Stichting FOM
1 februari 2011

Zes Vici-subsidies voor fysisch onderzoek

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft zes vernieuwende wetenschappers binnen het natuurkundige onderzoeksveld een zogeheten Vici-subsidie toegekend. Dirk Bouwmeester en Antoine van Oijen zijn momenteel FOM-werkgroepleider en Frieder Mugele is voorzitter van de werkgemeenschapscommissie van het subgebied Fenomenologische Fysica. Jean-Sébastien Caux is een oude bekende van FOM, hij was senioronderzoeker en projectleider bij FOM. De Vici-subsidie bedraagt maximaal 1.500.000 euro per persoon en is hiermee één van de grootste persoonsgebonden subsidies van Nederland. Met de subsidie kunnen de onderzoekers in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen. In totaal ontvingen 32 wetenschappers een Vici.
Vici is, net zoals de andere subsidies uit de Vernieuwingsimpuls, bestemd voor vernieuwende en grensverleggende onderzoekers. Met de premie kunnen de onderzoekers in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Hiermee is Vici niet alleen een impuls voor de onderzoekers die zelf een Vici krijgen, maar creëert NWO ook ruimte voor een groot aantal jonge onderzoekers.

De Vici-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Veni-subsidie (voor pas gepromoveerden) en de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs). De Vernieuwingsimpuls richt zich op onderzoekers die uitdagend en grensverleggend onderzoek willen doen. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Hieronder vindt u de zes gehonoreerde natuurkundegerelateerde onderzoeksvoorstellen. De volledige lijst met 32 toekenningen en het persbericht is te vinden op
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_8DNCKP.

Control of nanomaterials
Prof.dr. E.P.A.M. (Erik) Bakkers (m) 18-12-1972, TU/e - Physics / TUD - Physics
Nanomaterials will become important for a diversity of applications. We will investigate the growth mechanism of semiconductor nanowires in order to engineer the optical and electrical properties at the atomic scale.

Speurtocht naar grenzen van kwantummechanica
Prof. D. (Dirk) Bouwmeester (m) 25-11-1967, LEI - Kwantumoptica Ondanks de revolutionaire wetenschappelijke bijdrage van kwantummechanica is het de vraag hoe fundamenteel deze theorie is. Via metingen aan kleine spiegeltjes bij extreem lage temperaturen gaan de onderzoekers op zoek naar mogelijke grenzen van kwantummechanica en van 4-dimensionale ruimtetijd.

Bethe liquids: een nieuwe visie op sterke correlaties Dr. J.S. (Jean-Sébastien) Caux (m) 06-11-1971 (Canada), UvA - Theoretische fysica
Actuele experimentele bevindingen voor kwantummagneten, ultrakoude atomen en nanodots worden vanuit de bestaande theorie slechts zeer ten dele begrepen. Dit onderzoek ontwikkelt een nieuw theoretisch kader dat de effecten van sterke interacties in laagdimensionale kwantumgecondenseerde materie volledig in kaart zal brengen.

Elektrisch schakelbare superhydrofobe oppervlakken Prof.dr. F. (Frieder) Mugele (m) 15-12-1966, UT - Physics of Complex Fluids (PCF)
Druppelvorming en stromingsgedrag van kleine hoeveelheden vloeistof spelen een cruciale rol in tal van hightech apparaten. In dit programma worden 'superhydrofobiciteit' en 'elektrowetting' gecombineerd om druppels te manipuleren. Hierdoor ontstaan gefunctionaliseerde oppervlakken waarmee de hydrodynamische, optische en akoestische eigenschappen van water-substraat grensvlakken op ongekende manier reversibel geregeld kunnen worden.

Het DNA-kopieerapparaat onder de loep
Prof.dr. A.M. (Antoine) van Oijen (m) 06-05-1972, RuG - Single-Molecule Biophysics
Elk organisme dient haar DNA te dupliceren tijdens celdeling. Dit complexe proces wordt uitgevoerd door een groot aantal eiwitten die het DNA ontrafelen en er twee identieke kopieën van maken. Dit onderzoek heeft als doel nieuwe microscopietechnieken te ontwikkelen om te begrijpen hoe de verschillende eiwitten met elkaar samenwerken.

Verkeerscontrole in de cel
Dr.ir. E.J.G. (Erwin) Peterman (m) 05-02-1970, VU - Fysica van Complexe Systemen
Binnen onze cellen is er een druk verkeer van bouwstoffen, celonderdelen en signaalstoffen dat aangedreven wordt door motoreiwitten. Dit onderzoek gaat nieuwe microscopen ontwikkelen waarmee deze motoreiwitten één voor één gemeten, geteld en gevolgd kunnen worden in levende cellen.