Goed omgaan met grofvuil werkt


De `nieuwe scheider' investeert in duurzame toekomst

Amsterdam, 20110201 -- Amsterdammers die hun grofvuil op de juiste manier aanbieden, halen eruit wat erin zit. Meubels, bouw- en sloopafval, elektrische apparaten en tuinafval kunnen opnieuw gebruikt worden en nog aanwezige schadelijke stoffen kunnen worden verwijderd. Met deze actieve bijdrage investeert de `nieuwe scheider' via zijn grofvuil in de toekomst. En dat geeft veel voldoening. Vandaag start de deelcampagne `Grofvuil goed scheiden werkt' om meer Amsterdammers enthousiast te maken bij te dragen aan recycling, hergebruik en het schoon houden van de straat.

Van al het grofvuil dat Amsterdammers naar het Afvalpunt brengen of laten ophalen staan meubels op de eerste plaats. Gevolgd door bouw- en sloopafval, elektr(on)ische apparaten en tuinafval.

Wat maakt dat grofvuil goed scheiden werkt? Nog gave meubelen belanden via de kringloopwinkel bij nieuwe eigenaren. Uit  bouw- en sloopafval ontstaan volop nieuwe producten. Denk aan MDF hout (gemaakt van oude houten planken en kozijnen), puin voor wegenbouw (uit betonafval en metselwerk) en nieuwe gipsplaten (uit oude). IJzer, koper en plastic uit wasmachines, computers en televisies wordt weer grondstof voor nieuwe apparaten. En het tuinafval wordt weer verwerkt tot compost voor in de tuin.

Bijdragen aan betere toekomst

Bij veel Amsterdammers is het niet bekend dat het goed gescheiden aanbieden van afval en goed omgaan met grofvuil tot zoveel nieuwe producten en hergebruik leidt. Het stimuleert hen wel bewuster met hun afval om te gaan. Kostbare grondstoffen gaan niet zomaar verloren. Door zelf ook die verantwoordelijkheid te nemen kan iedereen met zijn afval en grofvuil bijdragen aan een duurzame en betere toekomst.

Bijna al het goed gescheiden en aangeboden afval kan namelijk worden hergebruikt.  Toch bestaat meer dan een kwart van het Amsterdamse huisvuil nog uit herbruikbaar en milieuschadelijk materiaal, per inwoner zo'n twee kilo.

20% kan beter met grofvuil omgaan

Om recycling en hergebruik van materialen te maximaliseren, startte de gemeente Amsterdam in oktober 2011 de meerjarige campagne Afval scheiden werkt! Haal eruit wat erin zit. Deze begon met aandacht te vragen voor het goed scheiden van Klein Chemisch Afval (KCA). Nu is de beurt aan het grofvuil.

80% van de Amsterdammers biedt hun grofvuil al goed aan. De gemeente gaat nu voor de overige 20%.  Er is namelijk een kleine groep die - tot ergernis van velen - hun grofvuil nog op een verkeerde dag buiten of bij ondergrondse afvalcontainers zet. Dit levert niet alleen een hoop troep en gevaarlijke situaties op, maar ook veel extra werk voor de reiniging.

De `nieuwe scheider' weet hoe het moet

De afvalbewuste Amsterdammer - ofwel de `nieuwe scheider' - levert z'n oude elektr(on)ische apparaten in bij de winkelier - of laat de leverancier deze meenemen - als hij een nieuwe koopt. Bedrijven zijn hiertoe verplicht en het is gratis.

Meubels en andere bruikbare spullen brengt hij naar de kringloopwinkel. Al het andere grofvuil brengt hij gratis naar een van de zes Afvalpunten in Amsterdam. Dan is hij er meteen van af en staan spullen niet op straat. Geen zwerfvuil, geen verloedering en kinderen kunnen veilig spelen.

De nieuwe scheider die bijvoorbeeld geen (geschikt) vervoer tot zijn beschikking heeft, zet zijn grofvuil op de juiste dag, op de juiste plek op de stoep.

Www.afval.amsterdam.nl

De campagne Afval scheiden werkt! Haal eruit wat erin zit is een initiatief van de samenwerkende stadsdelen en het Afval Energie Bedrijf. Tijdens de campagneperiode Grofvuil die loopt van februari - maart 2011 hangen er affiches in de stad, zijn er commercials op de regionale zenders en via internet te zien en komen er advertenties en advertorials in diverse printmedia te staan. In  april 2011 wil de gemeente met een onderzoek onder Amsterdammers de campagne en de omgang met grofvuil evalueren. Meer informatie: www.afval.amsterdam.nl.





Gemeente Amsterdam Afval Energie Bedrijf