Gemeente 's-Hertogenbosch

28-01-2011
Mariaburgbos aantrekkelijk voor mens en dier

Vanaf januari 2010 laat de gemeente 's-Hertogenbosch boswerkzaamheden uitvoeren in het Mariaburgbos, ten zuiden van de Waterleidingstraat tussen Rosmalen, Kruisstraat en Nuland.

De werkzaamheden zijn gericht op het verhogen van de natuurwaarde van het bosgebied en het zichtbaar maken van cultuurhistorische elementen in het bos. De werkzaamheden bestaan uit het kappen van bomen, het plaggen van delen van het terrein, het verwijderen van Amerikaanse vogelkers en het bijplanten van oude (hakhout)wallen en lanen. De werkzaamheden vinden plaats in de periode januari - maart 2011.

Mariaburgbos
Het Mariaburgbos is halverwege de vorige eeuw aangeplant voor houtproductie. Bij de aanplant is gebruik gemaakt van Grove den. Hierdoor bestaat het bos nu enkel uit Grove den van één leeftijd. Daarnaast is in het verleden Amerikaanse eik aangeplant in het bos. Nadat de gemeente onlangs het gebied in bezit kreeg, is het opengesteld en zijn er wandelroutes aangelegd. Nu is het tijd om de natuurwaarden en de cultuurhistorische waarden verder te ontwikkelen.

Meer variatie
Om meer variatie in het bosbeeld te brengen en voor meer dier- en plantensoorten een geschikte leefomgeving te creëren, laat de gemeente 's-Hertogenbosch de bospercelen dunnen. Dunnen is het selectief verwijderen van bomen uit een bos. Bij deze dunning krijgen de vitaalste bomen de ruimte om door te groeien en oud te worden. Daarnaast wordt plaatselijk meer licht onder het kronendak gebracht zodat zich hier een struiklaag kan ontwikkelen. Met name bloeiende en besdragende struiken zijn van belang voor vogels en insecten en dragen bij aan een mooier en afwisselender bosbeeld. Bij voorkeur worden uitheemse boomsoorten zoals Amerikaanse eik verwijderd bij de dunning omdat deze soorten de plaats innemen van inheemse boomsoorten.

Open plekken
Op een aantal locaties worden ook open plekken in het bos gekapt. In een deel van deze open plekken wordt de strooisellaag verwijderd zodat hier heide kan ontwikkelen. In het overige deel van de open plekken zal weer bos opkomen door natuurlijke vestiging van boomsoorten. De gaten zullen maximaal een doorsnede van 50 meter hebben zodat de omstandigheden in de gaten geschikt zijn voor boomsoorten die licht nodig hebben, zoals Inlandse eik en Berk. Op en rond deze open plekken wordt de Amerikaanse vogelkers verwijderd zodat deze exoot de ontwikkeling naar een natuurlijker bos en heide niet kan belemmeren.

Natuurlijke ontwikkeling van het bos
Bij de uitvoering van het werk schrikken veel mensen van gekapte bomen en de open gaten in het bos. Dit is echter nodig om de natuurlijke ontwikkeling van het bos te sturen. Uiteindelijk wordt er toegewerkt naar een gevarieerd bos met open plekken zoals dit er nu al is in het aangrenzende bos van Brabant Water. Bij de werkzaamheden worden een aantal oude akkerrestanten weer hersteld.

Houtwallen
Voor de bebossing van het gebied bestond een deel van het huidige Mariaburgbos uit kleinschalige akkertjes. De eigendomsgrenzen van deze akkers werden aangegeven met houtwallen van Inlandse eik. Deze wallen werden beheerd als hakhout waaruit de boeren brandhout en hout voor gereedschap, palen e.d. konden halen. De houtwallen zijn nog steeds zichtbaar in het bos. Bij de werkzaamheden worden de oude akkers weer hersteld. De gaten in de houtwallen worden opgevuld met jonge boompjes. Het herstel van deze oude akkers draagt bij aan de cultuurhistorische waarde van het gebied . Daarnaast wordt de natuurwaarde verhoogd omdat deze akkers aantrekkelijk zijn voor vogels en kleine zoogdieren. Tijdens de werkzaamheden zal tevens onderhoud aan de aanwezige beukenlaan worden gepleegd. Gaten in de laan worden opgevuld met nieuwe laanbomen.

Meer informatie
Voor vragen over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met Tjeerd van Tol van de gemeente 's-Hertogenbosch, tel. (073) 615 50 61, e-mail t.vantol@s-hertogenbosch.nl.