardoor 'Hard en Hoofd' niet zomaar een theaterconcert is maar een literair muzieklandschap. Op het kruispunt gaat ze instinctief naar links, ze aarzelt, nee naar rechts... of toch rechtdoor? Haar hart juicht ja, haar hoofd zegt nee en met haar volle verstand verkoopt ze haar ziel aan de duivel. Spijt? Bestaat niet. Er is geen weg terug. Het leven lonkt! Geniet! Met muzikale begeleiding van Marcel de Groot (gitaar), Jakob Klaasse (piano) en Thijs Vermeulen (basgitaar).

zo. 6 feb.:jeugdvoorstelling: 'Van Tafel' door Steven Luca Groenen (theater met poppen 6+) aanvang: 14.00 uur; toegang:¤ 6,00 (kinderen) / ¤ 8,00 (volwassenen) Prinses Polenta zit aan tafel achter een groot bord eten. Ze heeft nog geen hap genomen, want ze lust het niet. Buiten wordt het al donker. Iedereen is gaan slapen. Maar zij moet blijven zitten, prinses of niet. Net zo lang tot ze haar eten op heeft. Polenta wil nog maar één ding:"Van Tafel!" We schuiven aan bij Polenta en zien hoe het verhaal vrolijk op smaak wordt gebracht door een bonte stoet figuren. Van de zeer muzikale 'Barones van Basilicum' met al haar bladmuziek, tot de 'Soldaat van Nootmuskaat' wiens kogels al verpulveren nog voordat hij ze heeft afgeschoten. Zij haalt alleen haar neus op. Toch begint het stiekem al lekker te ruiken op haar bord. Dan stelt 'Pikante Kapitein' haar voor aan de 'Witte Peperprins'. Het kriebelt bij Polenta, maar zal hij haar ook van tafel krijgen?

do. 10 feb.: literair: Midas Dekkers
aanvang: 20.30 uur; toegang: ¤ 10,00 / met korting ¤ 8,50 Midas Dekkers schrijft als bioloog boeken over mens en dier. Bij een groot publiek werd hij bekend door zijn columns in o.a. het VARA-magazine en voor het radioprogramma Vroege Vogels. In 1997 verscheen De Vergankelijkheid, een rijk geïllustreerde uitvoerige beschouwing over het ouder worden van mens, dier en dingen. Dit boek werd genomineerd voor de Trouw Publieksprijs 1998. In 2002 verscheen De larf, een boek dat vanuit biologisch perspectief ingaat op o.a. de opvoeding. Het werd een echte bestseller. Lichamelijke oefening verscheen in 2006, over de zin en vooral de onzin van sport. Hij pleit voor de enige sport waar je wijzer van wordt: hersengymnastiek. Midas Dekkers schrijft ook kinderboeken, zoals "Houden beren echt van honing" uit 1985.

vrij. 11 feb.: wereldmuziek: Neco Novellas Acoustic Quartet: veelzijdig en verrassend met oorsprong in Mozambique aanvang: 20.30 uur; toegang: ¤ 15,00 / met korting ¤ 13,50 Geboren in een muzikale familie in Mozambique groeit Neco op met de traditionele muziek van zijn ouders, de koortraditie van Zuid Afrika en de invloeden van westerse muziekstijlen waaronder klassiek, jazz en pop. Met de incorporatie van deze stijlen in zijn repertoire ontwikkelde Neco zijn "universele muziek". Neco zingt met zijn prachtige, diepe, veelzijdige basstem over de dingen van het leven in Afrikaanse talen, het Portugees of Engels. De CD New Dawn Ku Khata van 2008 oogstte groot internationaal succes. De focus van dit concert zal liggen op zijn meer Afrikaans georienteerde repertoire. Neco Novela- akoestische gitaar, zang; Nelson Novela- semi akoestische gitaar, electrische gitaar, zang; Isildo Novela- basgitaar, zang; Jacob Xitula- drums, percussion, timbila.

