Belgische Federale Overheid

Congolese wetenschappers

Congo Biodiversity Initiative. Richting structurele steun voor Congolese wetenschappers

Datum: 31 januari 2011

In het voorjaar van 2010 exploreerde een team van wetenschappers de rijke biodiversiteit van de Congostroom en haar Evenaarswoud. Een schat van nieuwe gegevens was het resultaat, nieuwe diersoorten werden ontdekt. De Congolees-Belgische wetenschappelijke samenwerking werd sindsdien intenser. Het meest recente resultaat is het Congo Biodiversity Initiative, een platform waarop onderzoekers elkaar kunnen vinden rond concrete projecten.

"Een van de perverse effecten van het democratiseringsproces in de jaren 90 in Congo was de dood van onze wetenschappelijke samenwerking met België." In niet mis te verstane woorden wijst Faustin Toengaho, rector van de Universiteit van Kisangani, de woelige Congolese transitieperiode aan als schuldige voor het uitdoven van de Congolees-Belgische wetenschappelijke samenwerking. "Maar sinds enkele jaren is er weer beterschap."

De expeditie op de Congostroom was niet het hoogtepunt, dan wel het begin van de renaissance. Momenteel wordt in Kisangani het Observatiecentrum voor de Biodiversiteit opgericht - dat zijn deuren tegen de herfst van 2011 zal openen - en wordt het herbarium van Yangambi (zie Dimensie 3, n. 3, 2010 (PDF, 3.96 MB)) grondig gerenoveerd. Doel van het Congo Biodiversity Initiative is om het geheel aan activiteiten beter te kunnen dragen. "Samenwerking is het sleutelwoord", aldus Camille Pisani, directeur van het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. "Het Congo Biodiversity Initiative heeft tot doel bij te dragen tot de vergroting van de kennis over de natuurlijke diversiteit in Congo via structurele hulp en de dynamisering van wetenschappelijke vorming en onderzoek."

Logo Congo Biodiversity Initiative

Meer dan ecologie
Het behoud van de unieke biodiversiteit in Congo is niet alleen van ecologisch belang, maar speelt ook een rol in de economische ontwikkeling van de bevolking. Meer dan 40 miljoen Congolezen leven van het woud en de rivieren van het Congobekken. Ontbossing, wildstroperij en overbevissing bedreigen echter de ecosystemen.

Om tot een duurzame exploitatie en beheer van de ecologische rijkdommen te komen, is wetenschappelijke kennis ervan noodzakelijk. Het ontbreekt de wetenschap echter aan betrouwbare, recente data. De expeditie op de Congostroom kwam hier al deels aan tegemoet. Om de kennis verder te actualiseren, bundelt men nu de krachten in het Congo Biodiversity Initiative, dat steunt op 3 pijlers:

* De Congolese Biodiversiteit in kaart brengen
* Opleiding van wetenschappelijk personeel en langetermijnsamenwerking

* Oprichting van een studiecentrum voor observatie van de biodiversiteit

Volgens Guido Gryseels, directeur van het Museum voor Midden-Afrika, "garanderen de drie luiken samen de structurele versterking van de Congolese wetenschappers".

Het Congo Biodiversity Initiative wordt gedragen door de Universiteit van Kisangani, het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, de Plantentuin van België en het Museum voor Midden-Afrika. Steun krijgt het van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, het federale wetenschapsbeleid en de nationale loterij.

www.congobiodiv.org