Raad van State


maandag 31 januari 2011
Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders over het verzoek om informatie van een man op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Een man uit Den Haag had het gemeentebestuur gevraagd om afschriften van alle vergunningen die in de periode van 9 tot en met 17 september 2008 zijn verleend voor Prinsjesdag. Het gemeentebestuur heeft de man een afschrift van zeven verschillende vergunningen gegeven, maar de man meent dat er meer vergunningen zijn verleend. Hij diende daarom een bezwaar in bij de gemeente. De gemeente heeft hem daarna uitgenodigd de vergunningen te komen bekijken op het gemeentehuis, maar heeft nagelaten om nog een officieel besluit op het bezwaar van de man te nemen. De rechtbank in Den Haag oordeelde in december 2009 dat de gemeente dat wel had moeten doen. Tegen die uitspraak komt de man in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000909/1)

10.00 uur

Zitting over het onderzoek door de gemeenteraad van Echt-Susteren naar de geloofsbrieven van de nieuwe raadsleden die na de verkiezing van 3 maart 2010 als raadslid zijn gekozen. Democratisch Progressief Blok betwijfelt of het onderzoek naar de geloofsbrieven wel heeft plaatsgevonden en komt daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201009811/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Westergouwe' van de voormalige gemeente Moordrecht (nu gemeente Zuidplas). De zitting gaat ook over de goedkeuring door het provinciebestuur van het gelijknamige bestemmingsplan door de gemeente Gouda. Het plan van de gemeente Gouda maakt de bouw van een nieuwe woonwijk mogelijk in een ruim 140 hectare groot gebied ten zuidwesten van de gemeente Gouda. In de nieuwe woonwijk zullen 3.400 tot 4.000 woningen worden gebouwd. Het Moordrechtse plan maakt de aanleg van een zogenoemde Groen-Blauwe zone mogelijk. In dit 50 hectare groot gebied zal vooral nieuwe natuur worden gecreëerd ter compensatie van de natuur die verloren gaat als gevolg van de bouw van de woonwijk. De Moordrechtse Milieuvereniging De Zuidplaspolder komt in beroep tegen het Goudse plan 'Westergouwe'. Zij voert aan dat weliswaar onderzoek is gedaan naar de milieueffecten van de woningbouw, maar dat nooit is gekeken naar een alternatieve locaties voor de nieuwe woonwijk. De milieuorganisatie vindt de Zuidplaspolder geen goede locatie omdat er gevaar bestaat voor bodemverzakking. Ook vreest de vereniging wateroverlast in de woonwijk, doordat de waterhuishouding niet goed geregeld is. Bovendien willen de gemeenten de polder ophogen waardoor kans bestaat op bodemverontreiniging, aldus de vereniging. De vereniging twijfelt ook of de ontsluiting van de wijk wel goed geregeld is. De gemeenten hadden volgens haar rekening moeten houden met diverse andere ontwikkelingen in de Zuidplaspolder die gevolgen kunnen hebben voor de verkeersbelasting. Voetbalvereniging ONA en de Vereniging van Goudse Sportorganisatie komen ook tegen het plan Zij vinden dat het plan ruimte had moeten bieden voor de verplaatsing van ONA en de aanleg van nieuwe sportterreinen. Het plan lijkt dat niet mogelijk te maken. Een vrouw uit Moordrecht komt alleen in beroep tegen het Moordrechtse plan. Zij is het niet eens met de natuurbestemming voor haar paardenfokkerij. (zaaknummers 200904915/1 en 200905117/1) 10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Tilburg van het bestemmingsplan 'Noordwesttangent, gedeelte
Dalem-Zuid-Vossenberg-West'. De gemeente Tilburg is al enkele jaren bezig om een vijftien kilometer lange tweebaans weg aan te leggen tussen de A58 bij Gilze en de N261 bij de aansluiting Tilburg Noord. Samen met de A58 en de Burgemeester Bechtweg (de Noordoosttangent) maakt de Noordwesttangent de rondweg rondom Tilburg compleet. Van de Noordwesttangent is het deel vanaf de A58 tot Dalem Zuid al aangelegd en in gebruik genomen. Het bestemmingsplan maakt de aanleg mogelijk van het deel tussen Dalem-Zuid en Vossenberg-West. Drie inwoners uit Tilburg komen tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Twee van hen zijn het niet eens met het tracé van de weg, omdat de weg door een waardevol natuurgebied loopt waar ook ganzen foerageren. Zij vinden dat de compensatie voor de aantasting van deze natuurwaarden niet voldoende is geregeld. De derde bezwaarmaker is het er niet mee eens dat hij een deel van zijn perceel moet afstaan. Dit deel krijgt in het plan een natuurbestemming voor de aanleg van een berm. Zie ook de zaak met zaaknummer 200909290/1 die de Raad van State vandaag om 11.30 uur op zitting behandelt. (zaaknummer 201000557/1)