za. 12 feb.: cabaret: Jorrit Rogaar met 'Gewoon bijzonder' aanvang: 20.30 uur; toegang: ¤ 13,00 / met korting ¤ 11,50 Maak kennis met Jorrit Rogaar, de winnaar van het Camerettenfestival 2008. De jury prees hem al om zijn scherpe grappen en zijn ongelofelijke gevoel voor timing. In zijn eerste avondvullende voorstelling 'Gewoon Bijzonder' laat hij zien dat hij nog veel meer in huis heeft! Jorrit neemt u mee in zijn dagelijkse leven waarin niets zo gewoon is als het lijkt. Met veel gevoel voor zelfspot toont hij u zijn blunders, zijn verbazingen en zijn overpeinzingen. Hij wisselt (pijnlijk) herkenbare verhalen over zijn huwelijk en zijn gezin af met ontroerende en grappige verhalen over zijn bijzondere broer. Hij weet als geen ander het publiek op het verkeerde been te zetten en vaak genoeg vraag je je af of het allemaal waar is wat hij vertelt. Een vernieuwende cabaretier met een verrassend verhaal.

zo. 13 feb.:jeugdvoorstelling: Hetpaarddatvliegt met 'Aj lof joe' (toneel 7+) aanvang: 14.00 uur; toegang:¤ 7,00 (kinderen) / ¤ 8,50 (volwassenen) Over macho's en muurbloempjes, liefdesbrieven, de eerste zoen en het effect van een mooie jurk. Ik zou alles voor haar doen. Een berg beklimmen op blote voeten. Mijn gezicht blauw schilderen. Een bank beroven. Een regenworm opeten. Ik zou een das voor haar breien. Haar veters strikken. De wereld rond zeilen. Ik zou een kangoeroe voor haar vangen. Haar uit een brandend huis redden. Haar achterop mijn paard zetten en haar meenemen en als mama met mij trouwt dan krijgt ze een lang en gelukkig leven. In de dagen rond een bruiloft schetst 'hetpaarddatvliegt' de verwarrende hoogte- en dieptepunten die de liefde met zich meebrengt. Met ingehouden adem volgt het publiek het spel van versieren en versierd worden en het proberen lief te zijn en leuk gevonden te worden.

di. 15 feb.: lunchconcert: Ensemble Rossignol, blokfluit en theorbe aanvang: 12.30 uur; toegang: ¤ 3,00 (inclusief koffie/thee) Het Ensemble Rossignol bestaat uit Alice Gort, blokfluit en Elly van Munster, luit en theorbe. Het Ensemble Rossignol (nachtegaal) dankt zijn naam aan de eerste concerten, die het in 1998 verzorgde met als leidraad en thema de virtuoze zang van het Engels Nachtegaeltje van Jr. Jacob van Eyk (Amsterdam, 1648). De virtuositeit, het verfijnde, muzikale en speelse spel van het ensemble doen denken aan de zang van een nachtegaal. De bijzondere combinatie van luit/theorbe en blokfluit spreekt erg aan. Zowel het samengaan van fluit en snaren als de afwisseling in toonhoogte maakt dat de muziek als hemels wordt ervaren. Alice studeerde blokfluit aan het Conservatorium in Enschede bij Marjolein van Roon. Elly studeerde eerst klassiek gitaar en deed vervolgens Staatsexamen luit.

vrij. 18 feb.: cabaret: Amsterdams Kleinkunst Festival 1/2 Finalisten Tournee: deel 1 aanvang: 20.30 uur; toegang: ¤ 13,00 / met korting ¤ 11,50 De landelijke try-out tournee van het Concours om de Wim Sonneveldprijs doet al vele jaren ook Theater de Tobbe aan. Deze aanmoedigingsprijs voor nieuw, aankomend kleinkunsttalent is een jaarlijks terugkerend onderdeel binnen het Amsterdams Kleinkunst Festival. Tijdens de try-out tournee reizen de kandidaten langs vijftien theaters om podiumervaring op te doen. Tijdens de twee avonden in Theater de Tobbe (de tweede zal plaats vinden op zaterdag 26 februari) zullen alle zes kandidaten (drie per avond) bewijzen wat ze kunnen. De toeschouwers van beíde avonden zijn er dus zeker van kennis te maken met de dan nog onbekende winnaar van de Wim Sonneveldprijs 2011. De uiteindelijke winnaar heeft hiermee zijn eerste, belangrijkste stap gezet in cabaretland!

