Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

12 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200904763/1/R2 en 201006322/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 2 februari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zeeland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplannen 'De Nieuwe Bierkaai' en 'De Nieuwe Bierkaai, eerste herziening') Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Hulst van het bestemmingsplan 'De Nieuwe Bierkaai'. De 'Nieuwe Bierkaai' ligt in het noordwesten van de vestingstad Hulst en omvat het gebied in de buurt van de Vismarkt, het 's-Gravenhofplein en de Bierkaaistraat. Het plan maakt onder meer woningen en winkels mogelijk, maar het is vooral bedoeld om het water terug te brengen in de vestigingstad. Daarvoor wordt de voormalige haven tussen Overdam- en Bierkaaistraat nieuw leven in geblazen. De haven zal daarna worden doorgetrokken tot aan de Keldermanspoort. Hiervoor zal veel bestaande bebouwing worden gesloopt en zal bij het 's-Gravenhofplein juist worden gebouwd. De Stichting Bescherming Stadsgezicht Hulst verzet zich tegen de manier waarop de gemeenteraad het gebied wil herontwikkelen. Zij vindt dat er onvoldoende aandacht is voor het behoud van het beschermde stadsgezicht, bijvoorbeeld door hoge bebouwing naast de stadswallen toe te staan. Zo maakt het bestemmingsplan op de voormalige PTT-locatie een gebouw van maximaal zestien meter hoog mogelijk. Verder vreest de stichting voor parkeeroverlast, omdat er te weinig parkeerplaatsen beschikbaar zouden zijn. Bovendien is er volgens de stichting geen behoefte aan extra woningen, omdat de bevolkingsomvang afneemt. Ook Albert Heijn aan de Overdamstraat is het niet eens met het plan. Volgens Albert Heijn zijn twee gebieden op de kaart bij het bestemmingsplan verwisseld. Hierdoor zou het niet mogelijk om een kleinere supermarkt in het centrum te vestigen op het moment dat zijn grote supermarkt verhuist naar het gebied De Statie rondom het station. Daarom is Albert Heijn tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een C1000 supermarkt die ook in Hulst is gevestigd, is bang dat Albert Heijn niet zal willen verplaatsen, maar uiteindelijk zowel de bestaande winkel in het centrum als de nieuwe supermarkt in De Statie zal willen exploiteren. Daarom is ook C1000 in beroep gekomen. De uitspraak gaat ook over de eerste herziening van het bestemmingsplan. Hierin heeft de gemeenteraad enkele onderdelen van het eerste plan gewijzigd. Deze onderdelen hebben betrekking op de bezwaren van Albert Heijn, maar volgens de supermarkt is hiermee niet volledig tegemoet gekomen aan zijn wensen. Daarom is Albert Heijn ook tegen de herziening van het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 18 oktober 2010 op zitting behandeld.
2. 200907162/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 2 februari 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Hondenpension in Sint Joost, gemeente Echt-Susteren) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren om een bouwvergunning te verlenen voor het verbouwen van een woning aan de Brachterzijde in Sint Joost. De eigenaar wil bij zijn woning een hondenpension bouwen. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat het bestemmingsplan alleen nevenactiviteiten bij woningen toestaat als die ondergeschikt zijn aan de woonfunctie. Dat is hier niet het geval, aldus het gemeentebestuur. De eigenaar van de woning en het hondenpension is het niet eens met de weigering en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Roermond heeft in augustus 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard, omdat ook zij van oordeel was dat het bestemmingsplan het hondenpension niet toestaat. De Raad van State heeft in juni 2010 in een zogenoemde tussenuitspraak geoordeeld dat het gemeentebestuur niet voldoende heeft gemotiveerd waarom de bouwvergunning is geweigerd en hem opgedragen dit alsnog te doen. Het gemeentebestuur heeft in een brief aan de Raad van State van 26 oktober 2010 geprobeerd 'dit gebrek te herstellen'. In de einduitspraak van 2 februari 2011 beoordeelt de Raad van State of het gemeentebestuur hierin is geslaagd.
