Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Veiligheidsvisie Chemelot vrijgegeven voor inspraak

Sittard-Geleen, 27 januari 2011 - Chemische bedrijvigheid en vervoer vann gevaarlijke stoffen drukken een stempel op het woon- en leefklimaat van de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheersen van de veiligheidsrisico's voor inwoners. De recente gebeurtenissen in Moerdijk en Zwijndrecht maken dat eens te meer duidelijk. Om die risico's te beheersen heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten een veiligheidsvisies vrij te geven voor inspraak: de Veiligheidsvisie Chemelot / Westelijke Mijnstreek. De visie Chemelot / Westelijke Mijnstreek is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeenten Stein en Beek, de regionale brandweer Zuid-Limburg, de provincie Limburg en Chemelot. De visie is afgestemd op de Regiovisie Westelijke Mijnstreek waarin is afgesproken dat we werken aan een economisch sterke regio, met een spilfunctie voor Chemelot, met een kwalitatief hoogwaardig woon- en leefklimaat.

De aanwezigheid van Chemelot en het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor in onze regio zorgt voor veiligheidsrisico's. Deze activiteiten voorzien aan de andere kant in een economische behoefte. Tegelijkertijd moeten mensen prettig kunnen wonen en leven in de gemeente, ook in de omgeving van Chemelot en het spoor. Binnen dat spanningsveld moeten overheden afwegingen maken over ontwikkelingen op en rond het Chemelot-terrein.

De veiligheidsvisie beschrijft hoe gemeente om wil gaan met ontwikkelingen op het gebied van 'chemie'. Nieuwe ontwikkelingen worden steeds getoetst aan de visie. Zo kunnen maatschappelijk verantwoorde keuzes worden gemaakt in ruimtelijke en economische ontwikkelingen die van invloed zijn op het woon- en leefklimaat in de gemeente Sittard-Geleen. Het uitgangspunt is dat het woon- en leefklimaat gelijk blijft of waar mogelijk verbeterd wordt.

Veiligheidsvisie Chemelot/Westelijke Mijnstreek

De huidige veiligheidssituatie wordt aanvaardbaar bevonden, omdat de volgende zaken goed zijn geregeld:


- Er zijn speciale en extra veiligheidsvoorzieningen op de site getroffen om de kans op incidenten en de gevolgen daarvan zo klein mogelijk te houden.


- Er is een hoogwaardige en goed uitgeruste site-brandweer en rampbestrijdings-organisatie.


- Nieuwe inzichten in bewezen veiligheidsmaatregelen worden toegepast waar dat bedrijfseconomisch verantwoord is.

Op Chemelot-site worden activiteiten met de hoogste veiligheidsrisico's, zoveel als mogelijk, in het midden van de site geplaatst. Dus zo ver mogelijk van de omliggende bebouwing ('inwaartse zonering'). Activiteiten met lagere veiligheidsrisico's worden in toenemende mate naar de randen van het complex verlegd. Daardoor liggen de veiligheidscontouren voor het plaatsgebonden risico en voor het groepsrisico overal binnen het terrein, hetgeen aanvaardbaar wordt gevonden. Uitzondering hierop vormen een gedeelte van de wijk Lindenheuvel en bedrijventerrein Krawinkel, wat vraagt om aanvullende maatregelen in de vorm van een zogenaamd stand-still-beleid voor ruimtelijke ontwikkelingen. Dit stand-still-beleid is beschreven in de veiligheidsvisie en houdt in dat alleen vervangende nieuwbouw in de betreffende deelgebieden is toegestaan, geen aanvullende ruimtelijke ontwikkelingen. Daarbovenop geldt voor deze vervangende nieuwbouw dat deze in totaal niet mag leiden tot een toename van het aantal aanwezige personen (en daarmee een toename van het groepsrisico).

De visie worden ter inzage gelegd van 10 februari 2011 tot en met 23 maart 2011 in de stadswinkels in Sittard en Geleen. De wijkplatforms Krawinkel, Geleen Noord en Lindenheuvel krijgen de visie aangereikt. Na inspraak en raadsbesluit, wordt de visie verwerkt in het nieuw op te stellen bestemmingsplan voor Chemelot.


---