Gemeente Tilburg

Predicaten 'Koninklijk'

Voor zeven organisaties uit de gemeente Tilburg is het recht op het voeren van het predicaat 'Koninklijk' voor een periode van 25 jaar bestendigd.

Op vrijdag 28 januari a.s. wordt in de raadzaal van het gemeentehuis van Tilburg een ceremonie gehouden voor het tekenen van 'de bepalingen' die horen bij de bestendiging van het predicaat 'Koninklijk'.
In de gemeente Tilburg zijn zeven organisatie (zes in Tilburg en een in Udenhout) al geruime tijd gerechtigd tot het predicaat 'Koninklijk'. Alle organisaties hebben wederom toestemming verkregen het predicaat voor een periode van 25 jaar te voeren.

In alfabetische volgorde zijn dit:
het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor Sint Caecilia (Tilburg) de Vereniging De Nieuwe Koninklijk Harmonie (Tilburg) de Koninklijke Harmonie Moed Volharding Cecilia (Udenhout) de Koninklijke Harmonie Orpheus (Tilburg)
het Koninklijk Handboogschuttersgilde Sint Sebastiaan van Willem III (Tilburg) de Koninklijke Liedertafel Souvenir des Montagnards (Tilburg) het Koninklijk Koning Willem II College (Tilburg)

Het programma van de ceremonie ziet er als volgt uit: 15.30 uur: ontvangst gasten in Burgerhal met koffie/thee 16.00 uur: officieel programma met een toespraak van burgemeester P.G.A. Noordanus en het ondertekenen van de bepalingen
ca. 16.45 uur: informeel samenzijn in Burgerhal met drankje/hapje Algemene informatie over het predicaat 'Koninklijk'

Het predicaat 'Koninklijk' is de oudste Koninklijke onderscheiding voor niet-natuurlijke personen, dus voor bedrijven, organisaties en instellingen. Het werd in 1806 door koning Lodewijk-Napoleon ingevoerd. Thans hebben ongeveer 550 organisaties het recht tot het voeren van 'Koninklijk' in de naam en van de Koninklijke kroon in het logo. In Tilburg zijn dat er zeven.
Volgens de nieuwe richtlijnen uit 1988 wordt het predicaat 'Koninklijk' verleend aan grote Nederlandse bedrijven, verenigingen en instellingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun vakgebied en in de samenleving. Om in aanmerking te komen moet een organisatie over een uitstekende reputatie beschikken en minimaal honderd jaar oud zijn. Omdat de nieuwe richtlijnen voorschrijven dat de organisatie het gehele land tot zijn werkgebied moet rekenen en een vooraanstaande positie in het vakgebied en de samenleving moet innemen, wordt het predicaat 'Koninklijk' steeds minder vaak toegekend.
Een organisatie die eenmaal het recht verkregen heeft om het predicaat 'Koninklijk' te voeren, dient iedere vijfentwintig jaar het predicaat te laten bestendigen. Om voor bestendiging in aanmerking te komen, moet een organisatie aantonen dat: er geen wezenlijke verandering heeft plaatsgehad in de organisatie, de statuten en de activiteiten;
de organisatie nog altijd een goede reputatie heeft; de organisatie levensvatbaar en financieel gezond is; de bestuurders van onbesproken gedrag zijn.