Gemeente Lingewaal


Gezondheidscentrum Asperen: zorg onder één dak.

Wie in 2013 naar de huisarts gaat, deelt de wachtkamer met mensen die een afspraak hebben bij de fysiotherapeut, de logopedist, de diëtist, de psycholoog, thuiszorg etc. Dat is de zorgverlening van de toekomst, die volgens burgemeester Van Ruijven prima past in de Lingewaalse plannen uit het Manifest voor woonservicezones.

Wethouder Bel noemt zichzelf een gelukkig man. Het is maandagmiddag 24 januari 2011 en de realisatieovereenkomst voor de bouw van het gezondheidscentrum is zojuist getekend door burgemeester mevrouw van Ruijven - van Leeuwen en directeur/bestuurder van woningcorporatie KleurrijkWonen, de heer Van Dam. Bel vertelt dat de ondertekening een lang traject afrondt. Het idee is jaren geleden ontstaan en nadat de voormalige brandweerkazerne aan de Voorstraat als haalbare locatie werd afgewezen, is men opnieuw uitgekomen bij het oude gymlokaal aan de Leerdamseweg. Dat zal nu worden gesloopt voor de nieuwbouw van het gezondheidscentrum. In het plan is uiteraard rekening gehouden met de gehandicapte medemens, want alles is gelijkvloers en rolstoeltoegankelijk met brede (door)gangen. De oplevering is voorzien in februari 2013.

Alle partijen betrokken bij het gezondheidscentrum in Asperen

Apotheekfunctie blijft
Huisarts Van der Steen is blij dat het gezondheidscentrum toekomstbestendige zorg garandeert door een goede samenwerking vanuit de basisdisciplines en uitvoering van de ketenzorg op één locatie. Ook voor mensen met diabetes, hart- en vaatziekten en chronische longziekten (COPD). Zo kan hij zijn praktijk met een gerust hart overdragen aan zijn beoogde opvolger mevrouw Van Erk. De apotheek wordt overgenomen door apotheker Zeinstra uit Leerdam, die er een uitgebreide uitdeelpost vestigt zodat de apotheekvoorziening in de kern blijft. De samenwerking en de organisatie van de zorg hebben de partijen vastgelegd in een visiedocument.
Er worden nog meer partijen uitgenodigd om, bijvoorbeeld in deeltijd, zorg te leveren. Denk dan aan een psycholoog, diëtist, logopedist etc. Het is de verwachting dat één locatie, waar de zorgpartners elkaar in de gezamenlijke koffiekamer treffen, de samenwerking zal bevorderen.

Nieuwe beweeggroepen
Voor de dames Blommaart en Huysman van Fysiotherapiepraktijk Asperen is die combinatie van zorg onder één dak in het belang van de cliënt de belangrijkste reden om mee te doen. Inmiddels biedt de praktijk in het fitnesscentrum van Asperen ook revalidatiegerichte therapie aan. Voor het gezondheidscentrum investeert de fysiotherapie niet zozeer in nieuwe apparaten, als wel in nieuwe projecten. Zo kunnen mensen met diabetes en hart- en longproblematiek terecht in de speciale beweeggroepen die daar starten, en wordt een gespecialiseerde kinderfysiotherapeut aangetrokken.

Vroegere wijkzuster komt terug
De heer Lemkens van de Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Rivierenland (STMR) is vanaf het begin bij de plannen betrokken geweest. Het gaat hem vooral om het toegankelijk maken van goed op elkaar afgestemde zorg. Daaronder vallen ook het consultatiebureau en de jeugdgezondheidszorg. Zijn organisatie wil de zorg weer dicht bij de mensen brengen door de inzet van de vroegere âwijkzusterâ, de tegenwoordige âwijkverpleegkundigeâ.

En intussen in Herwijnen Huisarts Boone en burgemeester Van Ruijven ondertekenen de overeenkomst
Ook huisarts Boone uit Herwijnen heeft 24 januari zijn handtekening gezet onder een zogeheten anterieure overeenkomst. Het initiatief tot vestiging van een gezondheidscentrum bij zijn praktijk heeft hij zelf genomen en krijgt eind dit jaar zijn beslag. Naast de huisartspraktijk met apotheek komt er ruimte voor een huisarts in opleiding en zal STMR logopedie, fysiotherapie, de consultatiebureaufunctie, en op termijn meer zorggenres aanbieden. Huisarts Boone hoopt dat zich ook een verloskundige meldt die binnen het centrum mee wil gaan werken.Â

De andere kernen
Voor Vuren wordt hard gewerkt aan het nieuwe centrumplan, zoals u vorige week hebt kunnen lezen in het Lingewaaljournaal. De bedoeling is om in de geplande nieuwbouw ook plaats in te ruimen voor een gezondheidscentrum.
Ook in Heukelum ontplooien zich initiatieven voor een gezondheidscentrum. Mogelijk dat deze een plek krijgt in het nieuwe Leyenburgcomplex.
Voor Spijk zijn nog geen concrete plannen voor een gezondheidscentrum. Spijk is te klein voor een woonservicezone.maar ook daar worden op termijn de mogelijkheden voor zorgfuncties.onderzocht

De opmaat naar een woonservicezone
In de gezondheidscentra werken 1e en 2e lijnsvoorzieningen samen. Dat is de eerste stap op weg naar een compleet aanbod van wonen en zorg in woonservicezones. Een tweede stap is het onderzoek naar de mogelijkheid ook wonen met 24-uurszorg in deze zones te realiseren. Voor Asperen is als eerste een onderzoek naar de mogelijkheden gestart door de gemeente, zorgcentrum Avondlicht en Kleurrijk Wonen. Ook de dorpshuizen kunnen een rol spelen in de woonservicezones. Dat kan door bijvoorbeeld ontmoetingsactiviteiten, mantelzorg- en vrijwilligersondersteuning of maaltijdvoorzieningen te bieden. De dorpshuizen in Asperen en Heukelum willen over de mogelijkheden graag in overleg treden.