3. 200909324/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 2 februari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Uitbreiding kerkgebouw Hoek van Holland') Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Hoek van Holland van het bestemmingsplan 'Uitbreiding kerkgebouw Hoek van Holland'. Het plan maakt de verandering en uitbreiding mogelijk van de Dorpskerk aan de Prins Hendrikstraat. De Protestantse gemeente is nu nog gevestigd in de Pleinkerk aan de Mahusstraat en in de Dorpskerk aan de Prins Hendrikstraat. Vanwege verminderd kerkbezoek en de financiële situatie zal de Pleinkerk worden afgestoten en de kerkelijke activiteiten worden geconcentreerd in de Dorpskerk. Volgens de Protestantse gemeente en de gemeenteraad voldoet de huidige Dorpskerk niet meer aan de eisen van de tijd. Bovendien is er vanwege het intensievere gebruik behoefte ontstaan aan uitbreiding en vernieuwing. Enkele omwonenden zijn het niet eens met het bestemmingsplan en zijn hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is de financiële uitvoerbaarheid van het plan niet gewaarborgd, omdat het voorgenomen renovatieproject een zware financiële druk op de kerkgemeente legt. Verder zijn zij bang dat de gerenoveerde kerk ook voor andere doeleinden zal worden gebruikt wat gepaard gaat met overlast. Zij vrezen bovendien dat het plan een ernstige aantasting van het woon- en leefklimaat meebrengt. De Raad van State heeft de zaak op 23 december jl. op zitting behandeld.
4. 200909911/1/M3
datum van uitspraak: woensdag 2 februari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Vestiging coffeeshop in bestemmingsplan van de gemeente Doetinchem) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Doetinchem van het bestemmingsplan 'Verheulsweide 2008'. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het bedrijventerrein Verheulsweide in het zuiden van Doetinchem en maakt de vestiging van een coffeeshop mogelijk aan de Havenstraat. De gemeente heeft het coffeeshopbeleid aangepast, zodat het nu ook mogelijk is om coffeeshops buiten het centrum te vestigen. Omdat de bedrijvigheid die met de exploitatie van een coffeeshop gepaard gaat, door de omgeving vaak als overlast wordt ervaren, is de gemeente van mening dat een coffeeshop op een bedrijventerrein het beste is. Een aantal bedrijven dat op het bedrijventerrein ligt is het hier niet mee eens en is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn bang voor het ontstaan van criminaliteit in de omgeving. De Raad van State heeft de zaak op 22 november jl. op zitting behandeld.
5. 200909970/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 2 februari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren
inhoudsindicatie:

(Nieuwe milieuvergunning voor legkippenhouderij in Groesbeek) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek heeft verleend aan een legkippenhouderij aan de Dennenkamp in die gemeente. Het gaat om een bestaand pluimveebedrijf met ruim 230.000 legkippen. De stichting Wakker Dier, de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek en de vereniging van eigenaren 'Villapark de Zeven Heuvelen' verzetten zich tegen de milieuvergunning en zijn daarom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral geurhinder van de pluimveehouderij. Volgens hen is de capaciteit van de ventilatoren in de stallen onvoldoende en zouden hierdoor de geurnomen uit de vergunning niet worden gehaald. Verder zou bij de beoordeling van de geluidsoverlast geen rekening zijn gehouden met het verkeer dat van en naar het bedrijf rijdt. De Raad van State heeft op 27 februari 2008 een eerdere milieuvergunning voor het bedrijf geweigerd, omdat het pluimveebedrijf niet aan de geurnormen kon voldoen. Die uitspraak met zaaknummer 200703236/1 is te vinden op deze site. In de nieuwe milieuvergunning is het aantal kippen aanzienlijk verminderd en is een nieuw ventilatiesysteem aangevraagd. De Raad van State heeft de zaak op 12 juli 2010 op zitting behandeld en daarna nog het onderzoek voortgezet. Over de legkippenhouderij in Groesbeek zijn de afgelopen jaren al veel juridische procedures gevoerd.
