PERSBERICHT
Mutsaersstichting ondersteunt
Muziektherapie voor kinderen in Srebrenica
Muziektherapeut Sander van Goor van de Mutsaersstichting in Venlo vertrekt op 29 januari voor drie maanden naar Srebrenica (Bosnië) om er kinderen en jongeren die in naoorlogs gebied in een gespannen sfeer opgroeien, met muziektherapie vooruit te helpen. De Mutsaersstichting in Venlo, full-service centre voor kinderen, jeugdigen en ouders - met onder meer traumabehandeling als speerpunt, ondersteunt dit initiatief. Van Goor krijgt van bestuurder Matthieu Goedhart een werk- en studieopdracht mee en zijn salaris wordt doorbetaald.
Van Goor werkt in Bosnië samen binnen Crea Thera International, een project van collega-muziektherapeut Thomas Deleu uit Belgie. Het werk richt zich er op muziektherapie met kinderen en jongeren die opgroeien in gebied waar de oorlog van de jaren negentig diepe sporen heeft achtergelaten. Ook helpt Van Goor de methodiek verder uit te diepen en een lesplan te ontwikkelen waarmee de mensen daar de muziektherapie uiteindelijk zelf kunnen toepassen.
In Srebrenica zijn de gevolgen van de oorlog nog goed merkbaar. Sinds 2002 keren moslims stilaan terug naar hun geboorteplaats. Tot op de dag van vandaag verloopt dit proces zeer moeizaam. Het samenleven met de Bosnische Serviërs gaat niet vanzelf. Beide culturen kunnen moeilijk accepteren wat er is gebeurd. Van Goor: "Mensen leven in een gespannen atmosfeer die weinig positieve ontwikkeling toelaat. Veel families zijn door de oorlog ontwricht. Kinderen krijgen daardoor niet de geborgenheid en veiligheid die nodig is voor een normale ontwikkeling. In Srebrenica lijdt vrijwel iedereen onder een psychologisch verlammende druk."
Srebrenica is bovendien een gesloten gemeenschap, waarbinnen het niet vanzelfsprekend is dat mensen praten over wat hen bezighoudt of wat men voelt. Psychosociale hulpverlening is nog maar sinds kort in opkomst. "De muziektherapie richt zich op alle kinderen en jongeren die gemotiveerd zijn om te komen, ongeacht etnische achtergrond of geloofsovertuiging. Deze kinderen en jongeren hebben zelf de oorlog niet meegemaakt, hun ouders wel. Dit zorgt voor opvoedingsproblemen en dat zie je terug bij de kinderen. Die hebben problemen met concentratie en het aangaan van contacten. Daar kunnen wij wat aan doen."
Momenteel melden zich wekelijks zo'n 40 kinderen bij Crea Thera. In eerste instantie niet voor therapie maar om muziek te maken. Door te leren samen te spelen, zichzelf te laten horen, leren ze naar anderen te luisteren en zich te uiten. Binnen de muziekworkshops ontstaat een vertrouwensband tussen de kinderen onderling, maar ook met de muziektherapeut. Langzaam maar zeker gaan de kinderen vertellen als ze ergens mee zitten. En dat vertelt zich rond. De taboesfeer op het gebied van therapie en hulpverlening wordt daardoor beetje bij beetje doorbroken. Kinderen en jongeren staan er steeds meer voor open, maar ook de ouders en andere hulpverleners raken betrokken bij Crea Thera.