Gemeente Brummen


Waterkwaliteit in Eerbeekse Beek loopt geen gevaar

(Oorspronkelijke publicatie datum: 31-01-2011)

Tijdens de herstelwerkzaamheden die op dit moment in de Eerbeekse Beek plaatsvinden, legde Waterschap Veluwe een nieuwe leemlaag aan. Een deel van de beek wordt om papierfabriek Coldenhove aangelegd. Afgelopen vrijdag is na het belemen voor het eerst water in de beek toegelaten. Meespoelende leemdelen zorgen nu tijdelijk voor verkleuring van het beekwater.

In het verleden was vaker sprake van verkleuring doordat er lozingen op de beek plaatsvonden. Omwonenden zijn daarom alert op veranderingen in de beek. Afgelopen weekend ontving het waterschap enkele meldingen over het witte water.

Het leem is geen bedreiging voor de waterkwaliteit en de levende dieren en planten in de beek. De hardheid en samenstelling van het leem is gelijk aan het water in de beek. Het waterschap past deze natuurlijke methode al jaren met succes toe bij beekherstel op de Veluwe. Het leem dat geen zuurstofbindende stof is, is nodig om het water in de beek te houden. Doet het waterschap dit niet, dan zakt het grootste deel sterk weg, waardoor het beekwater de kern van Eerbeek niet bereikt. De verspreiding van het leem heeft daarnaast als gunstig effect dat over een grotere afstand een dichtere beekbodem kan ontstaan.

De komende dagen neemt de verkleuring langzaam af. Door onderhoudswerkzaamheden die het waterschap in het najaar gaat verrichten, is het goed mogelijk dat de witte kleur deels terugkeert. Uiteindelijk verdwijnt dit in zn geheel. In 2010, tijdens de eerste fase van het beekherstel, is ook een leemlaag aangelegd. Omdat dit over vlakke delen plaatsvond - bovenstrooms van papierfabriek Coldenhove - was de stroomsnelheid van het water veel lager dan in de huidige fase. Daarom bleef de verkleuring toen achterwege.