Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heemstede, 18 januari 2011

Gerestaureerd park Huis te Manpad vanaf 1 februari te bezichtigen

De buitenplaats Huis te Manpad aan de Herenweg 9 te Heemstede opent vanaf dinsdag 1 februari weer haar poorten. Het Huis te Manpad is een eeuwenoude buitenplaats en behoort tot de mooiste historische parken in Nederland met goed bewaarde overblijfselen van tuin-aanleg uit de 17e eeuw. Vooral de slangenmuur met fraai leifruit is bekend. Deze muur is de langste in zijn soort in Europa. In het vroege voorjaar kunt u genieten van de uitbundige bloei van de stinsenflora. Het park herbergt tevens talrijke broedvogels.

Het grootschalige restauratie project van het park van Huis te Manpad, begonnen in 2006, is thans afgerond. Wel wordt deze winter een van de kleinere fruitmuren gerestaureerd en vindt er grootschalig boomonderhoud plaats aan de laanbomen.

Het park is alleen in excursieverband te bezoeken. In het voorjaar, van 1 februari tot 31 mei zijn de tijden van openstelling op dinsdag om 14.00 uur en op zaterdag om 10.00 uur. Van 1 juni tot 15 oktober is het park alleen op zaterdag opengesteld om 10.00 uur. Op deze tijdstippen staat er aan de poort een gids klaar, die een rondleiding verzorgt en het een en ander vertelt over de flora en fauna en de rijke geschiedenis van deze goedbewaarde buitenplaats. Aanmelden voor deze excursies is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het huis zelf is particulier bewoond, evenals de overige woningen op het terrein en zijn niet te bezichtigen.

Wilt u in groepsverband het Huis te Manpad bezoeken, buiten de tijden van openstelling, dan kan dat, behalve op zondagen. U kunt hierover contact opnemen met Mevr. Wilmink, telefoon 023-5287528, e-mail joswilmink@gmail.com. Voor overige informatie betreffende de openstelling of excursies kunt u terecht bij Peter de Jong, excursiecoördinator: 0252-377656, 06-54392301, e-mail peter-atalanta@telfort.nl, of bij de tuinbaas Fred van der Hengst 06-54965876. Nadere informatie www.huistemanpad.nl.

Bij de foto's: voorjaarsbeeld met Huis te Manpad op de achtergrond (foto Ivo Alserda) en winterakonieten (foto Pieter Dhont).
Noot voor redacties




Landschap Noord-Holland