Ingezonden persbericht
Persbericht
CNV Vakmensen
1 februari 2011, Utrecht
------
CNV Vakmensen en Stichting BONO starten pilot in Hardenberg
Uniek regionaal Maaslandmodel moet werkloosheid voorkomen
"Met het Transfercentrum Maasland stellen werkgevers en werknemers in de regio Hardenberg zich samen verantwoordelijk voor werk", aldus Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Vakmensen en bedenker van het Maaslandmodel: "Moet een bedrijf reorganiseren, dan worden de mensen die hun baan verliezen opgevangen door de werkgevers in de regio. In een jaar tijd willen we 100 mensen van werk naar werk helpen. Het Maaslandmodel moet zo voorkomen dat mensen in de WW terecht komen. Fijn voor de mensen en goed voor de economie." Het idee van Jaap Jongejan is door het Ministerie SZW gekoppeld aan een initiatief dat werkgevers in Noordoost Overijssel ontwikkeld hebben en dat tot doel had om de gevolgen van de crisis te tackelen. Kern van dit initiatief was dat werkgevers in tijden van crisis niet van hun mensen af willen, maar wel kosten moeten besparen; daarvoor hadden zij verschillende ideeën ontwikkeld. Het samengaan van beide initiatieven heeft geleid tot de totstandkoming van het Transfercentrum Maasland. De startbijeenkomst is op donderdagmiddag 3 februari in Hardenberg.
De betrokkenheid van werknemers en werkgevers moet het Transfercentrum Maasland tot een succes maken. Het initiatief krijgt steun van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de provincie Overijssel, gemeente Hardenberg, Stichting BONO, UWV Werkbedrijf en werkgeversorganisaties. Henk Brink is een van de betrokken werkgevers: "Een bedrijf is een werkgemeenschap. Je deelt zoveel met elkaar. De keren dat ik mensen moest ontslaan heb ik ook altijd met hen gezocht naar werkmogelijkheden in de regio. Ik ben dan ook bijzonder blij met deze regionale samenwerking." Jan Goossens van Stichting BONO geeft aan wat de werkgevers in regio Noordoost Overijssel typeert: "'Omzien naar elkaar' en 'samenwerken' zijn in deze regio geen loze begrippen. Dat zie je aan de uitspraken van Henk Brink. Hier vinden partijen elkaar heel gemakkelijk. In het bestuur van de Stichting BONO vinden vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, overheid en onderwijs elkaar moeiteloos bij heel concrete projecten op het snijvlak van arbeidsmarkt en onderwijs. Zo detacheert BONO bijvoorbeeld bij allerlei bedrijven nu ca. 30 mensen die opgeleid worden en die na hun opleiding in dienst komen van het bedrijf waar zij gedetacheerd zijn. BONO heeft ook het initiatief van het Transfercentrum Maasland mogelijk gemaakt door 50.000 Euro in het ontstaan ervan te investeren.
Volgens Jongejan van CNV Vakmensen is er sprake van een cultuuromslag:"Sinds 1945 zijn werkgevers gewend om mensen bij een reorganisatie te ontslaan en 'over te schutting te gooien'. Zo werd het probleem bij de samenleving gelegd. Met het Maaslandmodel gaan we naar een cultuur van eigen verantwoordelijkheid. Werknemer en werkgever kiezen samen een nieuwe route, van werk naar werk. Iedereen is er mee gebaat, werknemers komen niet in de WW en ondervinden zo geen hinder van de sociale en financiële nadelen van de WW. En minder WW uitkeringen; dat betekent dus ook minder kosten voor werkgevers en overheid."
- - -
Ingezonden persbericht