Gemeente Hulst



Zeeuws-Vlamingen kunnen meedenken over toekomst van voorzieningen

Diverse bijeenkomsten voor inwoners waar wordt ingegaan op het huidige voorzieningenniveau en de verwachte behoeftes in 2021.

De gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen en de provincie Zeeland nodigen inwoners uit om mee te denken over de toekomst van de voorzieningen in de regio. In elke gemeente staan de komende tijd bijeenkomsten gepland waar inwoners aan mee kunnen doen. Wie niet aan de bijeenkomsten zelf mee kan of wil doen, kan ook via de website van het project www.nu2021.nl deelnemen. Die site wordt volgende week geopend.

Zeeuws-Vlaanderen krijgt in de nabije toekomst te maken met veranderingen in bevolkingsgrootte en bevolkingssamenstelling. De belangrijkste veranderingen zijn: het aantal ouderen wordt veel groter, het percentage jongeren daalt. De veranderingen vragen om een heroriëntering van beleid. De gemeenten Sluis, Hulst, Terneuzen en de provincie Zeeland hebben de handen ineengeslagen. Via het zogenaamde Masterplan Voorzieningen Zeeuws Vlaanderen (dat het Rijk ondersteunt) wordt geïnventariseerd welke gevolgen er mogelijk ontstaan aangaande de gemeenschappelijke voorzieningen voor de inwoners. Het gaat onder meer over sportieve, culturele en maatschappelijke voorzieningen. De hoofdvraag is: hoe zorgt Zeeuws-Vlaanderen ervoor dat het voorzieningenniveau blijft aansluiten bij de behoeften van de bevolking? Ook als die bevolking er straks qua samenstelling anders uitziet.

De bijdragen die inwoners en maatschappelijke organisaties in het project geven, worden gebruikt bij het opstellen van een plan waarin verschillende mogelijkheden en keuzes staan beschreven. De gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen kunnen dat plan gebruiken voor hun toekomstig beleid ten aanzien van voorzieningen. In het plan wordt een voorkeursscenario uitgewerkt. Het plan is naar verwachting halverwege 2011 gereed.

Bijeenkomsten

In elke gemeente wordt een serie van drie bijeenkomsten voor inwoners georganiseerd. In de eerste bijeenkomst wordt ingegaan op het huidige voorzieningenniveau en de verwachte behoeftes in 2021. In de tweede bijeenkomst wordt bekeken welke stappen nodig zijn om in de toekomstige behoeftes te voorzien. In de derde bijeenkomst worden de toekomstbeelden besproken: een aantal mogelijke varianten op de toekomst.

Scoop Zeeland organiseert de thema-avonden voor het project. De startbijeenkomsten zijn gepland op 15 februari in Hulst, 17 februari in Oostburg en 24 februari in Axel. Op www.scoopzld.nl/agenda staat meer informatie over de bijeenkomsten die gaan plaatsvinden en via die site kunnen deelnemers zich opgeven. Meer informatie kan ook verkregen worden via Esther Spuesens van Scoop, telefoonnummer 0118 - 682 572 of espuesens@scoopzld.nl.

Vanaf 3 februari is alles rondom dit project ook te volgen via de website: www.nu2021.nl.