Technologie Stichting STW

Drie keer anderhalf miljoen Vici-geld voor STW- toponderzoekers

dinsdag 1 februari 2011

32 Vernieuwende wetenschappers ontvangen een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van NWO om de komende vijf jaar onderzoek te doen. Van die 32 voeren er drie hun onderzoek uit bij Technologiestichting STW.

Dit jaar dienden 215 onderzoekers een beknopte vooraanvraag voor een Vici. 103 onderzoekers werden uitgenodigd om hun voorstel verder uit te werken. In totaal ontvangen nu 32 wetenschappers deze subsidie, waarvan drie dus bij STW aan de slag gaan.

De Vernieuwingsimpuls De Vici is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Veni (voor pas gepromoveerden) en de Vid (voor ervaren postdocs). De Vernieuwingsimpuls richt zich op onderzoekers die uitdagend en grensverleggend onderzoek willen doen. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Voor het hele persbericht klikt u hier: http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_8DNCKP

Hieronder de drie STW-gehonoreerden en een korte beschrijving van hun onderzoeksproject.

Draadloos regelen Prof. dr. ir. W.P.M.H. (Maurice) Heemels, TU/e â Werktuigbouwkunde Draadloze communicatie vinden we tegenwoordig terug in vele toepassingen thuis, op ons werk en onderweg. Ook voor het computer-gebaseerd aansturen van hightech machines, industriële processen en robots biedt draadloze communicatie ongeëvenaarde mogelijkheden. Onderzocht wordt hoe draadloze regelsystemen werkelijkheid kunnen worden.

Elektrisch schakelbare superhydrofobe oppervlakken Prof. dr. F. (Frieder) Mugele, UT â Physics of Complex Fluids (PCF) Druppelvorming en stromingsgedrag van kleine hoeveelheden vloeistof spelen een cruciale rol in tal van hightech apparaten. In dit programma worden 'superhydrophobiciteit' en 'electrowetting' gecombineerd om druppels te manipuleren. Hierdoor ontstaan gefunctionaliseerde oppervlakken waarmee de hydrodynamische, optische en akoestische eigenschappen van water-substraat grensvlakken op ongekende manier reversibel geregeld kunnen worden.

Ultrasnelle optische processorchips Dr. K.A. (Kevin) Williams, Redhill (Groot-Brittannië), TU/e â Electrical Engineering Femtoseconde databits worden met ultrasnelheden van terabits per seconde bewerkt in optische chips. De chips bevatten nieuwe driedimensionale nanocomponenten die energiezuinig zijn. Toepassingen van deze technologie zijn te verwachten in sensing, bio-imaging en computernetwerken.