Onderzoek door Integraal Toezicht Jeugdzaken: Capelle biedt goede hulp aan kinderen in armoede
De gemeente Capelle aan den IJssel biedt goede hulp aan kinderen die in armoede leven. Dat blijkt uit een onderzoek van Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ); een samenwerkingsverband van vijf rijksinspecties die toezicht houden op organisaties en voorzieningen voor jongeren. Op vrijdag 28 januari 2011 namen de wethouders Ans Hartnagel (Jeugd) en Eric Faassen (Armoede) het rapport met de onderzoeksresultaten in ontvangst van ITJ directeur Esther Deursen.
Goede initiatieven in Capelle aan den IJssel
Uit het onderzoek blijkt dat er in Capelle goede initiatieven zijn om hulp aan kinderen bij hen thuis laagdrempelig en dicht bij de gezinnen aan te bieden. Het is niet eenvoudig hen te helpen, omdat er vaak meerdere problemen tegelijk spelen en hulp nodig is van verschillende organisaties. Voorbeelden van initiatieven die goed werken zijn de aanpak 'Sociale Activering met Zorg' waarbij met een individuele aanpak wordt gewerkt aan zelfredzaamheid, de Inkomensbrigade die gezinnen actief benadert om problemen aan te pakken en de Doe Mee-regeling die kinderen in armoede de kans geeft mee te doen aan onder meer sport en cultuur.
Afstemming hulpverlening en organisatie kunnen beter
Hoewel er in Capelle veel goed gaat, is er ook ruimte voor verbetering. Een bekend landelijk probleem is dat verschillende risicogroepen niet goed worden bereikt. Dit komt onder meer doordat er te weinig afstemming en informatie-uitwisseling is tussen de diverse organisaties die betrokken zijn bij het oplossen van problemen bij kinderen die in armoede leven. De gemeente gaat hiermee aan de slag.
Erop af en nog beter samenwerken
De gemeente onderneemt op korte termijn een aantal acties om de hulpverlening aan kinderen in armoede nog verder te verbeteren.
Wethouder Hartnagel: "Ik ben heel blij met het rapport, maar het kan als het om kinderen gaat niet goed genoeg gaan. Kinderen moeten kind kunnen zijn en niet geconfronteerd worden met moeilijke problemen als armoede. Ik wil drama's als huisuitzettingen koste wat het kost voorkomen. We zijn daarom onder meer bezig met het opzetten van een Eropaf-team dat de wijken in gaat en Capellenaren thuis bezoekt om erachter te komen wat er speelt in een gezin en hen als het nodig is hulp biedt."
Wethouder Faassen: "Samenwerken is bij armoede en problemen daaromheen heel erg belangrijk. Wat je ziet, is dat mensen die in armoede leven vaak kampen met verschillende problemen. Al deze problemen moeten met hulp van verschillende organisaties worden opgelost en daar gaat het wel eens mis. De afstemming ontbreekt dan. Ons college gaat voor samen leven en samen werken en ik vind het daarom belangrijk dat de samenwerking bij het oplossen van problemen rondom armoede integraal en vlekkeloos verloopt. Daar ga ik voor."
Noot voor de redactie,
Gemeente Capelle a/d IJssel