Vrije Universiteit Amsterdam

In praise of nutrients


* Startdatum: 28-01-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: In praise of nutrients


* Spreker: prof.dr. M.B. Katan


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Afscheidscollege

Tussen voeding en chemie bestaat een haat/liefde relatie. Chemie is voor de voedingswetenschap onmisbaar, want scheikunde maakt het mogelijk eten op te splitsen in eiwitten, vetten, vitamines en andere voedingsstoffen en daarmee te experimenteren. Zo is ontdekt dat vitamine C scheurbuik geneest en dat foliumzuur open ruggetjes bij baby's voorkomt. Dit zegt Martijn Katan in zijn afscheidsrede `In praise of nutrients'.

Katan vervolgt: Toch groeit het verzet tegen de chemisch-experimentele benadering. Consumenten hebben weinig vertrouwen in voedingsmiddelen die in elkaar zijn gezet uit koolhydraten, eiwitten, vetten en vitamines, plus kleur- en smaakstoffen voor uiterlijk en smaak. Ze vinden dat niet natuurlijk. Ook sommige onderzoekers keren zich af van chemie en experiment. Je boekt namelijk sneller resultaat als je mensen simpelweg vraagt naar hun manier van eten, en daaruit verbanden berekent met hun gezondheid. Die epidemiologische onderzoekswijze leidt echter vaak tot toevallige verbanden. Onderzoek naar voedingspatronen, zoals het Mediterrane dieet, helpt ons ook weinig vooruit. Mediterraan is namelijk een te vaag begrip. Zelfs "veel groenten eten" is te vaag. Groenten kunnen hoge bloeddruk verlagen, maar we weten niet welke stof dat doet. Dat heeft praktische gevolgen. Als het de mineralen in groenten zijn die de bloeddruk verlagen, dan zijn biologische groenten beter, want die zijn soms rijker aan mineralen. Het zou echter ook kunnen komen van nitraat, en nitraat zit juist in groenten die verbouwd worden met veel kunstmest. Wat is nu gezonder, biologisch of kunstmest?

Katan pleit daarom voor een terugkeer naar de chemische benadering in het voedingsonderzoek. Hij presenteert daartoe in zijn afscheidsrede vijf "Uitdagingen voor de voedingswetenschap". De vraag of groenten de bloeddruk verlagen dankzij nitraat is één van Katan's Uitdagingen.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam