GroenLinks Kampen

Het dilemma van de windmolens bij de Zuiderzeehaven

Windmolens, prima! Maar windmolens in een vogelgebied? GroenLinks stond zaterdagmorgen in het tweede deel van de gemeenteraadsvergadering voor een groot dilemma.

Op tafel lag het voorstel om het Bestemmingsplan en Beeldkwaliteitsplan Zuiderzeehaven vast te stellen. Technisch gezien was het een hamerstuk omdat de plannen de nu bestaande situatie beschrijven, en behalve GroenLinks wilden alle andere partijen de plannen zonder behandeling vaststellen.

Maar ... de windmolens in de Zuiderzeehaven zijn de afgelopen jaren wel stevig veranderd: ruim 30 meter hoger en uitgerust met grotere wieken ("rotorbladen") zullen ze 150 meter boven het maaiveld uit gaan torenen en komt er één er op slechts 300 meter van de IJssel af te staan.

Zowel de IJssel als het aan de overkant liggende Nationaal Landschap IJsseldelta als de IJsselmonding en de randmeren zijn Natura 2000-gebieden of anderszins beschermd landschap. De in 2009 verschenen en hieronder afgebeelde "Nationale windmolenrisicokaart voor vogels" maakt duidelijk dat je in dat gebied juist helemaal geen windmolens moet bouwen.
Anderzijds is GroenLinks bij uitstek de partij die pleit voor het duurzaam opwekken van energie. Eén geplande windmolen van 3 megawatt kan 1800-2200 huishoudens van elektriciteit voorzien.

Voor GroenLinks Kampen rees zo een echt dilemma. De partij lostte dat op door twee raadsleden voor het bestemmingsplan (en dus de windmolens) te laten stemmen en één tegen.

''Jammer genoeg hebben we niet vier raadszetels, anders hadden wee dat ook nog mooi 50-50 kunnen doen'', aldus raadslid Bart Zeven.

Bij de stemming gaf GroenLinks de volgende stemverklaring:

"Voorzitter, dames en heren. Met het vaststellen van het Bestemmingsplan Zuiderzeehaven zag GroenLinks zich voor een dilemma geplaatst...
Enerzijds is GroenLinks enthousiast over het feit dat in onze gemeente op duurzame wijze energie wordt opgewekt. Anderzijds is deze fractie goed op de hoogte van het feit dat de "Nationale windmolenrisicokaart voor vogels", in 2009 opgesteld door Vogelbescherming Nederland en bureau Altenburg en Wymenga, het gebied van Melmerwaard t/m Zuiderzeehaven-Haatland heeft gekwalificeerd als gebied met de "hoogste risico's", dat windmolenvrij dient te blijven t.b.v. de vogels: hogere turbines op meerdere plekken langs vogelroutes zorgen namelijk voor een significant grotere vogelsterfte. Daarom zouden de windturbines, die nu zo vlakbij het Nationaal Landschap IJsseldelta en de Natura 2000 gebieden zijn gepland, beter kunnen worden gebouwd in de in de Omgevingsvisie Overijssel aangegeven zoekgebieden.
De fractie is niet verdeeld; zij houdt dat dilemma. Omwille van de duurzaamheid stemmen Wim Rill en Bart Zeven daarom vóór het bestemmingsplan. Onze fractievoorzitter geeft haar stem namens GroenLinks daarom aan de vogels en zal derhalve tegen het bestemmingsplan stemmen."