KNHS

KNHS Regiokampioenschappen Noord-Brabant Paarden dressuur 31 januari 2011
Regio NB M2-corina verbocht-taxi buuron aimee

1 | 2

Zes Brabantse Z2-combinaties moesten na de gewone proef een Kür op muziek rijden om uit te maken wie de titel zou winnen. Toen de plaatsingen van de proef en de Kür bij elkaar opgeteld werden, bleken er twee amazones met drie punten te zijn. Brabants kampioen werd uiteindelijk Suzanne van de Ven (16) met Donna Gracia (v. Donnerschlag).

Vorig jaar was Suzanne nog Z2-Kampioen bij de ponys met Majos Cannon. Suzanne heeft op een paard van Sandy van Boxmeer al kunnen wennen aan het rijden met een paard voordat ze de beschikking kreeg over Donna Gracia (foto).Met een paard moet je de wendingen eerder inzetten, een pony kan veel sneller draaien was het enige wat anders was in de overgang van pony naar paard. Van de Ven heeft de merrie van Stephanie Peters pas twee maanden onder het zadel en dit was welgeteld de derde wedstrijd. Juryvoorzitter Dirk de Haas: Suzanne stak er in de Kür met kop en schouders bovenuit. Harmonieus, geconcentreerd rijdend met de overgangen precies op de muziek zonder spanning. Ik kon 80% kwijt voor het artistieke gedeelte, mede door de harmonie. Dana van Lierop (15) heeft aan Rohdiamant-zoon DJ Tiesto een paard met veel potentie door zijn kwaliteit en schwung, maar die kreeg nu teveel kostbare spanningsfouten. Mandy Olieslagers was tiener nummer drie (16) die met Opus One (v. Beach Boy) het podium volmaakte. De Haas: Je ziet dat de routine die die jonge meiden door hun internationale ervaring al hebben, zich nu uitbetaalt.

Zelf gefokt
Minke van der Linden uit Reek greep op de Brabantse Kampioenschappen paarden dressuur voor de tweede keer de titel in de loopbaan van Zinedine (v.Tango). Zinedine werd door vader Adri van der Linden zelf gefokt en Minke heeft hem zelf opgeleid met hulp van Tonnie Huberts. In 2009 was de combinatie Brabants Kampioen outdoor in de M1 maar de jonge Zinedine was in Ermelo toen nog niet sterk genoeg om zich staande te houden op grasbodem. De jury was niet bepaald eensgezind in deze klasse waarbij Wouter Kleemans met Ziniki (v. Special D) als tweede gehuldigd werd en Ingrid Ermens op de bronzen stek terecht kwam. Van der Linden had geen hoge verwachtingen: Na de eerste titel in 2009 dacht ik bij mezelf: zo, die heb ik binnen, straks in het Z zal het wel niet meer lukken. Daarom zat er bij mij nu ook helemaal geen druk op. Ik was al blij geweest als ik als een van de acht naar Indoor Brabant had gemogen. De beste acht Z1-combinaties mogen op Indoor Brabant een Kür op muziek rijden en het regiobestuur gaf gelegenheid om dit vast te oefenen in Schijndel. Daar maakte alleen de als vijfde geëindigde Sandra Zoutendijk gebruik van met Kostendrukkers Ringo Star (v. Riccione). De andere combinaties beschikten kennelijk nog niet over een Kür.

Up en down
Voor Corina Verbocht (foto) was het een kampioenschap van uitersten. In de klasse M2 was haar hengst Taxibuuron Farinelli (v. Sandro Hit) nog net niet uitgebeld. Hij was bang bij de schuifdeur, aldus Verbocht. Maar haar eigen fokproduct, Taxi Buuron Aimee (v.Krack C), bracht haar het kampioenschap en dat maakte alles goed. Noortje van der Hoff had over de twee jurys maar een punt minder met Zorro (v. Rhodium). Heike Verspaandonk-van Zon won de M1 met Avanti (v.Redford) die in de prijsuitreiking klassieke sprongen showde. Heike was al eerder Brabants en Nederlandse Kampioen in de klasse L2 met haar andere paard, Timo die nu ZZ-Licht loopt.
Neelke Kollenburg was bij de ponys al vijf keer Brabants kampioen maar bij de paarden wilde het met Bram (v. Sandreo) al twee jaar net niet lukken. Nu reed ze een fijne L2-proef maar was toch even bang dat dat ene foutje haar fataal zou zijn. Maar ze behield een marge van twee punten op Leontien Vermulst met Apollo (v. Special D).

Bravour (v.Furst Heinrich) had er volgens Noemie Govaarts zin in gehad in de L1. We waren ook al twee keer Kringkampioen van Den Bosch en ik vind het helemaal geweldig dat we nu Brabants kampioen zijn, aldus een opgetogen Govaarts. Bravour deed zijn naam geen eer aan bij de huldiging want al die mensen die wat op of aan hem of zijn amazone wilden hangen vond hij maar niks.

De kampioen in de B was bijna verbaasd toen ze tot kampioen uitgeroepen werd. Er was eerst door 36 combinaties in twee ringen gereden en de best twee van iedere ring mocht overkampen om de titel. Els Stevens reed haar zelf gefokte Avanty (v. Pablo Hit) heel gelijkmatig en netjes door de tweede proef wat haar daarin de eerste plaats opleverde. De twee plaatsingen telden op tot drie, net zoveel als die van Marscha Spanjers met Caesar (v. Dayano) waar Stevens achter stond in de eerste proef. De finaleproef gaf echter de doorslag en Avanty kreeg de staatsiedeken van Dopharma en de kampioensrozet omgehangen.

Tekst en foto's: Ans Stoub

Uitslagen Regiokampioenschappen Noord-Brabant, dressuur paarden, Schijndel 29 en 30 januari

Z2-proef en Kür: 1.Suzanne van de Ven, Donna Gracia, 2/ 1; 2. Dana van Lierop, DJ Tiesto, 1/ 2; 3. Mandy Olieslagers, Opus One, 5/ 3; Z1: 1. Minke van der Linden, Zinedine, 66,18%; 2. Wouter Kleemans, Ziniki, 64,17%; 3. Joyce Ermens, Eros, 64,13%;
M2: 1. Corina Verbocht, Taxi Buuron Aimee, 69,33%; 2. Noortje van der Hoff, Zorro, 69,17%; 3. Mieke Verstegen, Alonso V, 65,67%; M1: 1. Heike Verspaandonk-van Zon, Avanti, 69,33%; 2. Maarten Donkers, Astrix, 67,17%; 3. Wenda Welten, Alfa Rubin, 67,17%; L2: 1. Neelke Kollenburg, Bram, 67,67%; 2. Leontien Vermulst, Apollo, 67,33%; 3. Thamar Akkermans, Ancenza, 65,50%;
L1: 1. Noemie Govaarts, Bravour, 68,00%; 2. Kees op t Hoog, Arame, 67,67%; 3. Mieke Verstegen, Zjanel, 66,83%.
B, beste 2x2 overkampen: 1. Els Stevens, Avanty, 2/ 1; Marscha Spanjers, Caesar, 1/ 2; 3. Lieke Liebregts, Belle Bijou, 1/ 3.