SGP


SGP: Geen oogkleppen op bij natuurbescherming

Terneuzen - De Zeeuwse SGP-Statenfractie vindt, net als de SGP-fractie in de Tweede Kamer, dat provincies de ruimte moeten krijgen om de Europese richtlijnen voor natuurbescherming flexibel uit te voeren. âEen krampachtige uitleg van de Natura-2000-regels leidt tot onbedoelde bijeffecten in de Zeeuwse delta, en die kunnen we missen als kiespijn. De Zeeuwse bevolking is er niet mee gediend, en de natuur evenmin."

Dat zei SGP-lijsttrekker en Gedeputeerde George van Heukelom op een bijeenkomst van zijn partij in Terneuzen. Van Heukelom kondigde aan hierover in gesprek te gaan met âDen Haagâ. Hij kreeg daarbij steun van SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf, die toezegde hierover te gaan overleggen met staatssecretaris Bleker van Landbouw.

Aanleiding is de uitvoering van het Europese ânatuurbeschermingsplanâ Natura 2000. Voor elk natuurgebied in de Zeeuwse delta zijn aparte ânatuurdoelenâ vastgelegd en worden nu beheerplannen opgesteld. De SGP wil dat daarbij flexibel wordt omgegaan met deze ânatuurdoelenâ. De oogkleppen moeten af. Als een bepaalde plant of vogel in een gebied wat minder voorkomt, moet dat niet leiden tot compensatie als in een ander gebied juist wat meer van deze plant of vogel voorkomt. De SGP-Statenfractie wil nieuwe ontpolderingen als gevolg van onnodige fixatie op gebiedseigen natuurdoelen voorkomen. Zij vindt dat goed gekeken moet worden naar gebiedsoverschrijdende oplossingen voor de verschillende natuurdoeltypen.

SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf zei dat hij zich ook in Den Haag sterk gaat maken voor regionale flexibiliteit. "Het maakt Brussel niet uit hoe je belangrijke natuurwaarden beschermt, als je het maar doet.â De SGP'er stelde dat de Natuurbeschermingswet op dit punt een struikelblok is. âDie nationale kop moet eraf. Planten en dieren trekken zich van papieren grenzen niks aan. Dan moeten wij dat ook niet doen," aldus Dijkgraaf.