Waterschap Dommel


Start werk Project Dommel natuurlijk schoon

Komende week starten de baggerwerkzaamheden aan de Gender in Eindhoven. Dit werk is onderdeel van het grote project `De Dommel natuurlijk schoon' dat tot de zomer van 2012 duurt. Na de Gender volgt de vijver Hanevoet. Rond 1 februari start de aannemer ook bij het afwateringskanaal, ter hoogte van het verdeelwerk in de Dommel. Daar wordt vanaf een - speciaal voor dit project gebouwd - ponton het verontreinigd slib van de bodem verwijderd en afgevoerd.

Project De Dommel natuurlijk schoon

De Dommel wordt de komende jaren flink opgeknapt. Het gaat om 17 km Dommel tussen het afwateringskanaal aan de zuidkant van Eindhoven tot het Wilhelminakanaal in Son en Breugel. Ook het afwateringskanaal en een aantal stadswateren behoren tot het plangebied. De vervuilde bodem wordt schoner en de oevers worden mooier en natuurvriendelijker.

In totaal wordt ca. 150.000 kubieke meter slib weggehaald. Daarvan is 17 ton cadmium en 200 ton zink. 200 ton komt overeen met 10 treinwagons van 20 ton.

De eerste stap in het project is het weghalen van vervuild slib dat op de bodem ligt, het `schoonmaakwerk'. Pas daarna kan het `opknappen' beginnen, zoals het natuurvriendelijker maken van de oevers, aanleggen van nieuwe meanders (bochten), poelen en faunapassages.

Na alle voorbereidingen van Waterschap de Dommel, de gemeenten Eindhoven, Nuenen, Son en Breugel en de ontwerpers, gaat de schop de grond in. Combinatie Dommel, bestaande uit de aannemers Van den Biggelaar Aannemingsbedrijf B.V. uit Velddriel en Ploegam B.V. uit Vinkel, start komende week het baggerwerk.

Het project kent een speciale website www.dedommelnatuurlijkschoon.nl met achtergrondinformatie, planning, kaarten en ontwerpen.

Innovatieve baggermethode

Voor het baggerwerk in de Dommel maakt de aannemer gebruik van een nieuwe techniek. Dankzij een speciale pomp hoeft er niet langdurig een bezinkbassin te worden aangelegd.
De overlast in de omgeving wordt daarmee flink beperkt. Het hart van de nieuwe techniek is de zogenaamde High Density Slurry (HDS) Pump. Met deze pomp is het mogelijk bagger uit de rivier te pompen zonder toevoeging van water als `transportmiddel'. Normaal gesproken zou bij de zanderige Dommelbodem 80% water moeten worden gevoegd. In een bassin moet de grond dan langere tijd bezinken om vervolgens te kunnen worden afgevoerd. Met de nieuwe techniek gaat het zand in één keer door de pomp. De HDS-pomp brengt de bagger via een persleiding naar een overslaglocatie één kilometer verderop. Van daar wordt de grond zo snel mogelijk afgevoerd met vrachtwagens.

De aannemer gaat de nieuwe baggertechniek toepassen op nagenoeg het hele traject. Slechts op enkele plaatsen, zoals onder andere in de Gender en de vijver Hanevoet, zal op traditionele wijze gebaggerd worden.

Planning werkzaamheden Gender

De volgende delen van de Gender worden uitgebaggerd:
* De Gender in het Genderpark (parallel aan het Afwateringskanaal), in de driehoek tussen Kasteellaan, Beemdstraat en het Afwateringskanaal.

* De kleine loop van de Gender in het Severijnpark, tussen de Limburglaan en het Afwateringskanaal.

* De vijver Hanevoet wordt ook uitgebaggerd. Deze kleine plas ligt aan de Zuidwest rand van Eindhoven, ten oosten van de Herinkhave.

Het baggerwerk wordt uitgevoerd vanaf de oever. Vrachtwagens voeren het uitgebaggerde slib via de Kasteellaan en Beemdstraat (tegenover de Lodewijkstraat) af naar een erkende verwerker. Het gebruik van de in- en uitrit bij de Kasteellaan en Beemdstraat voor het vrachtverkeer is met de gemeente Eindhoven afgestemd.

Voordat we starten met de baggerwerkzaamheden, maken we een in- en uitrit aan de Kasteellaan en een rijstrook met behulp van platen om het gras te sparen. Daarnaast worden overhangende takken afgezaagd en struiken afgezet die de uitvoering van het werk belemmeren. Over de kapvergunning voor bomen en het bomencompensatieplan is de afgelopen drie jaar nauw contact geweest met Stichting Stadsbomen en Trefpunt Groen Eindhoven. De kapvergunning is inmiddels verleend.

Bewoners in de directe omgeving van het werk zijn al per brief geïnformeerd.

Planning werkzaamheden vijver Hanevoet

Eind januari starten de werkzaamheden aan de vijver Hanevoet. Naar verwachting zullen deze baggerwerkzaamheden duren tot ongeveer half februari. Het baggerwerk wordt deels uitgevoerd vanaf de oever en deels vanaf het water. Vrachtwagens zullen het uitgebaggerde slib via de Klotputten en de Ulenpas (richting Veldhoven onder de N2 door) afvoeren naar een erkende verwerker. Met de gemeente Eindhoven is het gebruik van de benodigde in- en uitrit te hoogte van Ulenpas voor het vrachtverkeer afgestemd.

Bewoners in de directe omgeving van het werk zijn al per brief geïnformeerd.

Planning werkzaamheden afwateringskanaal

Eind januari starten ook de werkzaamheden aan het afwateringskanaal. Deze werkzaamheden duren waarschijnlijk tot half mei 2011. Het baggeren duurt tot eind maart 2011 en bijkomende werkzaamheden tot half mei 2011. Het baggeren wordt gedaan vanaf het water waarbij het vrijgekomen materiaal via pijpleidingen naar een verzamelpunt aan de Beemdstraat gaat. Vanuit dit verzamelpunt voeren vrachtwagens het gebaggerde slib af, via de Kasteellaan (gerealiseerde in- en uitrit de Gender), naar een erkende verwerker.
Bewoners in de directe omgeving van het werk worden binnenkort per brief geïnformeerd.

Kijk voor meer informatie op www.dedommelnatuurlijkschoon.nl.