Rijksgebouwendienst

Consolidatie Ruïne van Teylingen in voorbereiding

vrijdag, 28 januari 2011

De Ruïne van Teylingen, op de grens van Voorhout en Sassenheim, wordt net als de Ruïne van Brederode zo goed mogelijk behouden voor het nageslacht. De ruïne mag niet verder afbrokkelen. Bij de consolidatie van de Ruïne van Teylingen gebruikt de Rijksgebouwendienst de onderzoeksresultaten en ervaringen die bij de consolidatie van de Ruïne van Brederode worden opgedaan.

Ruïne van Teylingen

De werkzaamheden voor het behoud van de Ruïne van Brederode zijn in de zomer van 2010 van start gegaan. Voorafgaand aan deze consolidatie is in samenwerking met specialistische bedrijven onderzoek verricht naar het voegwerk van de oude stenen en de samenstelling van de specie en voegmortel.

Offerlaag

Ten behoud van de oorspronkelijke stenen wordt vaak gebruik gemaakt van 'offerstenen', een laag nieuwe stenen bovenop de oude die de bescherming vormen voor de oude laag. Deze stenen mogen er af vallen. Deze zogenaamde offerlaag is bij beide ruïnes toegepast.

Voorbereiding

De Rijksgebouwendienst is hard bezig om de consolidatie van de Ruïne van Teylingen voor te bereiden. Kort geleden zijn er foto's boven water gekomen van het voegwerk in de Ruïne van Brederode uit 1987. Hieruit blijkt dat de achteruitgang van het voegwerk erg meevalt. De Rijksgebouwendienst wil nu ook eerst een fotovergelijking van de Ruïne van Teylingen maken.

Proef vergroening

Dit jaar begint een proef 'vergroening'. Er komen drie proefvakken met begroeiing bovenop de ruïne om te bekijken welke plantengroei het beste kan bijdragen aan het behoud van de stenen muren.

De Ruïne van Teylingen is een van de belangrijkste monumenten in de Duin- en Bollenstreek. Het monument stamt uit de dertiende eeuw en was het voormalige onderkomen van landvoogdes Jacoba van Beieren. De exploitatie van de ruïnes van Teylingen en Brederode is in handen van de Kastelenstichting, die openstelling en voorlichting verzorgt.

Zie ook: Ruïne van Brederode http://www.rgd.nl/onderwerpen/de-gebouwen/ruine-van-brederode/