Ministerie van Defensie

Marine bevrijdt bemanning MV New York Star

29 januari 2011, 15.20 uur

Hr. Ms. De Ruyter heeft de bemanning van de koopvaarder New York Star bevrijd. Dat gebeurde vandaag op de Indische Oceaan nadat het schip gistermiddag in handen was gevallen van piraten.

De zeerovers vielen de New York Star aan en schoten daarbij met RPG's en Ak-47 op de brug. De kapitein en zijn bemanning verzamelden zich vervolgens in de citadel. Ten tijde van deze actie bevond Hr. Ms. De Ruyter zich 1100 km noordelijker in de Arabische Zee. Het marineschip stoomde vervolgens naar de in moeilijkheden verkerende koopvaarder, waarna Special Forces van het Korps Mariniers het schip vanmorgen op aanwezigheid van piraten controleerden. Tevens lieten ze de opvarenden van de New York Star uit de citadel.

De New York Star, van een Duitse reder, voer onder Liberiaanse vlag naar Colombo in Sri Lanka toen piraten de aanval openden. Ondanks dat de kapitein, de 1e stuurman en een lid van een beveiligingsteam maatregen troffen om te voorkomen dat de zeerovers aan boord zouden komen, lukte dit ze toch nadat er een RPG insloeg op de brug. Het drietal trok zich daarop samen met de rest van de 27-koppige bemanning terug in de Citadel. Vanaf hier hield het schip emailcontact met de reder en later ook met Hr. Ms. De Ruyter.

Op 1100 kilometer

Tijdens de aanval op de koopvaarder vloog een Australisch patrouillevliegtuig over het gebied, waardoor het Nederlandse fregat, ondanks de grote afstand, over gedetailleerde positie-informatie beschikte. Na 20 uur met hoge snelheid gevaren te hebben, steeg de boordhelikopter van Hr. Ms. De Ruyter op bij zonsopkomst. Deze lokaliseerde de koopvaarder, waarna de Special Forces van het Korps Mariniers zich gereedmaakten om de bemanning te bevrijden. Dat Hr. Ms. De Ruyter op 1100 km de dichtstbijzijnde militaire eenheid was, geeft eens te meer aan hoe immens het door piraten geterroriseerde zeegebied is.

Ocean Shield

Met de deelname van Hr. Ms. De Ruyter levert de Koninklijke Marine nog tot eind februari een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen piraten bij Oost-Afrika. Aan boord van het LCF zit nu ook de internationale NAVO-staf, onder leiding van de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans. Het schip, met 220 mannen en vrouwen, een team special forces van het Korps Mariniers en een helikopter aan boord, fungeert naast piratenjager ook als vlaggenschip voor de NAVO in het gebied.