10.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zevenaar heeft verleend voor het uitbreiden van een party- en bowlingcentrum aan de Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar. Zo komt er aan de noordzijde een ruimte voor biljart en darts en wordt het bestaande kantoor bij het partcentrum getrokken. Daarnaast zal de ingang worden voorzien van een overkapping. Twee omwonenden hebben bezwaar tegen de uitbreiding van het partycentrum. Hun woning staat pal naast de geplande overkapping van de ingang. Zij vrezen geluidsoverlast van bezoekers en vinden ook dat er te weinig parkeerplaatsen worden aangelegd. De rechtbank in Arnhem verklaarde in juni 2010 een eerder beroep ongegrond. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201007284/1)

11.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Tilburg van het bestemmingsplan 'Noordoosttangent 2009 I en II'. De gemeente Tilburg is al enkele jaren bezig om de rondweg rondom Tilburg aan te leggen. Daarvoor wordt de Noordwesttangent aangelegd en aangesloten op de A58 en de Burgemeester Bechtweg (de Noordoosttangent). Deze Noordoosttangent, tussen de A65 en de A261 zal daarvoor over de hele lengte als tweebaans weg moeten worden aangelegd. Het bestemmingsplan maakt dit mogelijk door de weg tussen de A65 en de Nederlandweg, en vanaf de Baggerweg tot aan de Stokhasseltlaan te verbreden. De eigenaren van een kwekerij moeten een deel van hun gronden opgeven om de verbreding van de weg mogelijk te maken. Zij willen dat niet omdat zij in het verleden ook al gronden hebben moeten afstaan. Bovendien zou het onderzoek naar de geluidsbelasting van de weg niet goed zijn uitgevoerd. Ook twijfelen zij aan het luchtkwaliteitsonderzoek. Zie ook de zaak met zaaknummer 201000557/1 die de Raad van State vandaag om 10.00 uur op zitting behandelt. (zaaknummer 200909290/1) Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Groningen heeft verleend aan FC Lewenborg aan de Kluiverboom in Groningen. De bouwvergunning maakt het mogelijk om ballenvangers en lichtmasten en hekwerken rondom de velden aan te leggen. Omwonenden vinden dat het gemeentebestuur een uitgebreid onderzoek had moeten doen naar de milieueffecten van het bouwplan. Ook vrezen zij voor geluid- en lichthinder. De lichtmasten zouden verder ook nadelige gevolgen hebben voor de vogels die in de buurt van de sportvelden hun broedplaats hebben. Omdat de rechtbank in Groningen in mei 2010 hun bezwaren ongegrond verklaarde, komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het gemeentebestuur heeft verleend voor een schoolgebouw en een sportgebouw aan de Kluiverboom ter hoogte van de kruising van de fietspaden Langszij-Stadsweg. Het bouwplan maakt deel uit van een groter stedenbouwkundig plan om twee voetbalvelden van FC Lewenborg te vervangen door twee kunstgrasvoetbalvelden. Op het derde voetbalveld komt het schoolgebouw, dat weer deel uitmaakt van een grotere scholencampus. De 'Vereniging van Eigenaren Vaargeul 174-200' vindt dat zij geen inspraak heeft gehad in het bouwplan. Ook zou het plan hun woon- en leefklimaat verslechteren. Zij vrezen geluidsoverlast, een verslechtering van de luchtkwaliteit en verkeersoverlast. De rechtbank in Groningen verklaarde in mei 2010 hun beroep ongegrond. Tegen die uitspraak komt de vereniging in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201006273/1 en 201006065/1)

13.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Dinkelland van het bestemmingsplan 'Herinrichting Sportcomplex de Es te Saasveld'. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk het gebied van voormalige sportcomplex de Es in Saasveld om te vormen tot een parkeerterrein voor ruim 450 auto's. De gemeente wil hiermee parkeergelegenheid bieden voor bezoekers van bar/dancing Bruins aan de Gravenallee in Saasveld. Het is de bedoeling dat bezoekers van de dancing hun auto parkeren aan de Es en dan naar de dancing lopen. Een omwonende is bang voor overlast van de discotheekbezoekers. Daarom komt zij tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201007840/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.