za. 19 feb.: theaterlied: Jeroen van Merwijk met 'Le Big Bazar' aanvang: 20.30 uur; toegang: ¤ 15,00 / met korting ¤ 13,50 Alleen is maar alleen. Na ruim twintig jaar solo op het podium, treedt Jeroen van Merwijk dit seizoen op met de voor de gelegenheid in het leven geroepen formatie Le Big Bazar, die bestaat uit de virtuoze gitaristen Wouter Planteijdt en René van Barneveld. De drie spelen nummers uit het rijke repertoire van Van Merwijk. De liedjes komen dankzij de begeleiding van deze twee iconen uit de Nederlandse popmuziek als het ware 'thuis'. Het levert een verrassende mengeling van Nederlandse kleinkunst en Amerikaanse folk en blues op. Het programma 'Le Big Bazar' bestaat voornamelijk uit liederen, afgewisseld met nu en dan een anekdote, een column of een luchtig gedicht van de hand van maestro Van Merwijk. De beeldend kunstenaar Van Merwijk tekent voor het toneelbeeld.

zo. 20 feb.: klassiek: Felicia van den End, fluit, Mariken Zandvliet, piano
aanvang: 14.00 uur; toegang: ¤ 17,50 / tot 10 jr gratis / tot 18 jr ¤10,00 Felicia van den End begon met fluitspelen toen ze 10 jaar oud was. Op 12-jarige leeftijd werd ze aangenomen in de Jong Talentklas van het Utrechts Conservatorium, waar zij studeerde bij Abbie de Quant. In 2005/2006 studeerde zij aan het Conservatoire National Supérieur in Parijs, onder andere bij Pierre-Yves Artaud en Florence Delépine en volgde zij masterclasses bij de fluitisten Patrick Gallois en Philippe Bernold. In 1997 en 1998 behaalde zij de 1e prijs bij het Nationaal Fluitconcours. In 2003 won zij de eerste prijs bij 'Stichting Jong Muziektalent Nederland' en werd zij verkozen tot 'Jong Muziektalent van het jaar 2002'. Zij sloot haar studie af in Utrecht in 2007 met een 10 met onderscheiding. Momenteel is haar fluitspel regelmatig te beluisteren in vele concertzalen.

di. 22 feb.: Cinemaplus': Brokeback Mountain'-Ang Lee Met o.a. Heath Ledger en Anne Hathaway
aanvang: 20.00 uur; toegang: ¤ 10,00 / met korting ¤ 8,50 Twee jongemannen worden verliefd op elkaar tijdens een zomer schapen hoeden op een afgelegen bergtop. Hoewel ze daarna beiden trouwen met een vrouw en kinderen krijgen, blijft deze affaire hen hun hele leven bezighouden. Heath Ledger is fantastisch als de zwijgzame Ennis. Hij spreekt weinig, maar maakt met wat hij zegt en zijn lichaamstaal intussen veel duidelijk. De acteurs krijgen de tijd en de ruimte om goed gestalte te geven aan hun personages, die daardoor echt van vlees en bloed worden. De prachtige natuurgebieden waarin deze film zich afspeelt worden schitterend vastgelegd door cameraman Rodrigo Pieto. Regisseur Lee tilt de film door zijn subtiele en fijngevoelige aanpak naar het hoogst mogelijke niveau en levert hiermee een absoluut meesterwerk af.

do. 24 feb.: theaterlied: Kees Torn met 'Loze kreten' aanvang: 20.30 uur; toegang: ¤ 15,00 / met korting ¤ 13,50 Bij Torn weet u inmiddels wel wat u kunt verwachten. Minstens twintig hoogwaardige liedjes die technisch onberispelijk in elkaar zitten en waarin de persoonlijke inbreng niet wordt geschuwd. En ogenschijnlijk terloopse leuterkoek, met krenten van inzicht die de goede luisteraar aan het wankelen kunnen brengen. De humor is indirect en op zijn Engels met de tong in de wang. De drijfveren zijn ergernis, onbegrip, het verlangen naar schoonheid, waarheid, luchtigheid, ongevaarlijke ongehoorzaamheid. Er worden geen woeste mokerslagen uitgedeeld, maar er wordt aandacht besteed aan de wonderen die niet iedereen opmerkt, er worden zorgvuldig uitgekozen pianotoetsen ingedrukt, lettergrepen gecombineerd, knipogen gegeven en wenkbrauwen geheven.