6. 201002023/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 2 februari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Weigering nieuwe bestemming voor siervissenkwekerij in Gendt) Uitspraak over de weigering door de gemeenteraad van Lingewaard om een bestemmingsplan vast te stellen voor een siervissenkwekerij aan de Angerensestraat in Gendt. De kwekerij wil zich in het buitengebied van de gemeente vestigen. Aanvankelijk was de gemeenteraad van plan dit te regelen in een nieuw bestemmingsplan, maar naar aanleiding van bezwaren van omwonenden heeft de gemeenteraad daar alsnog van afgezien. Volgens de gemeenteraad staat het gemeentelijk beleid een kwekerij in dat gebied niet toe. De kwekerij is het daar niet mee eens. Volgens haar was de vestiging van de kwekerij in het buitengebied al langer onderwerp van discussie en stond de gemeenteraad daar altijd positief tegenover. Zij mocht er dan ook op vertrouwen dat de gemeenteraad een bestemmingsplan zou vaststellen om de vestiging mogelijk te maken, aldus de kwekerij. De Raad van State heeft de zaak op 26 november jl. op zitting behandeld.
7. 201002868/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 2 februari 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Afwijzing door gemeente Velsen om maatregelen te nemen tegen paardenstal op landgoed Waterland) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Velsen om maatregelen te treffen tegen een paardenstal, drie containers, mestopslag en het gebruik van een moestuin als paardenbak op landgoed Waterland aan de Rijksweg in Velsen. Een inwoonster van Velsen-Zuid had om de maatregelen verzocht. Volgens haar zijn deze zaken in strijd met het bestemmingsplan geplaatst en moet het gemeentebestuur daartegen optreden. Zo heeft de eigenaar van het landgoed volgens de vrouw een bouw- en monumentenvergunning nodig voor het verbouwen van de houtschuur tot paardenstal. Verder had de eigenaar een vergunning moeten hebben voor het aanleggen van de paardenbak, aldus de vrouw. De rechtbank in Haarlem heeft in februari 2010 een eerder beroep van de vrouw gegrond verklaard, omdat zij eerder in de procedure niet heeft kunnen reageren op wat de eigenaar en de beheerder van het landgoed hebben aangevoerd tijdens een hoorzitting bij de gemeente. Desondanks heeft de rechtbank geoordeeld dat het besluit van het gemeentebestuur in stand kan blijven. Naar haar oordeel hoefde het gemeentebestuur geen maatregelen te treffen tegen de paardenbak, de mestopslag en het gebruik van de houtschuur als paardenstal, omdat deze niet in strijd zijn met het bestemmingsplan. Wel moest het een nieuw besluit nemen over de verbouwing van de schuur en over de drie containers, aldus de rechtbank. De vrouw is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar had de rechtbank ook moeten oordelen dat het gemeentebestuur handhavend moet optreden tegen de verbouwing van de schuur en tegen de drie containers. Zie ook de zaak met nummer 201002869/1 waarin de Raad van State eveneens op 2 februari 2011 uitspraak doet. In die zaak gaat het over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Velsen heeft verleend voor de paardenstal. De vrouw vindt dat de bouw van de stal de natuur- en cultuurhistorische waarden van het landgoed zal aantasten. De Raad van State heeft beide zaken op 13 december jl. op zitting behandeld.
