Nederlandse Vereniging van Banken

Bezorgdheid over toename ronseling katvangers

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is bezorgd over de toename van fraude met internetbankieren en het aantal jongeren dat door criminelen geronseld worden als zogenoemde katvanger, ook wel money-mule genoemd.

De NVB is daarom blij met de actie van de politie Haaglanden die heeft geleid tot de aanhouding van bijna zestig verdachten die zich hiermee bezighielden. Het onderzoek richtte zich primair op personen die hun bankrekening en pinpas ter beschikking stelden aan ronselaars en daarmee criminelen in staat stelden om gestolen geld te storten én op te nemen. Om jongeren bewust te maken van de gevaren en gevolgen wordt er een nieuwe voorlichtingscampagne gestart gericht op middelbare scholen. Deze campagne is een vervolg op de campagne Word geen Moneymule.

Katvangers of moneymules stellen hun bankpas en rekeningnummer ter beschikking om geld te laten wegsluizen. Hierbij krijgen ze vaak een beloning in het vooruitzicht gesteld waar ze uiteindelijk niets van terugzien. Ondertussen wordt hun rekening door criminelen gebruikt om crimineel verkregen geld te storten en op te nemen. Deze katvangers zijn zich niet bewust van het feit dat ze medeplichtig zijn aan strafbare feiten met alle gevolgen van dien. De pakkans van katvangers is namelijk 100%, terwijl degenen die hen ronselen vaak buiten schot blijven. Deze katvangers krijgen niet alleen te maken met strafrechtelijke gevolgen, maar ook met financiële consequenties. Naast een strafblad draaien zij namelijk ook op voor de geleden schade, die al snel in de duizenden euro's kan lopen. Als de jongere minderjarig is, draaien zijn of haar ouders op voor de schade. Bovendien worden deze jongeren geregistreerd in het incidentenwaarschuwingssyteem EVA. Zij kunnen daardoor acht jaar lang geen rekening openen bij een bank of een lening aangaan.