vrij. 25 feb.: wereldmuziek: Ensemble Mäshräp: traditionele Oeigoerse muziek en dans, sprankelende vrolijkheid aanvang: 20.30 uur; toegang: ¤ 15,00 / met korting ¤ 13,50 De Oeigoeren hebben een oude en bijzonder rijke cultuur. In hun klassieke- en volksmuziek wordt gebruik gemaakt van zowel het westerse 7-tonige, als het oosterse 5-tonige klankmodel (de zwarte toetsen op de piano). De muziek is zo een subtiele mengvorm van westerse, Arabische en Aziatische ingrediënten. De (soms eeuwenoude) liederen hebben betrekking op liefde, levenswijsheden en traditionele feestdagen. Het Ensemble Mäshräp vertolkt deze muziek met furore en een schat aan prachtige instrumenten, zoals de rawap, dutar, gijäk, viool, tanbur en daf en dat maakt een optreden van Mäshräp tot een vrolijk feest. De familie Abbas die de kern van het Ensemble Mäshräp vormt is afkomstig uit Oost-Turkestan (West-China) en woont sinds 1989 in Nederland.

Za. 26 feb.: cabaret: Amsterdams Kleinkunst Festival 1/2 Finalisten Tournee: deel 2 aanvang: 20.30 uur; toegang: ¤ 13,00 / met korting ¤ 11,50 De landelijke try-out tournee van het Concours om de Wim Sonneveldprijs doet al vele jaren ook Theater de Tobbe aan. Deze aanmoedigingsprijs voor nieuw, aankomend kleinkunsttalent is een jaarlijks terugkerend onderdeel binnen het Amsterdams Kleinkunst Festival. Tijdens de try-out tournee reizen de kandidaten langs vijftien theaters om podiumervaring op te doen. Tijdens de twee avonden in Theater de Tobbe (de eerste zal plaats vinden op vrijdag 18 februari) zullen alle zes kandidaten (drie per avond) bewijzen wat ze kunnen. De toeschouwers van beíde avonden zijn er dus zeker van kennis te maken met de dan nog onbekende winnaar van de Wim Sonneveldprijs 2011. De uiteindelijke winnaar heeft hiermee zijn eerste, belangrijkste stap gezet in cabaretland!

zo. 27 feb.: jeugdvoorstelling: 'Zo slim als een Ezel' door TamTam (objectentheater 4+) aanvang: 14.00 uur; toegang: ¤ 5,50 (kinderen) / ¤ 7,50 (volwassenen) Waarom krijg je eigenlijk geen gebruiksaanwijzing voor de belangrijke dingen in je leven? Hoe weet je nou hoe je alles moet doen als je het voor het eerst doet? Als je weer eens iets fout hebt gedaan zeggen ze : je bent zo dom als een ezel. Maar ezels zijn niet dom, ze moeten alleen uitvinden hoe alles werkt. Want kind zijn en groot worden is niet eenvoudig. Ezel besluit dat hij wil ontdekken hoe de wereld in elkaar zit en gaat eigenwijs op ontdekkingsreis. Hij komt daarbij in vreemde werelden met nog vreemdere bewoners en hele andere wetten. Natuurlijk stoot hij zich vaak aan heel veel stenen en moet hij telkens al zijn slimheid gebruiken om zijn ezelleventje te redden. 'Zo slim als een Ezel' is een beeldende voorstelling waarbij de hoofdrollen worden gespeeld door gevonden voorwerpen, kapotte dingen en bijzondere oude spullen. TamTam speelde haar voorstellingen voor jong en oud in meer dan 22 landen.