8. 201003903/1/H1 en 201003909/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 2 februari 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Uitbreiding basisschool Kadoes en aanleg parkeerplaatsen in Albergen) Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen heeft verleend voor de herinrichting van de openbare ruimte in de buurt van basisschool Kadoes in Albergen. Het gemeentebestuur heeft verder een bouwvergunning verleend voor het uitbreiden van de basisschool. De herinrichting is bedoeld om bestaande knelpunten met betrekking tot het verkeer en het parkeren bij de basisschool op te lossen. Er worden in totaal 45 parkeerplaatsen aangelegd. Van de straat waaraan de school ligt, wordt voor een gedeelte eenrichtingsverkeer gemaakt. Een aantal omwonenden en de Woningstichting Tubbergen zijn het niet eens met deze herinrichting. De omwonenden vrezen dat hierdoor verkeersonveilige situaties ontstaan, dat er groen verdwijnt en dat er te veel parkeerplaatsen worden aangelegd. De woningstichting is bang dat de herstructurering van de openbare ruimte voor overlast zal zorgen bij vier seniorenwoningen aan De Weer. De rechtbank in Almelo heeft in maart 2010 een eerder beroep van de omwonenden en de woningstichting tegen de vrijstelling gegrond verklaard, omdat het gemeentebestuur niet beschikte over een zogenoemde verklaring van geen bezwaar van de provincie. Deze was naar het oordeel van de rechtbank wel vereist. De rechtbank heeft om diezelfde reden het beroep tegen de bouwvergunning gegrond verklaard. Omdat het gemeentebestuur niet bevoegd was vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan, had het ook niet de bouwvergunning mogen verlenen, aldus de rechtbank. Het gemeentebestuur is tegen beide uitspraken in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In juli 2010 heeft het gemeentebestuur opnieuw besloten om vrijstelling te verlenen nadat het op 25 mei 2010 alsnog de zogenoemde verklaring van geen bezwaar had ontvangen van de provincie. Tegen dit nieuwe besluit komen de omwonenden en de woningstichting ook weer in beroep. De Raad van State heeft de zaak op 18 november jl. op zitting behandeld.
9. 201005440/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 2 februari 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor Exodushuis in Rotterdam) Uitspraak over de sloop- en bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft verleend voor een bedrijfspand aan de Overblaak in Rotterdam. Met de vergunningen kan het gebouw veranderd worden in een zogenoemd Exodushuis met daarin 20 wooneenheden. Een deel van de bewoners zal bestaan uit ex-gedetineerden en een deel zal vrijwillig of in overleg met de reclassering in het huis verblijven. De bewoners zullen maximaal een jaar in het pand verblijven en in die periode een re-integratieprogramma volgen dat is gericht op geleidelijke terugkeer in de maatschappij. Onder meer de vereniging van Eigenaars Paalwoningen en Bedrijfsruimten Blaak is het niet eens met de vergunningen die het gemeentebestuur heeft verleend en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden de opvang van ex-gedetineerden op die locatie niet passen in het bestemmingsplan. Verder zou de locatie niet voldoen aan brandveiligheidseisen en zijn er in het bouwplan geen parkeerplaatsen opgenomen. De rechtbank in Rotterdam heeft in april 2010 een eerder beroep van de vereniging ongegrond verklaard. De Raad van State heeft de zaak op 30 november jl. op zitting behandeld.
10. 201006149/1/V6
datum van uitspraak: woensdag 2 februari 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 4 - Hoger Beroep Vreemdelingen - Wet arbeid vreemdelingen
inhoudsindicatie:

(Boete voor rooms-katholieke kerk in Kloosterburen vanwege Gualtemalteekse organist) Uitspraak over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen heeft opgelegd aan de R.K. Parochie Willibrordus in Kloosterburen. De minister heeft de kerk een boete van EUR 8.000 opgelegd nadat de Arbeidsinspectie in februari 2009 had geconstateerd dat een man uit Guatemala illegaal arbeid had verricht door als organist in de kerk te spelen. Voor de organist was geen werkvergunning afgegeven. Volgens de kerk heeft zij voldoende onderzoek gedaan naar de verblijfsstatus van de man en meende zij op basis daarvan geen vergunning nodig te hebben. De rechtbank in Groningen oordeelde in mei 2010 dat op basis van onduidelijke 'arbeidsmarktaantekeningen' in het paspoort van de man het voor de hand had gelegen dat de kerk meer onderzoek had gedaan. Wel zag de rechtbank aanleiding om de boete te verlagen, gelet op de financiële situatie van de kerk. De boete werd met de helft verminderd. Zowel de minister als het kerkgenootschap kan zich niet verenigen met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met nummer 201006150/1 waarin de Raad van State op 2 februari eveneens uitspraak doet. Die zaak gaat over de boete die de minister heeft opgelegd aan de R.K. Parochie H. Nicolaas uit Delfzijl vanwege de werkzaamheden van dezelfde organist. De rechtbank heeft in mei 2010 die boete verlaagd naar EUR 6.000. De Raad van State heeft beide zaken op 22 november jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat