Ingezonden persbericht


Persbericht

Henk Angenent: duurzaam telen is ook een boterham verdienen!

Culemborg, 31 januari 2011 Tijdens een schaatsclinic voor tuinders gaf coach Henk Angenent zijn visie op schaatsen EN op duurzaam telen: "bij duurzaam telen is evenwicht nodig tussen milieu en economie. Als tuinder moet je ook je boterham kunnen verdienen". Henk licht zijn visie toe in de film `duurzame tuinders op het ijs'. Ook teeltmedewerker Chris van der Ende en tuindersdochter Daniëlle van Tuijl geven hun kijk op duurzaam telen. De film is te zien op www.duurzaamtelenbegintbijjou.nl.

Milieu en economie Evenwicht tussen milieu en economie is een belangrijke voorwaarde voor duurzaamheid. Henk Angenent: "De uitdaging is in samenwerking met anderen en door toepassing van nieuwe technieken het milieu zo min mogelijk te belasten". Wel is evenwicht nodig met de economische kant. "Je moet als teler ook zorgen dat je ook je boterham kunt verdienen". Biologische bestrijders en zo min mogelijk stoken Bij duurzame teelt in de glastuinbouw vormen de inzet van biologische bestrijders en het beperken van energieverbruik belangrijke punten. Chris van der Ende (teeltmedewerker bij Kwekerij de Wieringermeer, 40 ha paprika's): "Denk aan meststoffen beheersen, water in de gaten houden, goed omgaan met energie en benutten van biologische bestrijders." Chris wijst ook op nieuwe ontwikkelingen: "voor de lastige rupsenbestrijding zijn nieuwe biologische bestrijders mogelijk een oplossing". Voor de chrysantenteelt wijst tuindersdochter Danielle van Tuijl op kansen van natuurlijke gewa sbeschermingsmiddelen. Ook energie is belangrijk. Danielle: "Proberen niet voor niks te stoken. Dat leeft wel in de tuinbouw, want stoken kost geld natuurlijk".

Elfstedentocht Mocht er toch nog een Elfstedentocht komen dan gaan enkele tuinders en Henk Angenent de uitdaging van de `tocht der tochten' aan. Henk: "Ik ga -als recreant- zeker meedoen". Voor meer informatie www.duurzaamtelenbegintbijjou.nl. Op deze site staan verschillende praktische gewasbeschermingsmethoden voor de glastuinbouw, zoals minimaal 3 - 6 weken niet spuien na toediening middelen via substraat, zorg voor voldoende drainwateropvang en zorgen voor een ontsmetter met voldoende capaciteit.