Vrije Universiteit Amsterdam
In praise of nutrients
* Startdatum: 28-01-2011
* Tijd: 15.45
* Locatie: Aula
* Titel: In praise of nutrients
* Spreker: prof.dr. M.B. Katan
* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen
* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen
* Evenementtype: Afscheidscollege
Tussen voeding en chemie bestaat een haat/liefde relatie. Chemie is
voor de voedingswetenschap onmisbaar, want scheikunde maakt het
mogelijk eten op te splitsen in eiwitten, vetten, vitamines en andere
voedingsstoffen en daarmee te experimenteren. Zo is ontdekt dat
vitamine C scheurbuik geneest en dat foliumzuur open ruggetjes bij
baby's voorkomt. Dit zegt Martijn Katan in zijn afscheidsrede `In
praise of nutrients'.
Katan vervolgt: Toch groeit het verzet tegen de chemisch-experimentele
benadering. Consumenten hebben weinig vertrouwen in voedingsmiddelen
die in elkaar zijn gezet uit koolhydraten, eiwitten, vetten en
vitamines, plus kleur- en smaakstoffen voor uiterlijk en smaak. Ze
vinden dat niet natuurlijk. Ook sommige onderzoekers keren zich af van
chemie en experiment. Je boekt namelijk sneller resultaat als je mensen
simpelweg vraagt naar hun manier van eten, en daaruit verbanden
berekent met hun gezondheid. Die epidemiologische onderzoekswijze leidt
echter vaak tot toevallige verbanden. Onderzoek naar voedingspatronen,
zoals het Mediterrane dieet, helpt ons ook weinig vooruit. Mediterraan
is namelijk een te vaag begrip. Zelfs "veel groenten eten" is te vaag.
Groenten kunnen hoge bloeddruk verlagen, maar we weten niet welke stof
dat doet. Dat heeft praktische gevolgen. Als het de mineralen in
groenten zijn die de bloeddruk verlagen, dan zijn biologische groenten
beter, want die zijn soms rijker aan mineralen. Het zou echter ook
kunnen komen van nitraat, en nitraat zit juist in groenten die verbouwd
worden met veel kunstmest. Wat is nu gezonder, biologisch of kunstmest?
Katan pleit daarom voor een terugkeer naar de chemische benadering in
het voedingsonderzoek. Hij presenteert daartoe in zijn afscheidsrede
vijf "Uitdagingen voor de voedingswetenschap". De vraag of groenten de
bloeddruk verlagen dankzij nitraat is één van Katan's Uitdagingen.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam