Royal Haskoning



01-02-2011
Royal Haskoning nieuwe partner voor DLG
Nevengeul
Dienst Landelijk Gebied (DLG) werkt in opdracht van Rijkswaterstaat aan de aanleg van een meestromende nevengeul in de Hurwenense uiterwaard. De daadwerkelijke uitvoering begint in 2012 en duurt tot 2015. DLG heeft Royal Haskoning onlangs opdracht gegeven om diverse onderzoeken te doen en de uitvoering van het project voor te bereiden. Onderdeel van groter plan
De aanleg van de nevengeul is een eerste stap in de richting van realisatie van een totaalplan voor de Hurwenense uiterwaard. Dit is het zogenoemde `voorkeursalternatief' dat in de periode 2003-2008 is ontwikkeld. De ambitie van het totale plan is om ook op andere plaatsen in de uiterwaard maatregelen te realiseren om de waterkwaliteit te verbeteren en bij te dragen aan een beter leefmilieu voor plant- en diersoorten. Of dit ook gaat gebeuren in het bijzondere natuurgebied `de Kil', hangt af van het al dan niet beschikbaar komen van extra geld; hiervoor worden aanvullende financieringmogelijkheden onderzocht binnen het programma WaalWeelde.

Informatie over doorstart project
Belanghebbenden die in het verleden bij het project betrokken zijn geweest en grondeigenaren in de uiterwaard zijn al persoonlijk benaderd en geïnformeerd over de doorstart van het project. In november 2010 is een voorlichtingsavond voor grondeigenaren en pachters georganiseerd. In het eerste kwartaal van 2011 volgen een nieuwsbrief en een algemene informatieavond. Hierover volgt binnenkort nadere informatie.

Europees programma
De aanleg van de nevengeul vindt plaats in het kader van de Kader Richtlijn Water (KRW), een Europees programma om de (ecologische) waterkwaliteit van binnenwateren te verbeteren. De nevengeul moet bijdragen aan schoon en gezond water en een beter leefmilieu voor diverse plant- en diersoorten in het uiterwaardengebied, met name voor stromingminnende vissoorten in de Waal. Het project is onderdeel van het NURG-programma (Nadere Uitwerking Rivierengebied) en draagt ook bij aan de doelen van het Europese Natura 2000 programma.

Samenwerking
Dienst Landelijk Gebied en Royal Haskoning werken samen met de partners Rijkswaterstaat, provincie Gelderland, gemeente Maasdriel, Staatsbosbeheer, Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Waterschap Rivierenland. Ook grondeigenaren, pachters en bewoners worden geraadpleegd en geïnformeerd.

Meer informatie over het project is te vinden op www.dienstlandelijkgebied/hurwenen