Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen


31 januari 2011

Themabijeenkomst 'Tasten in het duister? Het gebruik van intermediaire eindpunten in de wetenschap'

Locatie: KNAW Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam Tijd: 14.00 uur - 17.30 uur

In de geneeskunde, en de gedrags-, sociale, en natuurwetenschappen, wordt tussentijdse evaluatie van interventies, waarvan de uiteindelijke effecten en eventuele neveneffecten pas op zeer lange termijn waarneembaar zijn, steeds belangrijker. Dit onderwerp is voor vele onderzoeksgebieden van belang.

Voorbeelden zijn vaccinatie tegen of screening op kanker, gezondheidseffecten van voedingsmiddelen, effecten van onderwijsvernieuwing op loopbaanontwikkeling, en beleidsinterventies gericht op klimaatverandering. Bij steeds snellere kennisontwikkeling en besluitvorming moeten steeds vaker afwegingen worden gemaakt op grond van intermediaire eindpunten, bijvoorbeeld veronderstelde vroege voorstadia, predictoren of afgeleiden van het échte eindpunt.

Hierbij doen zich diverse relevante vragen voor zoals: hoe valide zijn de gekozen intermediaire eindpunten, hoe kan men de relatie daarvan met de beoogde eindpunten beoordelen, welke criteria kan men daaraan stellen, welke methoden zijn er voor betrouwbare monitoring en beoordeling van de effecten op de lange termijn, en wat zijn de implicaties voor het inmiddels te voeren beleid? Ook moet men waken voor verkeerd gebruik, bijvoorbeeld als een fabrikant een groot onderzoek gericht op beoogde gezondheidseffecten te duur of te langdurig vindt.

Tijdens de bijeenkomst komt aan de orde hoe de diverse wetenschapsgebieden omgaan met intermediaire eindpunten. Er zullen benaderingen gepresenteerd en besproken worden in het omgaan met intermediaire eindpunten. De bedoeling is wederzijdse leermomenten en gezamenlijke agendapunten te identificeren. Gekozen is voor casussen vanuit de medische, onderwijskundige en klimaatwetenschap met de bedoeling om algemene issues te identificeren die van belang zijn voor validiteit, criteria, monitoring, maatschappelijke communicatie, en beleid.

Programma

14.00 uur: Opening door Robbert Dijkgraaf, president Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Inleiding door André Knottnerus, voorzitter Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Rob van Dorland, senior adviseur klimaat, Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut over Intermediaire eindpunten in klimaatonderzoek

Duopresentatie door Jaap Dronkers, hoogleraar internationaal vergelijkend onderzoek naar leerprestaties en sociale ongelijkheid, en Rolf van der Velden, hoogleraar onderwijs en beroepsloopbaan, Universiteit Maastricht over Intermediaire eindpunten in het onderwijs: licht in de tunnel of dwaallichten?
Samenvatting Jaap Dronkers en Rolf van der Velden

Rick Grobbee, hoogleraar klinische epidemiologie, Universitair Medisch Centrum Utrecht over Intermediaire eindpunten in de geneeskunde: de binnenweg naar de waarheid?
Biografie Rick Grobbee

16.00 uur: Pauze

Kernvragen voor het debat, Louise Gunning-Schepers, voorzitter Gezondheidsraad

Lagerhuisdebat onder leiding van Yigal Pinto, hoogleraar moleculaire biologie van het hartfalen, Universiteit van Amsterdam

17.30 uur: Einde

Organisatie

Afdeling Natuurkunde

Contactpersoon

Annelies ten Have
Tel. 020 5510 746
E-mail: afdelingen@bureau.knaw.nl