Foodwatch: Johma Bruine Sandwich Bacon Ei is een 'botoxbroodje'
Amsterdam, 20110128 -- De Johma Bruine Sandwich Bacon Ei telt 19 verschillende additieven die op 29 manieren zijn toegevoegd. Dankzij dit zogeheten 'lange houdbaarheidsconcept' van Johma blijft zo'n broodje bijna twee weken houdbaar. Een time-lapse video van foodwatch laat zien dat een gewone sandwich al na een dag schimmelt, maar de Johma Bruin Sandwich Bacon Ei ziet er na dertien dagen nog uit als nieuw.
'Iedere dag vers bereid' 'met passie en zorg' en 'de beste ingrediënten' staat er op de verpakking van de Johma Bruine Sandwich Bacon Ei van ruim 3 euro. Ja, Johma maakt vast elke dag broodjes, maar dat garandeert nog niet dat zo'n broodje vol additieven vers is als het over de toonbank gaat.
"Noem het gerust een botoxbroodje, want het staat letterlijk stijf van de kunstmatigheid." oppert Bart van Opzeeland van foodwatch. foodwatch telde vijf soorten conserveermiddelen, drie voedingszuren, drie antioxidanten, drie emulgatoren, twee verdikkingsmiddelen, twee stabilisatoren, een kleurstof en een zuurteregelaar. E-nummers worden voor voeding massaal en vaak synthetisch geproduceerd. Zij zorgen ervoor dat de sandwich er 'fresh' uit blijft zien. Bovendien hoeft er minder vaak bevoorraad te worden en dát scheelt de producent in de kosten!
De laffe nasmaak van de toevoegingen en de bewerkte ingrediënten maskeert Johma met zout. Er zit per 100 gram 1,89 gram zout in een Johma Bruin Sandwich Bacon Ei sandwich. In chips zit ongeveer 1,5 gram. Wie een hele sandwich van 145 gram opeet, heeft bijna de helft van de 6 gram zout binnen die je dagelijks mag hebben.
Van onze Warenwet mag Johma gewoon 'Fresh' en 'vers bereid' beweren, want die termen zijn niet beschermd. Wel moet Johma vertellen dat de sandwich letterlijk stijf staat van de E-nummers. "Dat doen ze. Maar je moet die kleine lettertjes adequaat kunnen analyseren, om te begrijpen dat je genept wordt. Dat betekent honderden E-nummers uit je hoofd leren of boodschappen doen met een encyclopedie op zak." legt Bart Van Opzeeland van foodwatch uit. "Omdat je dat niet van een gewone klant kunt verwachten, doet Johma, geholpen door de Warenwet, aan alledaagse misleiding."
Johma is niet de enige die broodjes met additieven smeert, maar gebruikt wel de meeste en rekt de houdbaarheid tot twaalf dagen op. De HEMA Sandwich Bacon Ei: 16 E-nummers; zonderaan te geven aan welk ingrediënt deze zijn toegevoegd, twee dagen houdbaar. De AH Bacon Ei sandwich: 15 E-nummers, op 17 manieren, met acht toevoegingen in de ei-mayonaisesaus, twee dagen houdbaar.
Vraag Johma eerlijke waar
Wie gezond en eerlijk eten belangrijk vindt, kan een e-mail sturen om Johma te vragen voortaan eerlijk te zijn over de Johma producten, via www.foodwatch.nl
foodwatch Nederland bestaat sinds januari 2010. foodwatch is een onafhankelijke non-profit consumentenorganisatie, die actief is in Nederland en in Duitsland. In Duitsland wordt de organisatie gesteund door ruim 18.000 donateurs. foodwatch ontvangt geen geld van overheden of voedinsgindustrie. foodwatch onderzoekt, overlegt, werkt aan betere regelgeving en roept samen met consumenten fabrikanten op tot eerlijke, heldere informatie over voedsel.
Stichting Foodwatch Nederland
Meer informatie Bart van Opzeeland : 020-7741079/ 06-15966428 bart.van.opzeeland@foodwatch.nl
De vijftien dagen time-lapse video van Johma Bruine Sandwich Bacon Ei naast de verse sandwich is te vinden op www.foodwatch.nl